default-image

Βαγγέλης Μεϊμαράκης: Πρώτη φορά ως αρχηγός στον τόπο του

Ηράκλειο
Βαγγέλης Μεϊμαράκης: Πρώτη φορά ως αρχηγός στον τόπο του

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ίδιος γνωρίζει καλά την κρητική γη και τους Κρητικούς. Μισός Ηρακλειώτης (από την πλευρά του πατέρα), μισός Σητειακός (από την πλευρά της μητέρας του), ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης επισκέπτεται συχνά, ιδίως τα καλοκαίρια, τον τόπο από τον οποίο κατάγεται. Άλλωστε, έχει πολλές φιλίες, επαφές και δεσμούς με το νησί. Σήμερα, όμως, η επίσκεψή του θα έχει ένα διαφορετικό, πρωτόγνωρο γι' αυτόν χρώμα. Έρχεται ως πρόεδρος της Ν.Δ. και ως υποψήφιος πρωθυπουργός.

Με τη σημερινή "πρώτη" προεκλογική ομιλία του στο κινηματοθέατρο "Αστόρια", ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα προσθέσει το όνομά του στο μακρύ κατάλογο των αρχηγών κομμάτων και υποψήφιων πρωθυπουργών που διαχρονικά, από το πολιτικό μπαλκόνι, έχουν απευθυνθεί στον ηρακλειώτικο λαό ζητώντας την ψήφο του στην κάλπη. Όμως, στη δική του περίπτωση, εξαιτίας της ηρακλειώτικης καταγωγής του, η προεκλογική ομιλία στο κεντρικό ξενοδοχείου του Ηρακλείου είναι πιο ιδιαίτερη. Είναι ο πρώτος Ηρακλειώτης επίδοξος πρωθυπουργός που θα απευθυνθεί στον ηρακλειώτικο λαό. Αν μη τι άλλο λοιπόν , το γεγονός αυτό καθιστά ενδιαφέρον ένα πιο προσωπικό...αφιέρωμα! Γι' αυτόν το λόγο και εν αναμονή της σημερινής άφιξης και διήμερης περιοδείας του προέδρου της Ν.Δ. στην Κρήτη, η "Νέα Κρήτη" παραθέτει σήμερα το "who is who" του Κρητικού πολιτικού που σε μια δύσκολη συγκυρία ανέλαβε το τιμόνι της Ν.Δ. Κλήθηκε ως επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης να χειριστεί μεγάλες προκλήσεις. Και τώρα ρίχνεται στη μονομαχία με τον Αλέξη Τσίπρα για τον πρωθυπουργικό θώκο της χώρας.

Μια μάχη εκ προοιμίου δύσκολη για οποιονδήποτε καθόταν σε αυτήν τη συγκυρία στο "γαλάζιο τιμόνι". Μια μάχη που ο καλός στρατιώτης Βαγγέλης, ο απλός, λαϊκός, αυθόρμητος - όπως λένε στη "Νέα Κρήτη" άνθρωποι που τον γνωρίζουν παραπάνω-  πολιτικός που ξεφεύγει από τα αυστηρά, συνήθη πρότυπα του πολιτικού αρχηγού, έχει καταφέρει ανατρέποντας το δημοσκοπικό σκηνικό να καταστήσει αμφίρροπη.

Πριν πάμε στην προσωπική βιογραφία του σημερινού Κρητικού αρχηγού της Ν.Δ., ας δούμε το αναλυτικό πρόγραμμα της διήμερης περιοδείας του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην Κρήτη. Σύμφωνα λοιπόν με το πρόγραμμα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα αναχωρήσει από το αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" στις 9:50 σήμερα το πρωί και αναμένεται να αφιχθεί στο Ηράκλειο στις 11. Από εκεί, θα αναχωρήσει με προορισμό το Λασίθι και μισή ώρα αργότερα θα βρίσκεται στη Νεάπολη, όπου θα έχει συνάντηση με πολίτες. Στις 12 το μεσημέρι θα συναντηθεί στον Άγιο Νικόλαο με τον αντιπεριφερειάρχη και δημάρχους του νομού Λασιθίου. Από τις 12:30 ως τη 1:30 ακολουθούν επαφές του με παραγωγικούς φορείς και με τους υποψήφιους βουλευτές που θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. στα γραφεία της ΝΟΔΕ Λασιθίου.

