Ειδήσεις

Νέο "θρίλερ" για τις τράπεζες, τις δόσεις και το μνημόνιο

Προειδοποιούν ΔΝΤ και ΕΕ για την άμεση εφαρμογή των μέτρων του μνημονίου, ώστε να καταβληθεί έγκαιρα η εκταμίευση των υπολοίπων δόσεων. Μετά τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν, που ενημέρωσε το ΔΣ του Ταμείου ότι η αξιολόγηση θα καθυστερήσει λόγω των εκλογών, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ έβαλε το θέμα της Ελλάδας στην κορυφή του Eurogroup της 11ης και 12ης Σεπτεμβρίου, διατυπώνοντας ανησυχία για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων για τη δόση των 3 δις ευρώ.

Ταυτόχρονα στελέχη των θεσμών εκφράζουν δυσαρέσκεια για τη μη εφαρμογή του ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση, που ανοίγει νέα τρύπα 168 εκατ. ευρώ στα έσοδα και ζητούν επειγόντως ισοδύναμα. Ωστόσο τα χέρια του υπηρεσιακού υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη παραμένουν δεμένα λόγω των εκλογών.

Παράλληλα οι δανειστές εκτιμούν πως η εκταμίευση των υπολοίπων δόσεων ύψους 3 δις ευρώ μεταφέρεται από τον Οκτώβριο στον Δεκέμβριο, κι έτσι η ελληνική πλευρά αναμένεται να βρεθεί στα «κάρβουνα», για δύο λόγους:

-1), η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις γιορτές καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2016 τίθεται σε εφαρμογή η κοινοτική οδηγία για το bail-in που μπορεί να περιλαμβάνει ακόμη και κούρεμα καταθέσεων. Η ελληνική Βουλή υιοθέτησε την ευρωπαϊκή νομοθεσία για το bail-in τον Ιούλιο με εφαρμογή από 1.1.2016. Επομένως, για την αποφυγή εκπλήξεων το θέμα των τραπεζών πρέπει να λήξει εντός του 2015.

-2)Αν δεν εκταμιευθεί έστω και το πρώτο μισό της δόσης των 3 δις ευρώ, η οποία εγκρίθηκε πολιτικά τον Αύγουστο αλλά συνδέεται με βαριά προαπαιτούμενα, η Ελλάδα δεν θα έχει λεφτά για την πληρωμή των δόσεων προς το Ταμείο κατά το δίμηνο Δεκεμβρίου - Ιανουαρίου, οι οποίες φτάνουν τα 1,63 δισ. ευρώ. Παρά τις εκταμιεύσεις του Αυγούστου, η ρευστότητα παραμένει σε οριακή κατάσταση με τα ταμειακά διαθέσιμα κάτω από το «ψυχολογικό» όριο του 1 δισ. ευρώ.

Όλα κρίνονται τους επόμενους 3 μήνες σχεδόν καθώς εκτός από τα ο ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, στο τραπέζι τίθενται θέματα που έχουν ήδη ψηφιστεί στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου. Όπως:

1. Η έκδοση υπουργικών αποφάσεων για την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων.

2. Το νέο πλαίσιο για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας και τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.  

3. Η μείωση του ΕΚΑΣ για το 20% των δικαιούχων από την Πρωτοχρονιά του 2016, η οποία θα αφορά 70.000 συνταξιούχους.

4. Η ολοκλήρωση της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ. Προβλέπει ότι όλα τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά τις Κυριακές και ότι τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα θα πωλούνται και από τα σουπερμάρκετ.  

5. Η άμεση ψήφιση του Προϋπολογισμού του 2016 και του Μεσοπρόθεσμου 2016-2019 με νέα μέτρα τουλάχιστον 3,2 δισ. ευρώ για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά.

6. Η κατάργηση του ορίου του 25% στο ακατάσχετο μισθών και συντάξεων και μείωση του πλαφόν των 1.500 ευρώ για την προστασία από κατασχέσεις.

7. Το «ξήλωμα» των 100 δόσεων. Η τρόικα «πέρασε» στο μνημόνιο διάταξη που προβλέπει ότι όσοι αθετούν τρέχουσες υποχρεώσεις (π.χ. ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος) χάνουν τη ρύθμιση.  

8. Η επαναφορά του εισιτηρίου των 5 ευρώ για επισκέψεις στα νοσοκομεία ή ισοδύναμο μέτρο.

9. Το σχέδιο για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες (7,5 δισ. ευρώ) και την επιστροφή φόρων.   

10. Η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ ή εναλλακτικό σχέδιο καθώς και οι δεσμευτικές ημερομηνίες για ιδιωτικοποίηση ΟΛΠ, ΟΛΘ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Σχόλια