Ειδήσεις

Τη Δευτέρα στον ανακριτή το πλήρωμα του "Haddad 1"

Την πόρτα του ανακριτή θα περάσει την ερχόμενη Δευτέρα, στις 10 το πρωί, το επταμελές πλήρωμα του φορτηγού πλοίου "Haddad 1", που εντοπίστηκε στα ανοιχτά της Ιεράπετρας, μεταφέροντας οπλισμό, χωρίς να υπάρχουν τα απαραίτητα νόμιμα παραστατικά, με παραλήπτες ακόμα και τζιχαντιστές.

Tο βράδυ της Πέμπτης, λίγο μετά τις 10, ασκήθηκαν διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα στους τέσσερις Αιγύπτιους, τους δύο Ινδούς και τον ένα Σύρο, για λαθρεμπορία όπλων, με προορισμό μάλιστα λιμάνι που απαγορεύεται η διακίνηση όπλων.

Υπενθυμίζεται ότι περίπου 5.000 καραμπίνες αστυνομικού τύπου και 491.950 σφαίρες των 9 mm κατέδειξε ο δεύτερος έλεγχος, που ολοκληρώθηκε χθες γύρω στις 4 το απόγευμα, χωρίς τελικά να βρεθεί άλλο παράνομο φορτίο με πολεμικό υλικό. Παράλληλα, καταμετρήθηκε μεγάλος αριθμός τσιγάρων, που βρισκόταν τοποθετημένος σε 7 από τα συνολικά 14 κοντέινερ που εκφορτώθηκαν και εκκενώθηκαν με προσοχή. Αν και, σε αντίθεση με τα όπλα και τις σφαίρες, για όλα τα υπόλοιπα είδη εμπορευμάτων που περιέχονταν στα κοντέινερ υπήρχαν νόμιμα παραστατικά, εξαιτίας του πολύ μεγάλου αριθμού των τσιγάρων εξετάζονται διάφορες πτυχές. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, αν οι παραλήπτες τους ήταν πραγματικοί ή όχι, γεγονός που θα διευκρινιστεί την Παρασκευή.

Υπενθυμίζεται ότι το πλοίο με σημαία Βολιβίας εντοπίστηκε και ακινητοποιήθηκε πρωινές ώρες της Τρίτης, στη θαλάσσια περιοχή 20 ν.μ. νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας, από περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ, με επιβαίνοντες στελέχη του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών των λιμενικών Αρχών της Κρήτης.

Είχε προορισμό τη Μισράτα της Λιβύης, πόλη που αποτελεί προπύργιο του Ισλαμικού Χαλιφάτου, ενώ είχε ξεκινήσει στις 29 Αυγούστου το δρομολόγιό του από την Αλεξανδρέττα της Τουρκίας.

Στα χαρτιά του το πλοίο είχε δηλώσει εμπόρευμα με πλαστικά.

Κατά την εκφόρτωση των δύο πρώτων εμπορευματοκιβωτίων, τα οποία είχαν φορτωθεί στο Iskenderoun Τουρκίας, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν παλέτες με κουτιά που περιείχαν συνολικά 491.950 σφαίρες των 9 mm, καθώς και 4.881 όπλα, και ειδικότερα καραμπίνες αστυνομικού τύπου. Όπλα και σφαίρες βρίσκονταν σε δύο διαφορετικά κοντέινερ, καλυμμένα με οικιακό εξοπλισμό, όπως συρταριέρες και ντουλάπια, αλλά και νάιλον, καθώς και χαλάκια γυμναστικής.

Ιωάννα Βλαχάκη

Σχόλια