Στη συνέχεια θα αναχωρήσει από τον Άγιο Νικόλαο με προορισμό το Ηράκλειο, όπου αναμένεται να φτάσει περίπου στις 3:15 το μεσημέρι. Στις 7:30 το απόγευμα θα πραγματοποιήσει ομιλία σε συγκέντρωση της Ν.Δ. στο κινηματοθέατρο "Αστόρια", στην πλατεία Ελευθερίας. Αύριο Πέμπτη, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα συναντηθεί με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και δημάρχους του νομού Ηρακλείου.

Η συνέχεια της προεκλογικής του εκστρατείας θα γίνει στο Ρέθυμνο, όπου θα επισκεφτεί το Πέραμα Μυλοποτάμου. Από τις 12 το μεσημέρι ως τις 2:45 θα συναντηθεί στο Ρέθυμνο με τον αντιπεριφερειάρχη και τους δημάρχους, με παραγωγικούς φορείς αλλά και με πολίτες. Επόμενος σταθμός του προέδρου της Ν.Δ. θα είναι τα Χανιά, όπου στις 4 μ.μ. θα καταθέσει στεφάνι στους τάφους των Βενιζέλων, στο Ακρωτήρι. Στις 4:15 θα βρίσκεται στην Αγιά, προκειμένου να επισκεφθεί τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης, και στις 5 το απόγευμα θα επιστρέψει στα Χανιά για επαφές στην Αντιπεριφέρεια, ενώ στις 6:30 θα προβεί σε δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα ολοκληρώσει τη διήμερη περιοδεία του στην Κρήτη σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 8:30 το βράδυ στο κέντρο "Πορτοκάλι", στον Πλατανιά Χανίων.

Ποιος είναι

Ποιος είναι όμως ο πολιτικός Βαγγέλης Μεϊμαράκης; Παντρεμένος με την Ιωάννα Κολοκοτά, με 2 κόρες, ο αρχηγός της Ν.Δ. γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953. Εκ γενετής μάλλον ήταν προορισμένος για την ενασχόληση με την πολιτική, έχοντας άλλωστε ισχυρή πολιτική κληρονομιά. Γιος γαρ του Ιωάννη Μεϊμαράκη, βουλευτή Ηρακλείου με την ΕΡΕ, και μικρανιψιός του Βασίλειου Μεϊμαράκη, βουλευτή Ηρακλείου με το Λαϊκό Κόμμα.

Πέρα από την πολιτική, ο ίδιος βάδισε σε γνώριμα οικογενειακά επαγγελματικά μονοπάτια, αυτά της Νομικής. Σπούδασε Νομική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς και Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, με εξειδίκευση στα φορολογικά και διατριβή στα εκλογικά συστήματα.

Είναι ιδρυτικό μέλος της ΟΝΝΕΔ, η οποία ιδρύθηκε το 1974. Στο Β' Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη (1986) ο νεολαίος τότε Βαγγέλης Μεϊμαράκης εξελέγη πρώτος σε ψήφους στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Εξελέγη Βουλευτής Β' Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία το 1989 και επανεξελέγη το 1990, το 1993, το 1996, το 2000, το 2004, το 2007 και το 2009. Από το 1991 και για ένα χρόνο διετέλεσε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. Στο Ε' Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας (2001) εξελέγη γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος και επανεξελέγη στο ΣΤ' Συνέδριο (2004), θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το Φεβρουάριο του 2006.

Διετέλεσε υφυπουργός, υπεύθυνος για θέματα Αθλητισμού στο διάστημα 1992-1993. Στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, μετά από πρόταση του πρωθυπουργού, ανέλαβε καθήκοντα  υπουργού Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, θέση την οποία διατήρησε έως τον Οκτώβριο του 2009. Στις εθνικές εκλογές του Μαΐου 2012, με απόφαση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης τέθηκε επικεφαλής της προεκλογικής μάχης.

Μετά τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου 2012, τη νίκη της Ν.Δ., προτάθηκε για πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων. Στις 29 Ιουνίου 2012, κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης της Ολομέλειας, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης εξελέγη πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, συγκεντρώνοντας 223 ψήφους.

Στις 5 Ιουλίου 2015 ορίστηκε προσωρινός αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας μετά από την παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά.

