default-image

Οι "Ενεργοί Πολίτες" για τα απορρίμματα και την απαλλοτρίωση

Ηράκλειο
Οι "Ενεργοί Πολίτες" για τα απορρίμματα και την απαλλοτρίωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τις παρεμβάσεις τους διατύπωσαν οι «Ενεργοί Πολίτες» στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Ηρακλείου, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015. Σε σχετική ανακοίνωση, που έδωσαν στη δημοσιότητα, αναφέρονται στις καθυστερήσεις, που έχουν γίνει από πλευράς του δήμου με επιπτώσεις στη διαχείριση των απορριμμάτων, στο θέμα της διαφάνειας και διαύγειας στις αποφάσεις και στον έλεγχο. Επίσης, κάνουν αναφορά για τα «δύο μέτρα και δύο σταθμά» που ισχύουν μεταξύ δημοτών και δήμου, ως αποτέλεσμα να ζημιώνεται ο δημότης στο θέμα της απαλλοτρίωσης. Πιο αναλυτικά:

«Και σε αυτή την συνεδρίαση ο λόγος και οι προτάσεις των «Ενεργών Πολιτών» υπήρξε μάχιμος και προσανατολισμένος στην υπεράσπιση των συμφερόντων των πολιτών.

Α.      Καθυστερήσεις με επιπτώσεις στην διαχείριση των απορριμμάτων

Εκτός ημερήσιας διάταξης οι «Ενεργοί Πολίτες»έθεσαν θέμα προθεσμιών και ζήτησαν να παρθούν άμεσα μέτρα προκειμένου ο Δήμος να πράξει τα «δέοντα» ώστε οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου που αφορούν το τοπικό και το γενικό σχέδιο διαχείρισης, να πάρουν το δρόμο της υλοποίησης.

Οι καθυστερήσεις, και οι ελλείψεις στην προετοιμασία, μετά και από την έγκριση του ΕΣΔΑ (Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων) αναδεικνύουν το κίνδυνο ματαίωσης. Σήμερα απαιτείται μέχρι:

  • 15/9 σύνταξη των τοπικών σχεδίων διαχείρισης
  • 30/9 επικαιροποίηση ή συμπλήρωση του ΠΕΣΔΑ με την πρόταση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου.

Η μη υλοποίηση των παραπάνω οδηγεί την μη ένταξη και χρηματοδότηση των σχεδίων διαχείρισης του δήμου

Όλα τα παραπάνω μόνο ανησυχία και ερωτηματικά για τις πραγματικές προθέσεις του δημιουργού

Β.      Διαφάνεια και διαύγεια στις αποφάσεις και στο έλεγχο

Οι «Ενεργοί Πολίτες» έθεσαν και πάλι θέμα ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ και απαίτησαν η ΔΕΠΑΝΑΛ να εναρμονιστεί με τους όρους του δημόσιου ελέγχου και να αναρτά στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ την οικονομική της δραστηριότητα και τις αποφάσεις .

Ενώ οι «Ενεργοί Πολίτες» κατ' επανάληψη θέτουν το θέμα δεν έχει υπάρξει μέχρι τώρα αντιμετώπιση. Στην καλύτερη περίπτωση η τακτική αυτή δίνει τροφή για σχόλια κακοδιαχείρισης.

Η Δημοτική Αρχή δεσμεύτηκε ξανά (όπως και πριν πέντε μήνες) ότι εντός του μήνα θα ενταχθεί και η ΔΕΠΑΝΑΛ στην διαύγεια

Γ.      Δυο μέτρα και δύο σταθμά σε οικονομικές αποφάσεις, με ζημιωμένο τον δημότη

Στο θέμα της δημοτικής πολιτικής προσκύρωσης και της απαλλοτρίωσης καυτηριάστηκε η πολιτική των «δύο μέτρων και δύο σταθμών στις αποφάσεις του Δήμου». Ο επικεφαλής της κίνησης «Ηράκλειο Ενεργοί Πολίτες», αναφερόμενος στο θέμα, στηλίτευσε τη δημοτική πολιτική.

Τόνισε ότι εάν ο Δήμος, στο πλαίσιο υλοποίησης των σχεδίων πόλης:

α.      προσκυρώσει σε ιδιώτη τμήμα οικοπέδου, ο ιδιώτης είναι υποχρεωμένος να αποζημιώσει τον Δήμο με τιμή ανά μ2, κατ' ελάχιστο με την αντικειμενική τιμή,

β.      εάν, ο Δήμος, στα ίδια πλαίσια (απαλλοτρίωση) αγοράσει οικόπεδο ή τμήμα αυτού από δημότη θα το αποζημιώσει με την αντικειμενική τιμή μειωμένη κατά 20%.

Αυτή η πολιτική δεν μπορεί να είναι σύμφωνη με το δίκαιο και την ισονομία γι' αυτό και είναι περιττό κάθε σχόλιο. Ζητήσαμε δε άμεσα να μας δοθεί νομική γνωμάτευση βάσει ποιών διατάξεων οι προτάσεις της εκτιμητικής επιτροπής είναι δεσμευτικές για την οικονομική επιτροπή και το Δημοτικό συμβούλιο.

