Ειδήσεις

Τσίπρας: "Συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ υπό προϋποθέσεις"

Αρχίζει να αλλάζει στάση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και να εμφανίζεται όλο και λιγότερο απόλυτος για το θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών. Σύμφωνα με δηλώσεις του σε συνέντευξη που έδωσε χθες ο Αλέξης Τσίπρας, ζήτησε «καθαρή εντολή πλειοψηφίας» ενώ ταυτόχρονα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ με κάποιους όρους, και αυτό γιατί «η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση με συνεργασία έντιμων δυνάμεων στη Βουλή».

Απευθυνόμενος στους «πολίτες που ταλαντεύονται», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «για να υπάρξει μια ισχυρή κυβέρνηση, απαιτείται μια ισχυρή πλειοψηφία ή ένα ποσοστό το οποίο δεν θα αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης της δυνατότητας διακυβέρνησης».

«Στόχος μας είναι το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό που θα δώσει την πλειοψηφία ει δυνατόν στη Βουλή, ή αν δεν δώσει την πλειοψηφία, θα καταστήσει δυνατή μια συνεργασία που θα έχει τους δικούς μας προγραμματικούς όρους» ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ τήρησε αποστάσεις από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως αποτυπώνεται η εικόνα της στιγμής και πως οι μετρήσεις πέφτουν έξω πολλές φορές, κάνοντας αναφορά στην περίπτωση του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουνίου 2015.

«Αυτές οι μετρήσεις δείχνουν χαμηλή συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι αποτέλεσμα του μεγάλου κουρνιαχτού που σηκώθηκε και συνεχίζει με τεχνητά μέσα, μετά την αποχώρηση μέρους στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Πηγαίνοντας προς τις κάλπες, η συσπείρωση θα αυξηθεί και θα δώσει μια ασφαλή διαφορά από τη ΝΔ» εκτίμησε, ενώ σε άλλο σημείο δήλωσε «απόλυτα βέβαιος» ότι αυτά τα ποσοστά που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις δεν θα υπάρχουν.

Ο Αλέξης Τσίπρας απέκλεισε για ακόμη μια φορά το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία. «Πώς να συνεργαστούμε όταν ο πυρήνας της ιδεολογίας και της πολιτικής μας είναι εκ διαμέτρου αντίθετος;». Παράλληλα, άφησε να εννοηθεί πως υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ. «Η κ. Γεννηματά μπορεί να μην επωμίζεται η ίδια τις αμαρτίες του παρελθόντος, κουβαλάει όμως πολλά βαρίδια στις πλάτες της».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τήρησε μια αναντίστοιχη στάση από αυτήν της ευρωπαϊκής σοσιαλιαλδημοκρατίας, παίρνοντας τη θέση της ΝΔ, και πρόσθεσε: «Εάν αυτό δεν αλλάξει δεν υπάρχει προοπτική συνεργασίας. Εγώ θα χαιρόμουν αυτό να αλλάξει. Αλλά αυτό προϋποθέτει να απομονωθούν τα βαρίδια».

Στο σημείο αυτό υπογράμμισε ότι ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει πως δεν μπορεί να συνεργαστεί με τον κ. Σαμαρά ή τον κ. Βενιζέλο και συμπλήρωσε: «Με το παλιό πολιτικό σύστημα, με το κόμμα του κ. Μεϊμαρακη, του Σαμαρά, του Άδωνι Γεωργιάδη, του Βορίδη, τον κ. Βενιζέλο, τον κ. Λοβέρδο δεν μπορώ να συνεργαστώ, εκφράζουν το χθες και είναι το πολιτικό προσωπικό που είναι ταγμένο να υπηρετεί το χθες».

Από τα «βέλη» του Αλέξη Τσίπρα δεν θα ξέφευγε ούτε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και η Λαϊκή Ενότητα. «Αυτό που δεν κατάφεραν 6-7 μήνες δυνάμεις εντός και εκτός της χώρας που ήθελαν να βάλουν τον ΣΥΡΙΖΑ στη γωνία και να ολοκληρώσουν το σχέδιο της αριστερής παρένθεσης επιχειρείται τώρα να επιτευχθεί μέσα από την απόφαση 30 και πλέον βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να ρίξουν την κυβέρνηση. Έχω βαθιά εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό ότι δεν θα τα καταφέρουν».

«Παρότι στον ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα που λειτουργούσε πάντα πολυσυλλεκτικά, υπήρχε μια οργανωμένη μειοψηφία, της τάξης του 30%, που υποστήριζε σθεναρά την άποψη της εξόδου της χώρας από το ευρώ», δεν μπορούσε ποτέ να φανταστεί ότι «λίγες μόνο μέρες μετά που εξασφαλίστηκε ότι η χώρα δεν θα οδηγηθεί σε μια μαζική καταστροφή, θα οδηγούσαν με αποφασιστικότητα και γοργά βήματα στη συγκρότηση άλλου κόμματος και στην πτώση της κυβέρνησης».

«Δεν λέω ότι το έκαναν συνειδητά. Συνειδητά ή ασυνείδητα, όμως, εκ των πραγμάτων τούτη την ώρα επιχειρείται η εκπλήρωση του σχεδίου της παρένθεσης» συμπλήρωσε. Άφησε, πάντως, να εννοηθεί ότι υπήρχε σχέδιο και προειλημμένες αποφάσεις.

«Ζήτησα την εξουσιοδότηση προκειμένου να φέρω συμφωνία από τη Βουλή πάνω σε ένα πλαίσιο συμβιβασμού πριν τη 12η Ιουλίου και δεν μου την έδωσαν, άρα η απόφασή τους ήταν δεδομένη από πριν» ανέφερε, ενώ πρόσθεσε πως όταν στις 14 Αυγούστου ζήτησε να υπάρξει ψήφος εμπιστοσύνης του ξεκαθάρισαν ότι δεν ήταν διατεθειμένοι να του τη δώσουν. «Αυτός ήταν ο λόγος που δεν μπορούσα να παραμείνω να παριστάνω τον πρωθυπουργό με την κάλπικη και υποκριτική στήριξη του κ. Μεϊμαράκη» επισήμανε.

Σχόλια