Ειδήσεις

Οι εκλογές δημιουργούν φόβο στην αγορά

Παρά τον έλεγχο στη ροή των κεφαλαίων από τις τράπεζες, την πολιτική αστάθεια και το δυσμενές για όλους τους καταναλωτές οικονομικό περιβάλλον των τελευταίων μηνών, η περίοδος των εκπτώσεων για την αγορά της Ιεράπετρας έκλεισε την 31η Αυγούστου με τις μικρότερες δυνατόν απώλειες.

Οι έμποροι και οι επαγγελματοβιοτέχνες, ωστόσο, ανησυχούν για την πολιτική αστάθεια που συνεχίζεται με την προκήρυξη των εθνικών εκλογών, τη στιγμή που γνωρίζουν ότι πάντα η αγοραστική κίνηση τους πρώτους φθινοπωρινούς μήνες παρουσιάζει μεγάλη πτώση.

«Αν και το καταναλωτικό κοινό είχε να αντιμετωπίσει χίλια μύρια προβλήματα όπως και εμείς οι επιχειρηματίες, η κίνηση κατά την περίοδο των εκπτώσεων ήταν ικανοποιητική στην αγορά της Ιεράπετρας. Περιμέναμε ότι τα πράγματα θα ήταν χειρότερα. Η αγορά της Ιεράπετρας, όμως, έδειξε ότι αντέχει στις δύσκολες καταστάσεις.

Ο Αύγουστος ήταν καλός μήνας για τις ντόπιες επιχειρήσεις, όπως και ο Ιούνιος. Ο Ιούλιος παρουσίασε μεγάλη πτώση μετά την επιβολή των capital controls, που, αν συνεχιστούν για πολύ καιρό ακόμη, θα παρουσιαστούν μεγαλύτερες ελλείψεις σε εισαγόμενα καταναλωτικά αγαθά, σε μερικά είδη, εκ των οποίων και σήμερα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Οι περιορισμοί στις εισαγωγές, οι ειδικές εγκρίσεις που απαιτούνται, και η εκνευριστική γραφειοκρατία που παρατηρείται γονατίζουν πολλές επιχειρήσεις», μας λέει ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Λασιθίου κ. Μανόλης Παπαδάκης.

«Κάτι κάναμε»

Ορισμένες από τις μεγάλες τουριστικές μονάδες της Ιεράπετρας, που είχαν φροντίσει να κλείσουν καλές συμφωνίες με μεγάλους τουριστικούς οργανισμούς και κατάφεραν να κρατήσουν ψηλά τις πληρότητές τους ολόκληρο το καλοκαίρι, λειτούργησαν ως "αιμοδότες" της ιεραπετρίτικης αγοράς, και αυτό αναγνωρίστηκε ως θετικό στοιχείο από τον εμπορικό κόσμο.

«Κάτι κάναμε, όλο αυτό το καλοκαίρι. Κινηθήκαμε φυσικά πολύ καλύτερα την περίοδο των εκπτώσεων. Ο Ιούλιος, όπως όλοι ξέρουμε, ήταν ο χειρότερος μήνας από την αρχή του χρόνου. Για αρκετές επιχειρήσεις οι φετινές εκπτώσεις πήγαν λίγο καλύτερα από πέρυσι.

Η Πολιτεία ωστόσο θα πρέπει να επανεξετάσει την πολιτική της στον έλεγχο της ροής των κεφαλαίων, γιατί έχουν δημιουργηθεί μεγάλα προβλήματα σε επιχειρήσεις που δουλεύουν με εισαγόμενα είδη. Οι μικρές ελλείψεις που παρατηρούνται σήμερα σε ορισμένα εισαγόμενα είδη θα γίνουν μεγαλύτερες αν δεν αρθούν οι περιορισμοί και αυτό θα τροφοδοτήσει κύμα ανατιμήσεων στην αγορά», δηλώνει στο neakriti.gr ο έμπορος κ Μανόλης Κουρίνος.

