Ειδήσεις

Συντυχάκης: "Αναστολή αποφάσεων για συγχωνεύσεις κλινικών"

Στα πλαίσια της πολιτικής δραστηριότητας της ΚΟ Ηρακλείου του ΚΚΕ, σήμερα Πέμπτη 3 Σεπτέμβρη πραγματοποιήθηκε περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Μ. Συντυχάκη, μέλος της Ε.Π Κρήτης και βουλευτή του ΚΚΕ, στη Νεφρολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ, με αφορμή την επερχόμενη συγχώνευσή της με την Παθολογική Κλινική, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε και συνάντηση με το διοικητή του νοσοκομείου.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ στην πλούσια συζήτηση που αναπτύχθηκε με τους ασθενείς, τους γιατρούς και τους εργαζόμενους της κλινικής ανέφερε πως «τόσο οι προηγούμενες κυβερνήσεις όσο και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουν οδηγήσει τα νοσοκομεία σε αυτή την οξυμμένη κατάσταση με τους εργαζόμενους να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για τη συνέχιση της λειτουργίας τους. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας».

Όπως είπε ο κ. Συντυχάκης, «η πολιτική της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης των νοσοκομείων έχει ως αποτέλεσμα τις συγχωνεύσεις, την εντατικοποίηση της εργασίας για τους εργαζόμενους αλλά και την κάλυψη του κενού που δημιουργείται με τη δράση ΜΚΟ, εθελοντές ή από επιχειρηματικούς ομίλους, σύμφωνα και με την κατεύθυνση της Ε.Ε. Ειδικά οι συγχωνεύσεις που προωθούνται, όχι μόνο συγκαλύπτουν το πρόβλημα που οι κυβερνήσεις με την πολιτική τους τόσα χρόνια δημιούργησαν, αλλά μας γυρνά χρόνια πίσω όταν εξειδικευμένες κλινικές και γιατροί είτε δεν υπήρχαν είτε ήταν για λίγους που είχαν τη δυνατότητα να πληρώσουν».

Επιπλέον, κάλεσε σε οργανωμένο αγώνα για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία χωρίς όρους και προϋποθέσεις. «Η ανάπτυξη και η παροχή των υπηρεσιών υγείας», είπε, «πρέπει να είναι στην ευθύνη του κράτους και να τις εξασφαλίζει ισότιμα σε όλους. Για να είναι αποτελεσματικός ο αγώνας, πρέπει να στρέφεται ενάντια σε αυτούς που ζητούν συνεχώς νέες θυσίες για να εξασφαλιστούν τα κέρδη τους: τους επιχειρηματικούς ομίλους, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κόμματα τους».

Στη συνάντηση με το διοικητή του νοσοκομείου, η οποία έγινε παρουσία εργαζομένων, ασθενών, του Συλλόγου Νεφροπαθών καθώς και του Δ.Σ. των εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, ο βουλευτής του ΚΚΕ ζήτησε να ανασταλεί, ως τις εκλογές, η απόφαση της διοίκησης για τις μετακινήσεις-συγχωνεύσεις των κλινικών και στη συνέχεια να παρθούν πρωτοβουλίες και να ασκηθεί πίεση, ώστε να στελεχωθεί το νοσοκομείο με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Τέλος, ανέφερε πως «ως ΚΚΕ θα αναδείξουμε ακόμα περισσότερο το συγκεκριμένο ζήτημα αλλά και συνολικά το ζήτημα της υγείας και της πρόνοιας στο νομό Ηρακλείου, στην κατεύθυνση της αναβάθμισης των υπηρεσιών υγείας-πρόνοιας για όλους τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα».

Να σημειωθεί πως πρόσφατα ανακοινώθηκε η απόφαση της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ για συγχώνευση της Παιδοχειρουργικής Κλινικής με τη Γενική Χειρουργική και της Νεφρολογικής με την Παθολογική Κλινική λόγω έλλειψης προσωπικού και κυρίως γιατρών. Επιπλέον, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο λόγω λήξεως του προγράμματος ΕΣΠΑ στις 15 Σεπτέμβρη να κλείσει η Παιδοψυχιατρική Κλινική.

Σχόλια