Ο καλός στρατιώτης Βαγγέλης

Και μόνο το πλούσιο πολιτικό βιογραφικό του να διαβάσει κανείς διαπιστώνει το δίκαιο του χαρακτηρισμού που αποδίδουν στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη πολιτικοί φίλοι και εχθροί. Ο καλός στρατιώτης Βαγγέλης, που υπηρέτησε και υπηρετεί με ζήλο το κόμμα του. Που δε διστάζει να βγει μπροστά, να αναλάβει ευθύνες, σημαντικά πόστα και προκλήσεις, δίχως όμως να εκφράζει μια υπέρμετρη φιλοδοξία για όλα αυτά.

Αυτό ίσως εξηγεί και το γιατί η ανάδειξή του στο τιμόνι της Ν.Δ., μετά την προ μηνών παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά, ήταν τόσο εύκολη, ανώδυνη εσωκομματικά για την παράταξη.  Διαχρονικά ο ίδιος είχε λόγο, είχε ρόλο, αλλά δεν έδειχνε ιδιαίτερη ζέση, πολιτική κάψα για την προεδρία του κόμματος, όπως άλλοι "γαλάζιοι" σύντροφοι, στους οποίους αποδίδονταν κατά καιρούς ο χαρακτηρισμός του "δελφίνου". Προφανώς για το λόγο αυτό, όταν βρέθηκε στη θέση του μεταβατικού προέδρου της Ν.Δ., έγινε ομόθυμα αποδεκτός από όλους εντός του κόμματος. Αποδεκτός ως ο κατάλληλος άνθρωπος στη δεδομένη συγκυρία.

Ο ίδιος φαίνεται πως δικαιώνει την ομόθυμη στήριξη. Αφενός, έφερε την πολυπόθητη συσπείρωση σε ένα κόμμα που μετά την εκλογική ήττα της 25ης Ιανουαρίου και τη σημειολογική εκλογική ήττα στο δημοψήφισμα του Ιουλίου φαινόταν  πως όδευε προς τρικυμία. Αφετέρου, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης κατάφερε - με βάση τουλάχιστον τη δημοσκοπική δυναμική - να κλείσει την ψαλίδα με το ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα. Να μετατρέψει μια προδιαγεγραμμένη για πολλούς πριν λίγο καιρό καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα ντέρμπι, σε μια σκληρή μάχη.

Φυσικά, σημαντικό ρόλο σε αυτό είχε η διάσπαση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και η δημιουργία της Λαϊκής Ενότητας του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Όμως, κανείς δεν μπορεί να θεωρήσει σίγουρο αν με κάποιον άλλον τιμονιέρη η Ν.Δ. θα είχε καταφέρει να αξιοποιήσει το συγκεκριμένο δεδομένο στο βαθμό που φαίνεται πως καταφέρνει να το αξιοποιήσει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Ντόρα Μπακογιάννη: «Κιμπάρης και ντόμπρος»

Ποιο είναι το μυστικό του; Δε χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση. Το εξήγησε πριν λίγες ημέρες με λίγα λόγια η Ντόρα Μπακογιάννη. «Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης είναι κιμπάρης, άνθρωπος ντόμπρος και εξαιρετικός ως πρόεδρος του κόμματος. Είναι άνθρωπος που δεν προκαλεί αρνητικά αντανακλαστικά», ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια της Ντόρας Μπακογιάννη, όταν κλήθηκε να εξηγήσει το πώς ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης κατάφερε να συσπειρώσει τόσο πολύ τη Ν.Δ.

Πολύ απλά αποδεικνύεται πως η Ν.Δ. ήθελε σε αυτήν τη συγκυρία έναν άνθρωπο που δεν περιχαρακώνεται στα στενά πλαίσια ενός τυπικού πολιτικού αρχηγού. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δε συνηθίζει να χρησιμοποιεί αμιγώς πολιτική γλώσσα, τη γνωστή ξύλινη γλώσσα των πολιτικών αρχηγών. Προτιμά λόγια και κουβέντες πιο απλές, πιο λαϊκές, πιο σταράτες. Πιο χύμα και τσουβαλάτα, με μια έντονη χιουμοριστική διάθεση.

Για κάποιους βεβαίως τα στοιχεία του αυτά μπορεί να αποτελούν και μειονέκτημα. Να μην αρέσουν. Για την πλειονότητα πάντως αποδεικνύεται στην πράξη πως ο πιο απλός, λαϊκός, αυθόρμητος πολιτικός αρχηγός Βαγγέλης Μεϊμαράκης κάνει γκελ.

Δημήτρης Γιαννουλάκης: «Δηλώνω... Ευαγγελιστής!»

