default-image

Η 13χρονη που "μάγεψε" τον Μαρκόπουλο

Κρήτη
Η 13χρονη που "μάγεψε" τον Μαρκόπουλο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι μόλις 13 ετών αλλά την ερχόμενη Τρίτη θα τραγουδήσει στον ιερό χώρο του Ηρώδειου. Η Γεωργία Φασουλάκη, η μικρή Ηρακλειώτισσα που μάγεψε με τη φωνή της τον Γιάννη Μαρκόπουλο, θα συμμετάσχει στη συναυλία του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη με τίτλο "Χρονικό" και "Εντεύθεν". Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στις 8 Σεπτεμβρίου στο Ωδείο του Ηρώδου του Αττικού με τη συμμετοχή καταξιωμένων καλλιτεχνών, όπως ο Γιώργος Νταλάρας, η Νατάσσα Μποφίλιου, ο Δήμος Αναστασιάδης και πολλοί άλλοι. Εκεί, μαζί τους, θα είναι και η Γεωργία Φασουλάκη.

Όλα άρχισαν τον περασμένο Φεβρουάριο. Ο Γιάννης Μαρκόπουλος βρέθηκε στο Ηράκλειο προσκεκλημένος του 2ου Γυμνασίου Ηρακλείου. Στο Θεατρικό Σταθμό, στο λιμάνι, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση αφιερωμένη στην πλούσια διαδρομή του μουσικοσυνθέτη, με τους μαθητές του σχολείου να παρουσιάζουν ένα μικρό δείγμα από την τεράστια παρακαταθήκη του. Όταν η μικρή Γεωργία, μαθήτρια της 1ης γυμνασίου τότε, ανέβηκε στη σκηνή το κοινό καθηλώθηκε. Μαγεμένος από τη φωνή και το ακατέργαστο μεν, σπουδαίο δε, ταλέντο της νεαρής σοπράνο, ο Γιάννης Μαρκόπουλος έσπευσε να τη γνωρίσει... Και η πρόταση για συνεργασία δεν άργησε να γίνει...

«Θέλω να συμμετάσχει στη συναυλία μου», είπε στον υπερήφανο πατέρα της 13χρονης, Γιώργο Φασουλάκη, γνωστό στην κοινωνία του Ηρακλείου από τη δράση του στο Σύλλογο Πολυτέκνων και το Επιμελητήριο της πόλης. «Είχε τραγουδήσει το "Ζαβαρακατρανέμια"», θυμάται ο κ. Φασουλάκης. «Αμέσως μετά την εκδήλωση, με πλησίασε ο Γιάννης Μαρκόπουλος και μου είπε "θέλω η Γεωργία να τραγουδήσει στη συναυλία μου στο Ηρώδειο. Θέλω να πει ένα σόλο συνοδευόμενη από την παιδική χορωδία του Πειραιά"».

Όπερ και εγένετο, καθώς η Γεωργία την Τρίτη θα τραγουδήσει ένα από τα αγαπημένα τραγούδια του συνθέτη, το "Πέρα από τη θάλασσα". «Ήδη έχουμε ανέβει δύο φορές στην Αθήνα για τις πρόβες. Ο Γιάννης Μαρκόπουλος την καθοδηγεί, τη συμβουλεύει, την προσέχει και της συμπεριφέρεται σαν να είναι δικό του παιδί. Νομίζω ότι όλα θα πάνε καλά, και θα είναι μια μεγάλη εμπειρία για την κόρη μου», κατέληξε ο κ. Φασουλάκης.

Η συναυλία

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος θα παρουσιάσει την Τρίτη στο Ηρώδειο, σε μία ενιαία συναυλία, το εμβληματικό μουσικό του έργο "Χρονικό" και το νέο του δίσκο "Εντεύθεν". Το "Χρονικό" είναι ένα μουσικό έργο που περιγράφει με μοναδικό τρόπο την επώδυνη πορεία του Ελληνισμού στον εικοστό αιώνα. Ο Γιάννης Μαρκόπουλος παρουσίασε για πρώτη φορά το "Χρονικό" το 1969, στο ιστορικό στούντιο "Λήδρα", και την ίδια χρονιά ανέθεσε στους πρωτοεμφανιζόμενους τότε τραγουδιστές Νίκο Ξυλούρη και Μαρία Δημητριάδη την ερμηνεία και για την ηχογράφηση του έργου στο δίσκου. Το "Χρονικό" ήρθε και επιβλήθηκε ως νέα πρόταση μέσα στο σύνολο της μέχρι τότε ελληνικής τραγουδοποιίας και αποτέλεσε τομή στη μουσική πραγματικότητα της χώρας.

Το έργο (κατά τον Παύλο Πετρίδη), ενεργό και σήμερα - σε ώρες παρακμής - ακόμη πιο επίκαιρο, μας θυμίζει τι σημαίνει για την Ευρώπη ο ελληνικός πολιτισμός. Ερμηνεύουν: Νατάσσα Μποφίλιου και Vassilikos.

Το "Εντεύθεν"

Το "Εντεύθεν", που σημαίνει "από εδώ", είναι ίσως ο πιο προσωπικός δίσκος του συνθέτη, γεμάτο πρωτόγνωρες εικόνες, μνήμες, ονειροπόλους ήρωες. Εξαιρετικά επίκαιρο το έργο χαρτογραφεί την παραμονή και τη φυγή από κοινωνίες δυστοπικές και μιλώντας για την επόμενη μέρα ζωγραφίζει ένα τοπίο γνώριμο και συνάμα νέο, όπου πρόσωπα και καταστάσεις μετρούν την αντοχή τους και, εξετάζοντας τις δομές γύρω τους, αποδομούν και αναδομούν. Το έργο κυοφορείται μία εικοσαετία από τον Γιάννη Μαρκόπουλο. Πρόκειται για έναν κύκλο τραγουδιών με μελωδίες που συνέλαβε από τα νεανικά του χρόνια, με άλλες που επεξεργάστηκε για χρόνια και άλλες που ολοκλήρωσε στις αρχές του 2015.

Ο συνθέτης αισθάνθηκε ότι το έργο είχε ολοκληρωθεί και επέλεξε τους ερμηνευτές βάσει του συνολικού οράματος που είχε για την απόδοση του έργου. Ερμηνεύουν: Γιώργος Νταλάρας, Δήμος Αναστασιάδης, Δάφνη Ζουρνατζή. Φλάουτο: Marc Grauwels. Συμμετέχουν: Παιδική χορωδία του Πειραιά και η 13χρονη μαθήτρια Γεωργία Φασουλάκη, η Μικτή Χορωδία και η Ορχήστρα "Παλίντονος Αρμονία".

Όλγα Μανιουδάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News