default-image

Πυρετός για τις λίστες στην Κρήτη

Κρήτη
Πυρετός για τις λίστες στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπορεί οι προσεχείς εκλογές να γίνονται με λίστα και να μην υπάρχει η κλασική μάχη του σταυρού, ωστόσο κομματικά επιτελεία, στελέχη, υποψήφιοι και εν δυνάμει ενδιαφερόμενοι στην Κρήτη δεν παύουν να είναι υπ' ατμόν για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων... Άλλωστε, δεν απομένουν και πολλές ημέρες, ένα τριήμερο μόλις, για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων στα Πρωτοδικεία, αφού η προθεσμία εκπνέει τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Υπ' ατμόν βρίσκονται την ίδια στιγμή τα κομματικά επιτελεία στην Κρήτη και με φόντο τις αφίξεις των πολιτικών αρχηγών στο νησί. Όσο δυναμικά μάλιστα άνοιξε η αυλαία των περιοδειών με Αλέξη Τσίπρα και Βαγγέλη Μεϊμαράκη, εξίσου δυναμικό θα είναι και το φινάλε... Ο Αλέξης Τσίπρας επιστρέφει, αυτήν τη φορά στο Ηράκλειο, την προτελευταία ημέρα της προεκλογικής περιόδου, δηλαδή την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου, ενώ κάπου εκεί χρονικά αναμένουν στο τοπικό ΠΑΣΟΚ τη Φώφη Γεννηματά...

Την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται εξάλλου στα Χανιά ο Σταύρος Θεοδωράκης, που δεν αποκλείεται μια ημέρα νωρίτερα, δηλαδή την Κυριακή, να κάνει ένα... πέρασμα και από το Ηράκλειο. Στις 15 του μήνα, ημέρα Τρίτη, θα βρίσκεται στο Ηράκλειο ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος στις 8:30 το βράδυ θα μιλήσει στην πλατεία των Λιονταριών.

Διεργασίες

Αναλυτικότερα, στο μέτωπο κατάρτισης των ψηφοδελτίων υπάρχει ακόμα αρκετό "ψωμί". Αυτή τη στιγμή στα περισσότερα κόμματα υπάρχει ένας βασικός πυρήνας για τα τοπικά ψηφοδέλτια, τα οποία όμως θα κλείσουν στην πλήρη τους μορφή την Κυριακή. Ακόμα και στο παρά πέντε, δηλαδή αργά το βράδυ της Κυριακής, πριν ακριβώς την εκπνοή της σχετικής προθεσμίας. Οι πληροφορίες, οι φήμες και η ονοματολογία, όπως είναι φυσικό, έχουν ήδη ανάψει για τα καλά, ενώ έχουμε ήδη και κάποιες πρώτες επίσημες ανακοινώσεις ψηφοδελτίων.

ΚΚΕ Μ-Λ και Μ-Λ ΚΚΕ

Τα ψηφοδέλτια με τους υποψήφιους για τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου 2015 ανακοίνωσε χθες το κοινό εκλογικό σχήμα ΚΚΕ (μ-λ) και Μ-Λ ΚΚΕ, καθώς τα δύο κόμματα συνεχίζουν την εκλογική συμπόρευση που είχαν ξεκινήσει και στις προηγούμενες εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Τα ψηφοδέλτια έχουν ως εξής:

* Εκλογική Περιφέρεια Ηρακλείου:

-Γκολέμη Ιωάννα  του Γεωργίου.

-Δρακωνάκης Αντώνιος του Γεωργίου.

-Μπαμπαλετάκη Αικατερίνη  του Γεωργίου.

-Παξιμαδάκη Καλλιόπη του Επαμεινώνδα.

-Παπαδοπούλου Ελένη του Ιωάννη.

-Σπανάκης Γεώργιος του Εμμανουήλ.

* Εκλογική περιφέρεια Λασιθίου:

-Δελόγκος Θεόδωροςτου Ευστρατίου.

* Εκλογική περιφέρεια Ρεθύμνης:

-Μπαγιαρτάκης Ιωάννης  του Γεωργίου.

-Παππά Χριστίνα του Κωνσταντίνου.

* Εκλογική Περιφέρεια Χανίων:

-Αρχολέων Αρτέμιος του Κωνσταντίνου.

