default-image

Αύξηση στις δηλητηριάσεις πτηνών

Κρήτη
Αύξηση στις δηλητηριάσεις πτηνών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τον αριθμό σοκ των 25.000.000 φτάνουν τα νεκρά πτηνά σε όλη την περιοχή της Μεσογείου, τα οποία έχουν πιαστεί ή θανατωθεί με παράνομα μέσα, όπως ανακοινώνει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία σύμφωνα με μια νέα έρευνα από την BirdLife International.

Την ώρα που η πανίδα της Μεσογείου έχει χτυπήσει το πρώτο καμπανάκι κινδύνου υπάρχουν ακόμη ασυνείδητοι οι οποίοι με αναχρονιστικές μεθόδους αποδεκατίζουν εκατοντάδες χιλιάδες πτηνά διαφόρων ειδών, αδιαφορώντας για τις συνεχείς προειδοποιήσεις και κυρώσεις που ισχύουν βάσει νόμων για ανάλογες περιπτώσεις. Κάποια από αυτά τα ζώα εντοπίζονται πυροβολημένα παράνομα, παγιδευμένα ή ακόμη και κολλημένα σε ξόβεργες, παγιδευμένα σε δίχτυα, ή τα προσελκύουν με τη χρήση ηχομιμητικών συσκευών σε παγίδες.

Μάλιστα η Κρήτη, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία, έχει ξεχωρίσει αρνητικά λόγω των απανωτών κρουσμάτων παράνομων εξοντώσεων στα πτωματοφάγα πτηνά και τα κορακοειδή.

Μιλώντας στη "Ν.Κ.", η υπεύθυνη πολιτικής στην Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και συντονίστρια της Ομάδας Εργασίας Ενάντια στα Δηλητήρια, Κωνσταντίνα Ντεμίρη, ανέφερε πως παρατηρείται μια θλιβερή αύξηση στις δηλητηριάσεις όρνιων και σε κάποιες περιπτώσεις και γυπαετών. Σύμφωνα με την ίδια, σε τοξικολογικές εξετάσεις που έχουν γίνει στα ζώα που είχαν δηλητηριαστεί έχει εντοπιστεί η δραστική ουσία methomyl. Η συγκεκριμένη ουσία, αν και το 2007 είχε απαγορευθεί, επανακυκλοφόρησε μετά την έγκρισή της σε υγρή μορφή τον Ιανουάριο του 2013. Η χρήση αυτής της ουσίας είναι υπεύθυνη για χιλιάδες θανάτους όρνιων είτε από την άμεση λήψη, όπως για παράδειγμα σε ωμό κρέας-παγίδα, είτε από την έμμεση λήψη του φαρμάκου, που παρατηρείται από την κατανάλωση ζώων από το ίδιο το πτηνό, που έχουν ήδη εκτεθεί στο συγκεκριμένο δηλητήριο.

Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει η κυρία Ντεμίρη, «στην Κρήτη η παράνομη θανάτωση πουλιών λαμβάνει χώρα κυρίως μέσω της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων και αφορά τα πτωματοφάγα αρπακτικά.

Στα πτωματοφάγα αρπακτικά ανήκουν οι γύπες, αλλά θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν και άλλα αρπακτικά, τα οποία τρέφονται και με ψοφίμια, όπως για παράδειγμα ο χρυσαετός και η γερακίνα. Με ψοφίμια τρέφονται και τα κορακοειδή (κουρούνα, καρακάξα, κοράκι).

