Ειδήσεις

Τα κόμματα μοίρασαν τους χώρους

Με αντιπαραθέσεις και με περισσότερα από κάθε άλλη φορά κόμματα πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα "Ελευθερίου Βενιζέλου" του Δημαρχείου Ηρακλείου η σύσκεψη για τον καθορισμό τρόπου χρήσης των χώρων που διατίθενται κατά την προεκλογική περίοδο στα πολιτικά κόμματα και σε συνασπισμούς συνεργαζόμενων πολιτικών κομμάτων για την προεκλογική προβολή τους.

Κυρίως στο χώρο της πλατείας Ελευθερίας θα στηθούν τα προεκλογικά περίπτερα των περισσότερων οργανώσεων και στην πλατεία Δασκαλογιάννη.

Την ίδια ώρα, έκκληση να σεβαστούν το περιβάλλον, με τα μηνύματα να εκπέμπουν καθαρά προς τους πολίτες, απηύθυνε προς όλα τα κόμματα ο αντιδήμαρχος Προσωπικού και Αθλητισμού Κώστας Βαρδαβάς. Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε, «αυτό που ζητήσαμε γι' άλλη μια φορά - το κάναμε και τον περασμένο Ιανουάριο - είναι να σεβαστούν την πόλη του Ηρακλείου, την όποια αισθητική και τα μνημεία της. Να μην έχουμε τεταμένη αφισορύπανση, να μην έχουμε φεϊγβολάν στους δρόμους, να μην επιβαρύνουμε παραπάνω την πόλη μας, καθώς η τουριστική περίοδος δεν έχει ολοκληρωθεί. Κάναμε έκκληση στα κόμματα να σεβαστούν τη διακίνηση των ιδεών, τα μηνύματα να εκπέμπουν καθαρά προς τους πολίτες, ώστε να αποφασίσουν σωστά στις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου».

Ο κ. Βαρδαβάς ανέφερε πως, σε σχέση με τον περασμένο Ιανουάριο, στη χθεσινή σύσκεψη υπήρχε η συμμετοχή «πολλών περισσότερων κομμάτων». Μάλιστα, σχολίασε πως αυτό είναι ευχάριστο και ανέφερε πως μέχρι στιγμής έγινε ο διαχωρισμός και η κατανομή στις πλατείες όπου θέλουν να στήσουν τα κόμματα τα μικρά εκλογικά τους κέντρα, αλλά και στις πλατείες που θέλουν να χρησιμοποιήσουν για τις προεκλογικές τους ομιλίες, όπως και στις κλειστές αίθουσες που διαθέτει ο Δήμος για τη διαδικασία αυτή.

Ζητήθηκε ισοτιμία

Στο μεταξύ, δεν έλειψαν οι αντιπαραθέσεις, όπως με τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ και την εκπρόσωπο του εκλογικού συνδυασμού (ΚΚΕ μλ)-ΜΛ ΚΚΕ Αρετή Σπαχή. Αυτό έγινε όταν η τελευταία κατά την τοποθέτησή της έκανε αναφορά στην τήρηση της δημοκρατικής δεοντολογίας της ισοτιμίας των κομμάτων, ώστε να μην αντιμετωπιστούν τα κόμματα με βάση τη λογική των εκλογικών ποσοστών σε οποιαδήποτε εκλογική αναμέτρηση. «Είναι πνεύμα ανισοτιμίας και δεν αντιστοιχεί και στην ουσία της δημοκρατικής αντιπαράθεσης που γίνεται κάθε φορά στην προεκλογική δαπάνη. Γι' αυτό εξάλλου απαιτήσαμε να παραχωρηθούν χώροι δημόσιοι, όπως και οι αίθουσες του Δήμου, κι επίσης τα ταμπλό σε όλους τους δρόμους με ένα πνεύμα ισοτιμίας», πρόσθεσε. Σε αυτό το επίπεδο πάντως υπήρξαν συγκρούσεις και από τη Ν.Δ.

Μπήκε το ζήτημα της προστασίας των δημοκρατικών και πολιτικών ελευθεριών, ενώ «καταγγείλαμε οποιοδήποτε μέτρο ποινικοποίησης. Καταγγείλαμε τη λογική της ρύπανσης του περιβάλλοντος μέσω της πολιτικής αφίσας, η οποία δε ρυπαίνει, αλλά αφυπνίζει, και απαιτήσαμε από το Δήμο να λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα, ώστε να διεξαχθεί η προεκλογική διαμάχη μέσα σε κλίμα δημοκρατικής ομαλότητας. Καταγγέλλουμε κάθε μέτρο ποινικοποίησης των λαϊκών αγώνων», τόνισε η κ. Σπαχή.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν περισσότερα από κάθε άλλη φορά κόμματα. Παραβρέθηκαν γύρω στους 15 εκπροσώπους, ενώ απούσα ήταν η Χρυσή Αυγή, που δεν εκπροσωπήθηκε από κανέναν.

Ιωάννα Βλαχάκη

Σχόλια