Ειδήσεις

Εκλογικό ντέρμπι προδιαγράφουν οι δημοσκοπήσεις

To μεγάλο "εκλογικό ντέρμπι" που προδιαγράφουν οι εξελίξεις φαίνεται να επιβεβαιώνουν καθημερινά οι δημοσκοπήσεις.

Τα ευρήματα των δημοσκόπων δίνουν μικρή διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων - ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ - και στις τρεις έρευνες που δημοσιεύτηκαν χθες και σήμερα, ενώ στη μία απ' αυτές - της εταιρείας GPO - η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται για πρώτη φορά με οριακό προβάδισμα.

Στις άλλες δύο (της Alco και της Pulse) ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μικρό προβάδισμα (0.4% και 1% αντίστοιχα).  

Ας τις δούμε αναλυτικά…

GPO

Σύμφωνα με την GPO, η ΝΔ έχει οριακό προβάδισμα 0,3%, ενώ για πρώτη φορά παρουσιάζεται και ο αρχηγός της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης να ξεπερνά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα σε θετικές γνώμες: συγκεντρώνει 44,3%, έναντι 41,9% του τέως πρωθυπουργού. Την ίδια ώρα, μάχη δίνουν για την τρίτη θέση ΠΑΣΟΚ, ΧΑ, Ποτάμι και ΚΚΕ.

Η δημοσκόπηση της GPO για το Mega, που ξεκίνησε τη Δευτέρα και ολοκληρώθηκε χθες το μεσημέρι, σε δείγμα 1.000 ατόμων, ως προς την πρόθεση ψήφου έχει ως εξής:

ΝΔ: 25,3%

ΣΥΡΙΖΑ: 25%

Χρυσή Αυγή: 5,5%

ΠΑΣΟΚ: 5,3%

ΚΚΕ: 5,1%

Το Ποτάμι: 4,6%

Λαϊκή Ενότητα: 4%

Ενωση Κεντρώων: 3,2%

ΑΝΕΛ: 3%

Δεν ξέρω/Δεν απαντώ: 12,8%

Όσον αφορά τα υπόλοιπα ευρήματα της δημοσκόπησης της GPO για το Mega, στο ερώτημα «Ποιος πιστεύετε ότι μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τη συμφωνία-Μνημόνιο», προηγείται ο Αλέξης Τσίπρας με ποσοστό 28,8% και ακολουθεί ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης με ποσοστό 27,1%.

Από το γκάλοπ για το Μega διαπιστώνεται ακόμη ότι η πλειοψηφία των πολιτών, σε ποσοστό 66,7%, πιστεύει ότι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες δεν ήταν αναγκαία. Το 32,9% απαντά «ναι» και το 0,4% «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ».

Στη δημοσκόπηση της GPO, στο ερώτημα «Από τις εκλογές θέλετε να προκύψει μια α) Αυτοδύναμη κυβέρνηση ή β) Κυβέρνηση συνεργασίας», το 58,9% απαντά «Κυβέρνηση συνεργασίας» και το 36,9% απαντά «Αυτοδύναμη κυβέρνηση». Το 4,2% των πολιτών απαντά «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ».

Επίσης, οι πολίτες θεωρούν ότι η χώρα μετά τις εκλογές πρέπει να συνεχίσει με:

Τέλος, στην ερώτηση «Πώς κρίνετε τη διαπραγμάτευση που έκανε η κυβέρνηση απέναντι στους δανειστές της χώρας μας;», το 30,3% κρίνει «Θετικά/Μάλλον Θετικά», το 68,5% «Αρνητικά/Μάλλον αρνητικά» και το 1,2% απαντά «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ».

Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση της GPO τάσσεται υπέρ του ευρώ, απαντώντας στο ερώτημα «Θεωρείτε ότι η χώρα μας πρέπει να μείνει πάση θυσία στην Ευρωζώνη» «Ναι» το 76,2% των ερωτηθέντων και «Όχι» το 22,5% των ερωτηθέντων. Το 1,3% των ερωτηθέντων απαντά «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ». Στην ερώτηση «Πιστεύετε ότι υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση εκτός από τη συμφωνία-Μνημόνιο;» το 43,3% απαντά «Ναι/Μάλλον Ναι», το 53,1% απαντά «Όχι/Μάλλον Όχι» και το 3,6% «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ».

Δημοσκόπηση Alco

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας Alco, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτος, αλλά η διαφορά με τη ΝΔ κλείνει μόλις στο 0,4%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρώνει ποσοστό 23% στην πρόθεση ψήφου και τη ΝΔ να ακολουθεί με 22,6%.

Η πρόθεση ψήφου στη δημοσκόπηση της Alco, αναλυτικά, έχει ως εξής:

ΣΥΡΙΖΑ 23%

ΝΔ 22,6%

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 6,1%

ΚΚΕ 5,5%

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ 4,4%

ΠΑΣΟΚ 4,2%

Λαϊκή Ενότητα 3,9%

Ένωση Κεντρώων 3,6%

ΑΝΕΛ 2%

ΑΛΛΟ 3,5%

ΛΕΥΚΟ 2,2%

ΑΠΟΧΗ 5%

ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΙ 14%

Pulse: Μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ με 1%

Ότι θα έχουμε το απόλυτο ντέρμπι ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία για την πρωτιά στις εκλογές επιβεβαιώνει και η δημοσκόπηση της Pulse, που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη το βράδυ.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Pulse για το Action 24, η διαφορά των δύο κομμάτων βρίσκεται μόλις στο 1%.

Ειδικότερα:

Στην πρόθεση ψήφου

ΣΥΡΙΖΑ 26%

ΝΔ 25%

Χ.Α. 6%

ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ 5%

Ποτάμι 5%

ΚΚΕ 5%

ΛΑ.Ε. 4%

Ενωση Κεντρώων 3%

ΑΝΕΛ 2,5%.

Σχόλια