Οι γύπες της Κρήτης, το όρνιο (Gyps fulvus) και ο γυπαετός (Gypaetus barbatus) κινδυνεύουν από την παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων. Οι γύπες παρέχουν σημαντικές υπηρεσίες στην κοινωνία, καθώς επιτελούν τον κρίσιμο ρόλο του καθαριστή της υπαίθρου από τα νεκρά ζώα, αποτρέποντας τη διάδοση των ασθενειών. Αποτελούν ουσιαστικά το συνεργείο καθαρισμού της φύσης. Μην ξεχνάμε και το παράδειγμα της Ινδίας, όπου λόγω της δραματικής μείωσης των πληθυσμών των όρνιων από την κτηνιατρική χρήση του diclofenac αυξήθηκαν τα κουφάρια των ζώων στην ύπαιθρο, αλλά και ο πληθυσμός των αδέσποτων σκύλων με λύσσα, που αντικατέστησαν τα όρνια, με συνέπεια να υπάρχουν ολέθριες συνέπειες και για τη δημόσια υγεία.

Η διαφορά της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα (από κεντρική Ελλάδα και πάνω) είναι ότι δεν έχει μεγάλα σαρκοφάγα θηλαστικά, όπως ο λύκος και η αρκούδα. Επομένως, τα δηλητηριασμένα δολώματα (κοινώς φόλες) στην Κρήτη στοχεύουν κυρίως τα κορακοειδή, τα κουνάβια και τους αδέσποτους σκύλους. Δεν είναι λίγες οι φορές όπου το κίνητρο της δηλητηρίασης είναι και οι προσωπικές αντιδικίες (μεταξύ κτηνοτρόφων ή κτηνοτρόφων και κυνηγών). Στα θύματα της δηλητηρίασης, πέρα από τα προαναφερθέντα ζώα, είναι και τα κυνηγόσκυλα.

Οι περισσότερες δηλητηριάσεις που σχετίζονται με τα κοράκια, τις κουρούνες και τους γύπες ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία, καταγράφονται την περίοδο των γεννήσεων αιγοειδών και προβατοειδών.

Σε ένα νησί που φημίζεται για τη μοναδική πανίδα του, αυτές οι περιπτώσεις αμαυρώνουν τον κόσμο που δείχνει να μη σέβεται το περιβάλλον και τη ζωή».

ΚΑΤ' ΕΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

704.000 πουλιά νεκρά...

Στη χώρα μας εκτιμάται πως, κατά ένα μέσο όρο, βρίσκουν ο θάνατο παράνομα περίπου 704.000 πουλιά κάθε χρόνο. Αριθμός που μας κατατάσσει σε μια υψηλή θέση της λίστας με ένα τόσο δυσάρεστο τίτλο και μας κρούει τον κώδωνα της κατεπείγουσας αλλαγής τακτικών και ελέγχων.

Ο σπίνος διαβάζεται πρώτος στη μακάβρια και φονική λίστα. Ακολουθούν ο μαυροσκούφης, το ορτύκι και η τσίχλα. Ένας αριθμός ειδών, όπως η τουρλίδα, που κατατάσσονται ως «ευάλωτα» στην Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών, βρίσκονται επίσης σε κίνδυνο από τις παράνομες πρακτικές θανάτωσης.

Η Μαλάμω Κορμπέτη, συντονίστρια θεμάτων πολιτικής περιβάλλοντος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, τόνισε ότι «τα αποτελέσματα αυτής της έκθεσης αποτελούν ντροπή για τη χώρα μας. Δε μας εκπλήσσουν, όμως. Στην Ελλάδα, ο ελεγκτικός μηχανισμός είναι πια σχεδόν άφαντος, η εκπαίδευση των κυνηγών η ελάχιστη δυνατή, ενώ η λαθροθηρία δεν αντιμετωπίζεται, με την ανοχή της Πολιτείας. Ελπίζουμε η συνειδητοποίηση ότι η χώρα μας αποτελεί μια "μαύρη τρύπα" για τα πουλιά να δώσει ώθηση για δράση από μεριάς της Πολιτείας, αλλά και της κυνηγετικής κοινότητας».

Μεταξύ των χωρών που βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα παράνομων θανατώσεων βρίσκονται η Γαλλία, η Κροατία, η Αλβανία, αλλά και η Μάλτα.

Ελένη Καμπουράκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News