Ειδήσεις

Capital Controls: "Καμία χαλάρωση για υποψήφιους βουλευτές"

Νέες «διορθωτικές» αλλαγές για τη διευκόλυνση των εισαγωγικών επιχειρήσεων μέσω της επιτάχυνσης των διαδικασιών εγκρίσεων για την αποστολή εμβασμάτων στους προμηθευτές τους στο εξωτερικό, εξετάσει το υπουργείο Οικονομικών και σύμφωνα με πληροφορίες οι αλλαγές αυτές θα τεθούν σε εφαρμογή από την ερχόμενη εβδομάδα, αφού ενημερωθούν σχετικά και οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ο Μάριο Ντράγκι, καθώς και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε «αποφασιστεί» να επιτραπεί το άνοιγμα των λογαριασμών για τους υποψήφιους βουλευτές των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου, κάτι όμως που σήμερα το πρωί κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας διέψευσαν. «Για τους υποψήφιους βουλευτές ισχύουν τα ίδια όπως και για τους υπόλοιπους πολίτες σχετικά με τις τραπεζικές συναλλαγές. Ούτε προνόμια ούτε διευκολύνσεις, δεν υπάρχει χαλάρωση των capital controls σε σχέση με τους υποψήφιους βουλευτές, απλώς δίνεται η δυνατότητα ανοίγματος ειδικού προσωρινού λογαριασμού 2 εβδομάδες για τη διευκόλυνση της κίνησής τους κατά τη διάρκεια προεκλογικής περιόδου».

Το μεσημέρι αναμένονται περισσότερες διευκρινίσεις από το υπουργείο Οικονομίας και τον υπουργό Νίκο Χριστοδουλάκη. Το υπουργείο έχει αναλάβει πρωτοβουλία για την επιτάχυνση των γραφειοκρατικών διαδικασιών στο πλαίσιο των τραπεζικών περιορισμών.

Ωστόσο χθες μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Οικονομίας Νίκο Χριστοδουλάκη και με τη συμμετοχή του υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Θεόδωρου Μητράκου, του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Νικόλαου Φράγκου και του εκπρόσωπου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών κ. Ιωάννη Μούργελα, το υπουργείο ανέφερε πως στόχος είναι να χαλαρώσει το καθεστώς περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και στις τραπεζικές συναλλαγές.

Συζητήθηκε μια σειρά παρεμβάσεων που θα διευκολύνουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά, στην κατεύθυνση ομαλοποίησης της οικονομικής δραστηριότητας και περαιτέρω τόνωσης της ρευστότητας στην αγορά. Στη συνέχεια οι προτάσεις εξετάστηκαν από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών για την άμεση υλοποίησή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, άμεσα αναμένεται να χαλαρώσουν οι περιορισμοί που ισχύουν για τις εγκρίσεις που ζητούν οι επιχειρήσεις για την πραγματοποίηση εισαγωγών.

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται αύξηση των ορίων κάτω από τα οποία η διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων «τρέχει» πιο γρήγορα.

Τραπεζικές πηγές σημειώνουν πως στόχος είναι οι μικρές συναλλαγές να διεκπεραιώνονται σχεδόν αυτόματα και οι υπό-επιτροπές των τραπεζών να ασχολούνται με τις πιο μεγάλες και σοβαρές περιπτώσεις, όπου χρειάζεται περισσότερο ενδελεχής έλεγχος.

Ωστόσο ο υπουργός Οικονομίας αποφάσισε, την αναστολή, καθ' όλη την προεκλογική περίοδο, των δράσεων δημοσιότητας προγραμμάτων ΕΣΠΑ ή οποιουδήποτε άλλου εποπτευόμενου φορέα.

Η αναστολή καλύπτει κάθε δράση που προβάλλει και διαφημίζει προγράμματα, συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ ή μη, στην τηλεόραση, το ραδιόφωνο, τον Τύπο και το διαδίκτυο, όπως επίσης και τη συμμετοχή σε εκθέσεις μη μόνιμου χαρακτήρα και σεμινάρια ή ημερίδες που δεν προβλέπονται από την υλοποίηση προγραμμάτων.

Σχόλια