-Κοκολαντωνάκης Νεκτάριος του Νικολάου.

-Μπουτσόρας Κωνσταντίνος του Παύλου.

-Νταμαδάκης Χρήστος του Εμμανουήλ.

-Ριτζάκης Μανούσος του Ιωσήφ.

-Χαρτζουλάκης Ιωάννης του Νικολάου.

Από πλευράς των υπόλοιπων κομμάτων, οι διεργασίες για την τελική λίστα των υποψηφίων βρίσκονται σε ενδιάμεσο στάδιο.

Ανοιχτό στο ΣΥΡΙΖΑ

Στο ΣΥΡΙΖΑ, το μεγάλο στοίχημα είναι η αναπλήρωση, η ισοστάθμιση των ηχηρών απωλειών. Ιδίως τριών, αυτών των Μιχάλη Κριτσωτάκη, που θα ηγηθεί του ψηφοδελτίου της Λαϊκής Ενότητας στο Ηράκλειο, της πρώην βουλευτού Μαρίας Διακάκη, που επίσης μετακινήθηκε στο κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, και του Μιχάλη Ασκορδαλάκη.

Δύο ακόμα σημαντικές απώλειες θα πρέπει να θεωρούνται αυτές της Βάνας Σφακιανάκη - την οποία μάλιστα βολιδοσκοπεί, σύμφωνα με πληροφορίες, και η Λαϊκή Ενότητα- και της Ρένας Νικολούδη. Επίσης, ξεκαθάρισε και το σίριαλ που είχε αναπτυχθεί για την υποψηφιότητα του προέδρου του ΙΤΕ και τέως υπουργού Έρευνας-Καινοτομίας Κώστα Φωτάκη.

Ο ίδιος δε θα είναι, λοιπόν, τελικά υποψήφιος και στη βάση αυτή η κορυφή της λίστας του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό Ηρακλείου αναμένεται να περιλαμβάνει το γνωστό δίδυμο: Γιάννης Μιχελογιαννάκης, που αποδείχτηκε τελικά μπετόν αρμέ για το κόμμα τους στις καλοκαιρινές κρίσιμες ψηφοφορίες των προαπαιτούμενων και της νέας δανειακής συμφωνίας, και Σωκράτης Βαρδάκης, που μπορεί και αυτός να είχε εσωτερικά τις επιφυλάξεις του, δεν έκανε όμως... νερά απέναντι στην ηγεσία και αποδείχτηκε επίσης μπετόν αρμέ για τον Αλέξη Τσίπρα.

Θεωρητικά την τριάδα συμπληρώνει ο γιατρός Νίκος Ηγουμενίδης, ο οποίος στις εκλογές του Ιανουαρίου είχε έρθει 4ος σε σταυρούς. Ο ίδιος θέλει να είναι υποψήφιος. Το όνομά του, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνεται στη σχετική λίστα των 22 ονομάτων που έχει σταλεί γνωμοδοτικά από τα τοπικά όργανα στην Κουμουνδούρου. Είναι άγνωστο όμως αν θα είναι τελικά στην 11άδα γιατί είναι διοικητής της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης και δε θα πρέπει να ξεχνάμε την άτυπη ντιρεκτίβα της Κουμουνδούρου για μπλόκο υποψηφιοτήτων σε έχοντες διοικητικές καρέκλες...

Ψηλά στη λίστα του ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο αναμένονται, εκτός απροόπτου, 2 γνώριμα πρόσωπα, ο Μιχάλης Κλάδος και ο Απόλλωνας Φιλιππής, ενώ από εκεί και πέρα δεν αποκλείεται να δούμε και κάποια νέα πρόσωπα, ίσως και υποψηφιότητες-έκπληξη, σε σχέση με τον Ιανουάριο...

Στο Ποτάμι, προς το παρόν, επικρατεί σιγή ιχθύος και κρατούνται στεγανά ως προς τα ονόματα που θα συνθέσουν τη λίστα. Το δεδομένο, με βάση τις πληροφορίες της "Ν.Κ.", είναι πως ο Σπύρος Δανέλλης θα ηγηθεί της λίστας στην 1η θέση, ως ο πρώτος σε σταυρούς τον Ιανουάριο. Επίσης, πιθανόν θεωρείται να υπάρξουν και 4-5 αλλαγές στην 11άδα σε σχέση με τις προηγούμενες εθνικές εκλογές...