Αυτό ακριβώς τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του, την απλότητα, αμεσότητα και αυθεντικότητα που τον διακρίνουν εκτιμούν περισσότερα από καθετί άλλο οι Κρητικοί φίλοι του. Ένας εξ αυτών, ο πρώην πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ηρακλείου και καταξιωμένος επιχειρηματίας του τόπου Δημήτρης Γιαννουλάκης.

Με μια στενή φίλια 35 χρόνων να τους συνδέει, ο Δημήτρης Γιαννουλάκης πίνει νερό στο όνομα όχι μόνο του πολιτικού, αλλά πρωτίστως του ανθρώπου Ευάγγελου Μεϊμαράκη. Και δε διστάζει να δηλώσει... Ευαγγελιστής!

«Τον Βαγγέλη τον ξέρω πολύ καλά εδώ και πάνω από 35 χρόνια. Για μένα είναι μεγάλη τιμή η φιλία του και το εννοώ απόλυτα. Πολλά χρόνια τώρα να ξέρετε δηλώνω... Ευαγγελιστής! Από όποια πολιτικά πόστα κι αν πέρασε, από όποια θέση και αν υπηρέτησε τη μεγάλη παράταξη της Ν.Δ., άφησε έργο. Άφησε εποχή... Έχει ηγετικά χαρακτηριστικά και ο λαός θα το διαπιστώσει στην πράξη πολύ σύντομα όταν αναλάβει την εντολή διακυβέρνησης της χώρας», ανέφερε ο κ. Γιαννουλάκης, για να προσθέσει: «Το σημαντικό με τον Βαγγέλη είναι πως είναι αυθεντικός. Ντόμπρος. Σταράτος. Ως πολιτικός είναι ακριβώς όπως και άνθρωπος. Όπως στην προσωπική ζωή του. Είναι απλός, αυθόρμητος. Λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Θα πετάξει και μια κουβέντα παραπάνω και με το ιδιαίτερο χιούμορ του. Δε θα ντύσει, δε θα καλύψει περίτεχνα τα πράγματα.

Είναι, βρε παιδί μου, και το κρητικό αίμα του. Έτσι είμαστε εμείς οι Κρητικοί. Ο ίδιος αγαπά πολύ την Κρήτη. Όχι μόνο το Ηράκλειο ή τη Σητεία, από όπου είναι η μητέρα του. Όλο το νησί. Έρχεται συχνά. Τα καλοκαίρια, ως τώρα που ανέλαβε πιο βαριές ευθύνες, ήταν σταθερά εδώ. Και έχει και κάποιες δικές του παραδόσεις. Όπως η αρτοκλασία στον Άγιο Βασίλειο κάθε καλοκαίρι. Εγώ προσωπικά χαίρομαι που βρίσκεται στο τιμόνι της Ν.Δ. Θεωρώ πως πετυχαίνει την ανατροπή και θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας. Και εδώ, για τον ιδιαίτερο τόπο μας, το Ηράκλειο, αν θέλετε, για μένα είναι και μια ευκαιρία να βγάλουμε για πρώτη φορά έναν Ηρακλειώτη πρωθυπουργό»...

Γιάννης Τσαγκαράκης: «Αγαπά την Κρήτη»

«Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είναι αυτό ακριβώς που βλέπει όλος ο κόσμος. Όπως τον βλέπει ο καθένας στην τηλεόραση, έτσι είναι. Λαϊκός, απλός, αυθόρμητος, ειλικρινής, φιλικός. Έχει πολλούς δεσμούς, φιλίες και γνωριμίες με το νησί. Αγαπά τον τόπο καταγωγής του. Έρχεται άλλωστε σταθερά κάθε χρόνο, ιδίως τα καλοκαίρια. Η οικογένειά του είναι πολύ γνωστή στο Ηράκλειο. Έχει την δική της ιστορία στον τόπο. Μια οικογένεια δικηγόρων παραδοσιακά. Και μια οικογένεια παραδοσιακά πολιτική, αφού και ο πατέρας του Βαγγέλη, ο Γιάννης Μεϊμαράκης, ήταν βουλευτής στο Ηράκλειο. Δύο οικογενειακές παραδόσεις που έχει ακολουθήσει, έχει τιμήσει και ο ίδιος ο Βαγγέλης», είπε στη "Νέα Κρήτη" για το σημερινό αρχηγό της Ν.Δ. ο οικονομολόγος και τέως καθηγητής του ΤΕΙ, Γιάννης Τσαγκαράκης.

Μπάμπης Σαββίδης, Νικολέτα Σφακιανάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News