Δ.      Κανονιστικές διατάξεις για διαχείριση ελεύθερων χώρων και Λαϊκών αγορών

Η Δημοτική Ομάδα των «Ενεργών Πολιτών» αποχώρησε κατά τη συζήτηση των δύο τελευταίων θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.

Ο επικεφαλής της παράταξης ζήτησε τα θέματα να συζητηθούν στο επερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο διότι οι δύο 40σέλιδες εισηγήσεις δόθηκαν ουσιαστικά την Δευτέρα για να συζητηθούν στην απογευματινή συνεδρίαση

Η πρακτική και ο κανονισμός αναφέρει ότι για τα θέματα οι εισηγήσεις πρέπει να δίνονται τουλάχιστο 3 ημέρες νωρίτερα.

Η πλειοψηφούσα παράταξη αρνήθηκε να αναβάλει τη συζήτηση γεγονός που προκάλεσε την αποχώρηση των Ενεργών Πολιτών.

Οι Ενεργοί Πολίτες πιστεύουν ότι η συμμετοχή τους οφείλει να συμβάλει στη δημοκρατική λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου.

Μετέχουν σε ένα διάλογο όχι ως διακοσμητικές φιγούρες αλλά ως Ενεργοί, Σκεπτόμενοι Πολίτες.

Δεν νομιμοποιούν με την παρουσία τους διαδικασίες που υποβαθμίζουν το δημοκρατικό διάλογο. Η αποχώρησή τους συνδέεται με το σεβασμό στη διαδικασία λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου.

Εκτός των παραπάνω, για τους Ενεργούς Πολίτες η κανονιστική πράξη κοινόχρηστων χώρων Παλαιάς Πόλης και η έγκριση λειτουργίας Λαϊκών Αγορών του Δήμου Ηρακλείου είναι ζητήματα σοβαρά, έχουν να κάνουν με το πώς βλέπουν και πώς υπηρετούν οι «Ενεργοί Πολίτες» τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων της πόλης και το Δημόσιο Χώρο.

Έχει να κάνει με το πώς αντιλαμβάνονται τις απαντήσεις στα κάτωθι ερωτήματα:

  • κοινόχρηστοι χώροι για τον δημότη ή για εμπορική κυρίως χρήση;
  • ποιότητα ζωής των κατοίκων σε χώρους που συνυπάρχουν κατοικίες και εμπορική δραστηριότητα (θέματα ηχορύπανσης, αισθητικής, κλπ)
  • πώς και μέσα από ποιες δράσεις εξασφαλίζεται η σωστή χρήση και λειτουργία κοινοχρήστων χώρων, πεζοδρομίων και πεζοδρόμων από την ανεξέλεγκτη κατάληψη και κυκλοφορία οχημάτων κλπ
  • πώς εξασφαλίζεται η αισθητική του χώρου, η καθαριότητα, ο αστικός εξοπλισμός και το πράσινο;
  • Επίσης θα πρέπει να γίνει μια συνολική παρέμβαση ανασχεδιασμού των οδεύσεων για τα ΑΜΕΑ ώστε να αποφευχθούν οι σημερινές καταστάσεις
  • Τέλος μέσα από ποιες διοικητικές πράξεις (μετά και από διαβούλευση) θα εξασφαλιστεί ότι αυτά που θα αποφασιστούν, θα είναι σεβαστά και θα υλοποιηθούν; (είναι καθημερινό το φαινόμενο παράβασης των κίτρινων γραμμών, κυκλοφορίας, ρύπανσης κλπ)

Το σχέδιο που προτάθηκε κατά τη γνώμη των Ενεργών Πολιτών στο βασικό ερώτημα: «Σχεδιασμός για τον Δημότη και τις ανάγκες σωστής διαβίωσης, ανάδειξης και αξιοποίησης του ελεύθερου χώρου ή σχεδιασμός εμπορικής καταρχάς αξιοποίησης και μετά συμπληρωματικά τα υπόλοιπα» περισσότερο τάσσεται με το δεύτερο.

Και δεν περιμένει κανείς από ένα κείμενο (εν πολλοίς και τεχνοκρατικό) για να οδηγηθεί σε αυτή την διαπίστωση. Η καθημερινότητα, τα πολλά προβλήματα, τα παράπονα των δημοτών, η παραβατικότητα και ο πλημμελής έλεγχος υλοποίησης ψηφισμένων διατάξεων, ουσιαστικά συντείνει στο παραπάνω συμπέρασμα.

Όταν η διαδικασία του διαλόγου υποβαθμίζεται υποσκάπτονται και οι απαντήσεις.

Αν σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα μέτρο της απάντησης είναι ο Πολίτης, η δημοτική αρχή οφείλει να προτάξει το συμφέρον του και να απαντήσει όχι μονοδιάστατα αλλά πολυδιάστατα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News