ΚΚΕ

Στο ΚΚΕ, το ψηφοδέλτιο του Ηρακλείου είναι σχεδόν έτοιμο και κατατίθεται εντός της ημέρας στο Πρωτοδικείο. Στην κορυφή της λίστας δεν αναμένονται εκπλήξεις. Θα ηγηθεί ο νυν βουλευτής Μανόλης Συντυχάκης, ακολουθούμενος από τον Γιάννη Γωνιανάκη, τη Μαρία Κοκοσάλη-Σαλούστρου και πάει λέγοντας, με βάση τη σταυροδοσία του Ιανουαρίου. Δεν αποκλείεται, πάντως, να έχουμε 1-2 αλλαγές.

Στο ΠΑΣΟΚ αναμένονται αρκετές αλλαγές και εκπλήξεις στο ψηφοδέλτιο του Ηρακλείου. Θα ηγηθεί φυσικά ο νυν βουλευτής και πρώην υφυπουργός Βασίλης Κεγκέρογλου, ακολουθούμενος από το γνωστό νομικό Αντώνη Βγόντζα. Ο γραμματέας της Ν.Ε. Λάμπρος Αντωνόπουλος και ο Μενέλαος Μποκέας θεωρούνται επίσης σίγουροι. Από εκεί και κάτω το τοπίο είναι ρευστό, με τις πληροφορίες να θέλουν τη λίστα να "μπολιάζεται" με νέο αίμα, είτε από τη μεριά του ΚΙΔΗΣΟ, που δεν κατεβαίνει στις εκλογές, είτε από την πλευρά της ΔΗΜ.ΑΡ.

Από το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου ειδικά ακούγονταν χθες έντονα τα ονόματα του πρώην βουλευτή Φραγκίσκου Παρασύρη, αλλά και του Κώστα Ξυλούρη, του γνωστού Καντρόκωστα.

ΑΝ.ΕΛ.

Στους Ανεξάρτητους Έλληνες, τέλος, αναμένονται επίσης αλλαγές . Ο Κώστας Δαμαβολίτης αποτελεί παρελθόν μετά τη διαγραφή του, ενώ τοπικά περιμένουν να πάρει τις τελικές του αποφάσεις ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος ως προς το αν θα ηγηθεί του ψηφοδελτίου (ως δεύτερη έδρα) ή όχι.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Χωρίς "γαλάζιες" αλλαγές

Στη Ν.Δ. το ψηφοδέλτιο αποτελεί ανοιχτό βιβλίο. Η κεντρική επιλογή της Συγγρού για όλες τις εκλογικές περιφέρειες της χώρας είναι να μην ανακατευτεί η τράπουλα και να διατηρηθούν σε συντριπτικό βαθμό, δηλαδή κατά 80-90%, τα ψηφοδέλτια των προηγούμενων εκλογών, με τη σειρά κατάταξης στις λίστες να ακολουθεί τη σταυροδοσία του Ιανουαρίου.

Με βάση τη συγκεκριμένη γραμμή πλεύσης και με δεδομένο ότι ο Μανόλης Κεφαλογιάννης δε θα κατέβει υποψήφιος εδώ, όπως ξεκαθάρισε πρόσφατα, βάζοντας τέλος σε μια σχετική φημολογία, το τοπίο είναι ξεκάθαρο. Επικεφαλής της λίστας θα είναι ο πρόεδρος της Ν.Δ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης, όπως το ανακοίνωσε προχθές το βράδυ, κατά την κεντρική του ομιλία στο κινηματοθέατρο "Αστόρια".

Πίσω του ακριβώς ο νυν βουλευτής και τομεάρχης Υποδομών της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης και κατόπιν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου Γρηγόρης Πασπάτης και ο πρώην βουλευτής Μάξιμος Σενετάκης. Αμέσως μετά, με βάση τη σταυροδοσία του Ιανουαρίου, οι Γιώργος Ματαλιωτάκης, Γιάννης Δεικτάκης και πάει λέγοντας...

Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News