default-image

Η θαλάσσια χελώνα "Μαρίνα" ξανά στο φυσικό της περιβάλλον

Κρήτη
Η θαλάσσια χελώνα "Μαρίνα" ξανά στο φυσικό της περιβάλλον

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο "ΑΡΧΕΛΩΝ", σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που ασχολείται μεταξύ άλλων με τη διατήρηση του θαλάσσιου φυσικού περιβάλλοντος και των παράκτιων οικοσυστημάτων με έμφαση στις θαλάσσιες χελώνες, πρόκειται να προβεί - σε συνεργασία με το Δήμο Πλατανιά Χανίων - στην απελευθέρωση μιας θαλάσσιας χελώνας Carreta Caretta, δημόσια, στον κόλπο των Χανίων, με σκοπό την ενδυνάμωση της ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας αλλά και των τουριστών αλλά και ως ένδειξη του πόσο πολύτιμο είναι αυτό το είδος για αυτόν τον τόπο και πόσο σημαντική είναι η προστασία του.

Η εν λόγω χελώνα, η απελευθέρωση της οποίας θα γίνει την Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου και ώρα 11 π.μ. στον Πύργο Ψηλονέρου, στον Πλατανιά Χανίων (σημείο απελευθέρωσης: παραλία μεταξύ του Asterion Hotel και του Solimar Aquamarina Hotel), ονομάζεται "Μαρίνα", όνομα που προέρχεται από το λατινικό "marinus" που σημαίνει "θαλασσινός" και έχρηζε περίθαλψης καθώς είχε καταπιεί μια πλαστική σακούλα.

Όπως μας ενημερώνει ο "ΑΡΧΕΛΩΝ", δύο χρόνια πριν, στον κόλπο των Χανίων, απελευθερώθηκε μια από τις πιο αγαπημένες χελώνες του Κέντρου Διάσωσης, με το όνομα "Μαρίνα". Η περίθαλψή της διήρκεσε 6 χρόνια.

Και, καθώς η ιστορία επαναλαμβάνεται, δύο χρόνια μετά, μια ακόμη θαλάσσια χελώνα με το όνομα "Μαρίνα" πρόκειται να απελευθερωθεί στα Χανιά την Πέμπτη. «Ευτυχώς η ιστορία της είναι λιγότερο οδυνηρή», λένε οι υπεύθυνοι του Σωματείου και εξηγούν:

«Η "Μαρίνα", μια νέα σε ηλικία θαλάσσια χελώνα, μήκους 59 εκατοστών και βάρους 27 κιλών, βρέθηκε πριν από ενάμιση μήνα, από τους εθελοντές του Συλλόγου, στη Ζάκυνθο. Επέπλεε στο νερό, αδύναμη και έχοντας μεγάλη δυσκολία στο να καταδυθεί. Αυτός ήταν και ο λόγος που μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Κέντρο Διάσωσης ώστε να γίνει διάγνωση. Μετά τη διεξαγωγή ακτινογραφίας βρέθηκε ότι είχε στο στομάχι της ένα ασυνήθιστα μεγάλο ποσοστό κοχυλιών που οδήγησε σε δεύτερη ακτινογραφία και τελικά διαπιστώθηκε ότι είχε καταπιεί και μια πλαστική σακούλα. Ακολουθήθηκε μια θεραπεία με μια σειρά αντιβιοτικών και όταν άρχισε να τρώει κανονικά και να θεριεύει τοποθετήθηκε σε μια μεγαλύτερη δεξαμενή ώστε να δυναμώσουν και πάλι τα πτερύγιά της και να μπορεί να επανέλθει στο φυσικό της περιβάλλον».

Τα Χανιά αποτελούν τη δεύτερη σημαντικότερη περιοχή ωοτοκίας στην Κρήτη αλλά και την πιο επιβαρυμένη, καθώς, λόγω της υπέρμετρης ανάπτυξης, οι παραλίες της μικραίνουν δραματικά . Κάθε χρόνο, σύμφωνα με τις έρευνες που πραγματοποιεί ο ΑΡΧΕΛΩΝ, «παρατηρείται μείωση στον αριθμό των φωλιών περίπου 6%, πράγμα που μας δημιουργεί ιδιαίτερες ανησυχίες για το μέλλον της παραλίας ωοτοκίας αλλά και του τόπου», λένε οι υπεύθυνοι του Συλλόγου στα Χανιά και συνεχίζουν:

«Η "Μαρίνα" θα απελευθερωθεί δημόσια στον κόλπο των Χανίων με σκοπό την ενδυνάμωση της ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας αλλά και των τουριστών αλλά και ως ένδειξη του πόσο πολύτιμο είναι αυτό το είδος για αυτόν τον τόπο και πόσο σημαντική είναι η προστασία του.

Ευχαριστούμε θερμά τους εθελοντές του "ΑΡΧΕΛΩΝ", του προγράμματος πεδίου Ζακύνθου που διέσωσαν τη "Μαρίνα", την ομάδα εθελοντών Χανίων που ανέλαβαν την απελευθέρωσή της, αλλά και όσους βοήθησαν στην περίθαλψή της στο Κέντρο Διάσωσης.

Ο "ΑΡΧΕΛΩΝ" ευχαριστεί ιδιαίτερα το Δήμο Πλατανιά για την αμέριστη συμπαράστασή του, τη βοήθειά του, καθώς και για την ευαισθησία του στη διατήρηση του πλούσιου φυσικού περιβάλλοντος που ακόμα διαθέτει στην περιοχή του».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News