default-image

Στο Meiningen της Γερμανίας ο Μαστοράκης για το περιβάλλον

Ηράκλειο
Στο Meiningen της Γερμανίας ο Μαστοράκης για το περιβάλλον

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διήμερη επίσκεψη στο Δήμο Meiningen του ομοσπονδιακού κρατιδίου της Θουριγγίας στη Γερμανία πραγματοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα αντιπροσωπεία από το Δήμο Χερσονήσου, το ΦοΔΣΑ Βόρειας Πεδιάδας ΑΕ και εκπαιδευτικούς, με επικεφαλής το δήμαρχο κ. Γιάννη Μαστοράκη. Το πρόγραμμα της επίσκεψης αρχικά περιλάμβανε επίσκεψη στο δημαρχείο, ενημέρωση για τις ομοιότητες και τις διαφορές των διοικητικών δομών, καθώς και ξενάγηση στην ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «κεντρικό θέμα της επίσκεψης ήταν η παρουσίαση του σχεδιασμού της δημοτικής αρχής και οι τεχνικές λύσεις που εφαρμόζει σε μια κατάφυτη περιοχή, στα δάση της Θουριγγίας για τα στοιχεία εκείνα που δύσκολα ανακτώνται στο περιβάλλον, την περιβαλλοντική πρόνοια που λαμβάνεται σε μια περιοχή που οι λόφοι, τα ποτάμια, οι λίμνες, η εύφορη γεωργική γη κυριαρχούν σε ένα καταπράσινο δασικό τοπίο.

Η ελληνική αντιπροσωπεία είχε την ευκαιρία να δει τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση των απορριμμάτων και την παραγωγή - εξοικονόμηση ενέργειας. Έγινε παρουσίαση του φορέα διαχείρισης απορριμμάτων της νότιας Θουριγγίας, του συστήματος αποκομιδής στερεών αποβλήτων και του εξαιρετικά προωθημένου συστήματος ανακύκλωσης,  καθώς ανακυκλώνεται το 85% των συνολικών απορριμμάτων της Περιφέρειας. Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο εργοστάσιο θερμικής επεξεργασίας στερεών αποβλήτων στο Zella-Mehlis, όπου αποτεφρώνεται μόνο το 15% του συνόλου των απορριμμάτων - το οποίο είναι και το υπόλοιπο που δεν μπορεί να ανακυκλωθεί. Τα μέλη της δημοτικής αντιπροσωπείας εξήραν τα υψηλά πρότυπα ασφάλειας που διασφαλίζουν τη διαδικασία.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στην αποστολή παρουσίασαν μια ιδέα συνεργασίας μεταξύ δημοτικών και γυμνασίων των δύο δήμων με κεντρικό άξονα την προστασία του περιβάλλοντος, ώστε οι μαθητές να ανταλλάζουν εμπειρίες και ιδέες για το θέμα.

Ο διευθύνων σύμβουλος των δημοτικών επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας του Meiningen (Stadtwerke Meiningen), κ. Rolf Hagelstange, παρουσίασε τις δομές και τις εργασίες που εκτελούνται. Η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε τα δημοτικά εργοστάσια τροφοδοσίας ηλεκτρικής ενέργειας και νερού του Meiningen και το κέντρο παρακολούθησης και 24ωρου ελέγχου των δικτύων νερού, αποχέτευσης, ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου και τηλεθέρμανσης.

Ακολούθησε μετάβαση της αποστολής στο επίσης δημοτικό κέντρο δραστηριοτήτων και αξιοποίησης ελεύθερου χρόνου «Rohrer Stirn"  (με κολυμβητήριο, ανοιχτή και κλειστή πισίνα), καθώς και επίσκεψη στο ΧΥΤY της Περιφέρειας Schmalkalden - Meiningen που βρίσκεται στο Δήμο του Meiningen. Ο διευθυντής του ΧΥΤY, κ. Strohbuch, η διευθύνουσα σύμβουλος, κ. Wachenbrunner  και η υπεύθυνη Περιβάλλοντος από την Περιφέρεια, κ. Warmuth, εξήγησαν στα μέλη της ελληνικής αποστολής ότι αρχικά ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Meiningen λειτουργούσε χωρίς πρόληψη (μόνωση της βάσης και αεροστεγές σκέπασμα) για μικτά και οργανικά απορρίμματα. Από το 2005 δια νόμου, αυτό απαγορεύτηκε στη Γερμανία και παρουσίασαν στους παρευρισκόμενους τη διαμόρφωση του παλαιού ΧΥΤΑ και τη μετατροπή του με ενεργειακή χρήση των αερίων, καθαρισμό των στραγγισμάτων και επέκτασή του.

Τέλος, η αντιπροσωπεία του Δήμου Χερσονήσου επισκέφθηκε τη μονάδα παραγωγής βιοαερίου στο Rippershausen, καθώς και το Εκθεσιακό Κέντρο για την Ενέργεια που λειτουργεί στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού και τεχνολογικού κέντρου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της νότιας Θουριγγίας (Sudthuringen). Εκεί έγινε επίδειξη του τρόπου λειτουργίας των μηχανημάτων απορρόφησης ψύξης σε σπίτια «μοντέλα» και παρουσίαση των δυνατοτήτων που μπορούν να παρέχουν σε θέματα ενεργειακής απόδοσης. Η παρουσίαση της προηγμένης ενεργειακής τεχνολογίας δημιούργησε μάλιστα την επιθυμία να επαναληφθεί παρόμοια σε Expo στην Κρήτη για τους επαγγελματίες του κατασκευαστικού κλάδου (μηχανικούς, αρχιτέκτονες, τεχνίτες, κατασκευαστές, ακόμα και επιχειρηματίες).

«Επιδιώκουμε με το δήμαρχο του Meiningen, κ. Fabian Giesder, αυτή η επίσκεψη να αποτελέσει την απαρχή μιας ευρύτερης συνεργασίας. Καλές πρακτικές και ανταλλαγή εμπειριών αφορούν και τις δύο πλευρές, καθένας στο δικό του πεδίο ενδιαφέροντος. Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες οι εμπειρίες τους στα ενεργειακά και στη διαχείριση των απορριμμάτων με αρχές βιώσιμης ανάπτυξης, δηλαδή με ασφάλεια, ισονομία, υγεία, βιοκλιματική δόμηση και μέριμνα για το περιβάλλον. Από την πλευρά τους ενδιαφέρονται πολύ για τη γνώση μας στον τουριστικό τομέα. Θα είμαστε σε επαφή, αλλά ο βαθμός που θα αναπτυχθεί μια εταιρική σχέση μεταξύ των δύο δήμων θα εξεταστεί και στα δημοτικά μας συμβούλια» δήλωσε ο δήμαρχος Χερσονήσου, κ. Μαστοράκης.

Αντίστοιχη επίσκεψη γερμανικής αντιπροσωπείας στο Δήμο Χερσονήσου έχει ήδη καθοριστεί για τις 12 Οκτωβρίου, στην οποία μάλιστα εκτός από το δήμαρχο του Meiningen, κ. Giesder θα συμμετέχει και ο περιφερειάρχης Schmalkalden - Meiningen,  κ. Peter Heimrich».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News