Στηρίζουν την τοπική αγορά

Παρά την οικονομική ανασφάλεια που έχει δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες, οι Ιεραπετρίτες καταναλωτές, κατά την περίοδο των εκπτώσεων, βρήκαν τα ψυχικά και οικονομικά αποθέματα να "σεργιανίσουν" στα καταστήματα του εμπορικού κέντρου και να κάνουν τις απαραίτητες αγορές τους.

«Παρατηρήσαμε ότι οι ντόπιοι επιχειρηματίες βρήκαν τη δύναμη να ρίξουν τις τιμές τους, να περιορίσουν τα κέρδη τους, και να μειώσουν παράλληλα τα λειτουργικά τους έξοδα, κάνοντας ταυτόχρονα πιο προσεγμένες αγορές εμπορευμάτων, συνδυάζοντας ποιότητα και τιμές.

Όλο αυτό το μείγμα των κινήσεών τους προσέλκυσε το ενδιαφέρον των καταναλωτών, που προσέφεραν τη στήριξή τους στην τοπική αγορά, και με αυτόν τον τρόπο περιορίστηκαν στο ελάχιστο οι όποιες απώλειες των καταστηματαρχών.

Ο ανταγωνισμός λειτούργησε σωστά, και ο τουρισμός της Ιεράπετρας έδωσε τις απαραίτητες ανάσες ρευστότητας στις τοπικές επιχειρήσεις όλων των κλάδων.

Εκτιμώ όμως ότι οι εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου θα αποσυντονίσουν την αγορά και θα χαλάσουν την ψυχολογία των καταναλωτών. Το αποτέλεσμα των εκλογών, όμως, μπορεί να αλλάξει τη ροή των πραγμάτων», προσθέτει ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματοβιοτεχνών Ιεράπετρας κ. Μανόλης Ζουμπουλάκης.

«Ο τουρισμός μάς έσωσε»

Οι αγορές των τουριστών από τα εμπορικά καταστήματα της Ιεράπετρας κατά την περίοδο των εκπτώσεων έδωσαν το "φιλί της ζωής" σε πολλές ντόπιες επιχειρήσεις.

«Ο τουρισμός μάς έσωσε στην κυριολεξία, γιατί πολλά εμπορικά καταστήματα της Ιεράπετρας πήγαιναν για κλείσιμο. Αυτά τα καταστήματα τον Ιούνιο και τον Ιούλιο κατέγραψαν πτώση τζίρου που σε κάποιες περιπτώσεις έφτασε το -70%. Τα εμπορικά καταστήματα σε σχέση με το περυσινό καλοκαίρι βρίσκονται στο -40%, καθώς οι μεγάλες απώλειες των πρώτων μηνών περιορίστηκαν από την άνοδο που είχαμε τον Αύγουστο, κυρίως λόγω των μαζικών αγορών που έκαναν οι ξένοι επισκέπτες.

Τώρα περιμένουμε να ανοίξουν οι κάλπες και να προκύψει από το αποτέλεσμα των εκλογών μια σοβαρή-σταθερή κυβέρνηση, η οποία να μην πειραματίζεται, έτσι ώστε να ελπίσουμε ότι με τις πολιτικές που θα εφαρμόσει θα καταφέρουμε να ορθοποδήσουμε.

Τους τελευταίους μήνες όλα έχουν μείνει πίσω. Οι ρυθμίσεις των οφειλών μας σε ΟΑΕΕ και εφορία, καθώς και οι επιταγές μας που θα πρέπει όλες να πληρωθούν μέχρι 30 Σεπτεμβρίου.

Τα capital controls θα πρέπει να αρθούν άμεσα. Πολλές επιχειρήσεις θα κλείσουν αν συνεχιστούν, και η αύξηση της ανεργίας θα βαθύνει την ύφεση.

Τα κόμματα θα πρέπει να καταλάβουν ότι η οικονομία δεν αντέχει κάθε τόσο εκλογές.

Φέτος, τις περισσότερες Κυριακές είχαμε… εκλογές παρά ανοικτά καταστήματα», καταλήγει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ. Απόστολος Παπαϊωάννου.

Νίκος Πετάσης

Σχόλια