Ειδήσεις

Λ. Αυγενάκης: Διπλή "τορπίλη" στο ΕΣΠΑ

Για διπλή "τορπίλη" στο μέτωπο του ΕΣΠΑ στην Κρήτη κάνει λόγο ο βουλευτής Ηρακλείου και τομεάρχης Υποδομών της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης. Όπως αναφέρει ο βουλευτής, σαν να μην έφτανε η 8μηνη κυβερνητική απραξία που οδήγησε στο "πάγωμα" έργων και στον κίνδυνο απένταξής τους από το τρέχον Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, η απερχόμενη κυβέρνηση καθυστέρησε πολύ και τον προγραμματισμό για το επόμενο ΕΣΠΑ , αγνοώντας μάλιστα τις μεγάλες ανάγκες της Κρήτης σε υποδομές.

«Η οκτάμηνη διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. επέφερε καταστροφικές συνέπειες στα μεγάλα έργα υποδομών, αλλά και στα μικρότερα συγχρηματοδοτούμενα έργα. Η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων, το κλείσιμο των τραπεζών και η πολιτική της "ευγενικής απραξίας" και της "άγνοιας κινδύνου" του πρώην υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Κρητικού βουλευτή, κ. Γιώργου Σταθάκη, οδήγησαν αρχικά σε αναβολές, καθυστερήσεις και αναστολή εργασιών στα δημόσια έργα και εν συνεχεία στο "πάγωμά" τους, το κλείσιμο των εργοταξίων, τη διακοπή της χρηματοδότησης και τον κίνδυνο απένταξης πολλών έργων.

Οι πιστοποιημένες και ανεξόφλητες εργασίες των έργων του ΕΣΠΑ ξεπερνούν πλέον το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Τα ποσά των 60-90 εκατομμυρίων ευρώ περίπου που καταβάλλονται το μήνα για πληρωμή έργων ΕΣΠΑ πρακτικά σημαίνει ότι τα ανεξόφλητα χρέη του Δημοσίου για τα έργα αυτά, τα οποία καλύπτονται κατά 100% πλέον από την Ε.Ε., δε θα έχουν εξοφληθεί ούτε σε ενάμιση χρόνο από τώρα. Βεβαίως, οι οφειλές αυτές αυξάνονται από τα ελάχιστα έργα που εξακολουθούν να υλοποιούνται», αναφέρει χαρακτηριστικά σε χθεσινή ανακοίνωσή του ο Λευτέρης Αυγενάκης και προσθέτει:

«Ταυτόχρονα, ο σχεδιασμός για τη νέα προγραμματική περίοδο αφενός έχει καθυστερήσει σημαντικά και αφετέρου αγνοεί παντελώς τις μεγάλες ανάγκες του νησιού σε έργα υποδομών, αφού το Ε.Π. ΥΜΕΠΕΡΑΑ δεν περιλαμβάνει ούτε ένα έργο υποδομής στην Κρήτη.  

Τι έχουν να πουν επ' αυτού οι υπουργοί και οι Κρήτες βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. στους πολίτες του νησιού μας;

Η αντίληψη περί ανάπτυξης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. στην πράξη σημαίνει "πάγωμα" των συγχρηματοδοτούμενων έργων, αύξηση της ανεργίας, απώλεια ευρωπαϊκών πόρων, μείωση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος λόγω απουσίας κατάλληλων υποδομών και καθυστέρηση των ρυθμών ανάπτυξης με σημαντικές αρνητικές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες».

«Επιπολαιότητα, ερασιτεχνισμός, αναβλητικότητα, υποκρισία, δημιουργική ασάφεια και αντιφατικές πράξεις. Ομολογουμένως, πρόκειται για μια καινοτόμα - παγκοσμίως - θεώρηση περί ανάπτυξης που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή!», καταλήγει καυστικά ο τομεάρχης Υποδομών της Ν.Δ.

Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια