Ειδήσεις

Υποσχέσεις Λαμπρινού - "Τα καλύτερα έρχονται"

Με ολίγη... αυτοκριτική, έντονα... οραματική διάσταση για την εναπομείνασα 4ετία και στο ενδιάμεσο αρκετούς αστερίσκους και ερωτηματικά ως προς τα πεπραγμένα του 12μήνου ο απολογισμός του πρώτου έτους της δημοτικής Αρχής Ηρακλείου στον οποίο προχώρησε χθες ο Βασίλης Λαμπρινός.

«Ήρθαμε για να πετύχουμε και θα τα καταφέρουμε» ήταν το κεντρικό μήνυμα που έστειλε κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Ηρακλείου. Ατάκα που κατά πολλούς "διαβάζεται" όχι απλά ως ένα άμεσο μήνυμα υπόσχεσης προς τους δημότες του Ηρακλείου, αλλά και ως ένα έμμεσο μήνυμα προς το εσωτερικό της δημοτικής Αρχής. Προς τα ίδια δηλαδή τα στελέχη της Λότζιας ότι κάπου πρέπει να ανέβουν οι στροφές και να γίνουν περισσότερα πράγματα.

Εξάλλου, από τα λεγόμενα του δημάρχου χθες φάνηκε πως ο ίδιος θεωρεί πως έγινε έργο τον πρώτο χρόνο της 5ετούς θητείας της δημοτικής Αρχής. Θεωρεί πως υπήρχαν πολλές δυσκολίες και αντιξοότητες, στις οποίες ο ίδιος άλλωστε κατά τη χθεσινή συνέντευξη έκανε συνεχείς αναφορές. Όμως θεωρεί πως θα μπορούσε και έπρεπε να είχε παραχθεί περισσότερο έργο και να υπήρχαν καλύτερα αποτελέσματα.

Για τον ίδιο το δήμαρχο προσωπικά ο μεγάλος στόχος, το κρίσιμο "στοίχημα" για τη δημοτική Αρχή, όπως υπογράμμισε, είναι το Ηράκλειο να αποκτήσει ισχυρή ταυτότητα και για το λόγο αυτό έχει καταρτιστεί σχέδιο δράσης. «Θέλουμε ο τόπος μας να αποκτήσει ταυτότητα και μάλιστα ισχυρή: να χτίσουμε Ηράκλειο ανθεκτικό, με υποδομές και δική του κοινωνική πολιτική, με δομές πολιτικής προστασίας, ενίσχυση της απασχόλησης και της ασφάλειας των πολιτών του, Ηράκλειο με ισχυρή πολιτιστική και τουριστική ταυτότητα, με υγιείς και λειτουργικές υποδομές, και τέλος ένα Ηράκλειο πραγματικά "Έξυπνη Πόλη", τόπος καινοτομίας, ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας, βελτιωμένης ποιότητας ζωής, ηλεκτρονικής και πρωτίστως συμμετοχικής διακυβέρνησης.

Όλα αυτά τα υποστηρίζουμε και τα δρομολογούμε, στο πλαίσιο ενός ασφυκτικού οικονομικού περιβάλλοντος, καταρτίζουμε ανά τομέα ενδιαφέροντος Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (master plan) όπου αποτυπώνονται όλες οι δράσεις και τα έργα τόσο του Δήμου όσων και των λοιπών εμπλεκόμενων φορέων», ανέφερε ο Βασίλης Λαμπρινός.

«Έχουμε ήδη εκπονήσει την προκαταρκτική μελέτη. Επίκειται η εκπόνηση του Σχεδίου Ολοκληρωμένων Αστικών Παρεμβάσεων που θα εξειδικεύσει τις δράσεις και τα έργα που έρχονται να αντιμετωπίσουν τις κοινωνικές ανάγκες, τις ανάγκες σε τεχνικά έργα, τις ανάγκες αναβάθμισης του φυσικού και του κτηριακού περιβάλλοντος, αλλά και δράσεις που στηρίζουν εν γένει την οικονομική ανάπτυξη στις προαναφερόμενες περιοχές παρέμβασης.

Έχω εξηγήσει σε ποια κατάσταση παραλάβαμε τις υποδομές του Δήμου - τα σχολεία, τα δημοτικά κτήρια και κηποθέατρα. Γι' αυτό και ξεκινήσαμε από τα πιο σημαντικά και επείγοντα. Πρώτα από το μακροσκοπικό προσεισμικό έλεγχο όλων των σχολείων μας, όπως και την αδειοδότησή τoυς - έχουν δε ήδη αδειοδοτηθεί 28 από τα 63 που στερούντο αδείας», επισήμανε ακόμα ο δήμαρχος Ηρακλείου, ενώ αναφερόμενος στην κοινωνική πολιτική της Λότζια τόνισε: «Στραφήκαμε επίσης αμέσως και με ιδιαίτερη φροντίδα στους αδύναμους συμπολίτες μας και πρέπει να πω πως η αντιδημαρχία και οι υπάλληλοι της Κοινωνικής Πολιτικής έχουν επιτελέσει σημαντικό έργο.

Προχωρούμε πλέον με ίδια μέσα στη δημιουργία νέου δημοτικού ιατρείου, όπως δεσμευτήκαμε να κάνουμε. Βρισκόμαστε ήδη στη διαδικασία μίσθωσης κτηρίου. Λειτουργούμε επίσης με δικά μας μέσα το Κέντρο Αστέγων και ετοιμάζουμε και εκεί παράρτημα του δημοτικού παντοπωλείου. Το δημοτικό παντοπωλείο που ιδρύσαμε λειτουργεί κανονικά, εξυπηρετώντας περί τις 250 οικογένειες, ενώ τα παιδιά 300 αδύναμων οικονομικά οικογενειών παίρνουν το πρωινό τους στο σχολείο με χορηγίες επιχειρήσεων συμπολιτών, ενώ από τη νέα σχολική περίοδο με δικές μας δαπάνες θα μπορούμε να καλύψουμε άλλα 325 παιδιά».

Ο Βασίλης Λαμπρινός στάθηκε ιδιαίτερα στο κομμάτι του πολιτισμού, επισημαίνοντας: «Ευελπιστούμε βάσιμα ότι η μεταφορά της Βικελαίας στο νέο της κτήριο, στο "Αχτάρικα", θα καταστεί δυνατόν στους επόμενους 4 μήνες. Όλοι οι χώροι πολιτισμού εξυγιάνθηκαν και συντηρήθηκαν με τη συνεργασία των αντιδημαρχιών Πολιτισμού, Τεχνικών Έργων και της ΔΕΠΤΑΗ. Στα κηποθέατρα και στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου έγιναν σημαντικότατες παρεμβάσεις, ενώ το Πολύκεντρο ανακαινίστηκε εκ βάθρων με τη συνεργασία της ΔΕΠΤΑΗ και των εθελοντών του Δήμου.

Το Πολιτιστικό Κέντρο άρχισε να λειτουργεί στο ήδη έτοιμο τμήμα του, ενώ εργάζεται ήδη επιτροπή που θα χειριστεί την εκπόνηση μελέτης για τον τρόπο λειτουργίας του. Τέλος, ετοιμάστηκε το master plan για τα τείχη και ευελπιστούμε ότι θα εγκριθεί από το ΚΑΣ και σύντομα θα υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση με το υπουργείο Πολιτισμού».

Αυτοκριτική

Όσον αφορά στα προβλήματα της καθημερινότητας των δημοτών, ο Βασίλης Λαμπρινός δεν παρέλειψε την αυτοκριτική. «Δεν καταφέραμε να έχουμε την πόλη στην κατάσταση που θέλουμε από άποψη καθαριότητας, παρά τις σκληρές προσπάθειες που καταβάλλει η αρμόδια αντιδημαρχία και το προσωπικό του Δήμου. Έχουν γίνει όμως βελτιωτικές κινήσεις που πιστεύουμε ότι θα έχουν αποτελέσματα στο εγγύς μέλλον με τη στήριξη των συμβασιούχων που προσελήφθησαν για ένα πεντάμηνο, ανακουφίζοντας έτσι την Υπηρεσία Καθαριότητας από την έλλειψη προσωπικού που τη μαστίζει.

Όμως, το πρόβλημα της καθαριότητας σχετίζεται και με τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων. Αυτό θα το επιτύχουμε όταν αρχίσει να λειτουργεί ο σχεδιασμός μας που βασίζεται στο τρίπτυχο διαλογή στην πηγή-ανακύκλωση-κομποστοποίηση», ανέφερε και συμπλήρωσε: «Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίσαμε με την έλλειψη νερού, και μάλιστα εν μέσω καύσωνος, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία συμπολιτών, που βρέθηκαν, άλλοι για μικρότερο και άλλοι για μεγαλύτερο διάστημα, χωρίς νερό. Διαβεβαιώνουμε τους συμπολίτες μας ότι θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας ώστε το φετινό καλοκαίρι να είναι το τελευταίο της ταλαιπωρίας τους. Περιμένουμε από εβδομάδα σε εβδομάδα, σύμφωνα με όσα μας διαβεβαιώνουν, το νερό του Αποσελέμη, που θα μας ανακουφίσει».

Κριτική Κουράκη: «Εμφανής η υστέρηση του δημοτικού έργου»...

Το δικό της απολογισμό πεπραγμένων για το πρώτο έτος της δημοτικής Αρχής έκανε χθες η μείζων αντιπολίτευση. Σε ανακοίνωση της παράταξης "Ηράκλειο-Ανοιχτοί Ορίζοντες" ο επικεφαλής Γιάννης Κουράκης υπογραμμίζει πως η ανοχή απέναντι στην αδράνεια και στην απουσία της δημοτικής Αρχής τελείωσε. Τώρα θα ξεκινήσει, όπως σημειώνει, η χειροπιαστή κριτική. «Πέρασε ήδη ένας χρόνος ανάληψης των καθηκόντων (15 μήνες από τις εκλογές) από τη νέα δημοτική Αρχή.

Χωρίς την παραμικρή προκατάληψη και με απόλυτο σεβασμό στην αλήθεια και την αντικειμενικότητα, η παράταξή μας είναι υποχρεωμένη από το θεσμικό της ρόλο, ως μείζων αντιπολίτευση, να επισημάνει την εμφανή υστέρηση του δημοτικού έργου σε σημαντικούς  τομείς: από την καθημερινότητα, την καθαριότητα και το πράσινο μέχρι το δημόσιο κοινόχρηστο χώρο, τον πολιτισμό και τα εκτελούμενα έργα, η ολοκλήρωση των οποίων έχει υπερβεί κάθε χρονοδιάγραμμα δημιουργώντας προβλήματα λειτουργίας σε μεγάλες περιοχές της πόλης. Δεν είναι όμως μόνο οι επιμέρους τομείς.

Η γενικότερη απουσία της δημοτικής Αρχής από δράσεις ανάδειξης και προβολής της πόλης αποβαίνει σε βάρος της εξωστρεφούς φυσιογνωμίας της, πράγμα που την υποβαθμίζει και την περιθωριοποιεί, γεγονός απολύτως ασύμβατο με το δυναμισμό, την παράδοση και την ιστορία της», αναφέρει η ανακοίνωση των "Ανοιχτών Οριζόντων" και καταλήγει: «Ως παράταξη - και αυτό νομίζουμε αναγνωρίζεται από όλους - δώσαμε τον απαραίτητο χρόνο προσαρμογής στη νέα δημοτική Αρχή και αντιμετωπίσαμε τα λάθη, τις παραλείψεις αλλά και την ανεπάρκειά της σε πολλούς τομείς (πράγμα που ομολογούν και οι ίδιοι με το σημερινό τους απολογισμό) με υπερβάλλοντα, ίσως, πολιτικό πολιτισμό, παρά το γεγονός ότι μας δόθηκαν ευκαιρίες αυστηρής κριτικής.

Αυτό το διάστημα που το χαρακτηρίζουμε ως "περίοδο χάριτος" τελειώνει. Σύντομα η παράταξή μας "Ηράκλειο-Ανοιχτοί Ορίζοντες" θα προχωρήσει σε πρωτοβουλίες ενημέρωσης των δημοτών, όπου θα αναφερθούμε εν εκτάσει στην αποτίμηση του δημοτικού έργου αλλά και στο δικό μας σχεδιασμό».

Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια