Ειδήσεις

Κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας...

Το neakriti.gr με τον μηχανισμό του σε πλήρη κινητοποίηση και με προσπάθειες συντονισμένες απ' όλους τους εργαζόμενους και συνεργάτες, προσπαθεί κάθε χρόνο να ανεβάσει όσο το δυνατό νωρίτερα τα ονόματα των επιτυχόντων στις πανελλαδικές εξετάσεις, προκειμένου να δώσει την ευκαιρία στους υποψήφιους και τους γονείς, φίλους και συγγενείς τους, να δουν τα αποτελέσματα και την σειρά επιτυχίας. Το θεωρούμε ως μία αποστολή μας και προσπαθούμε κάθε χρόνο - και το πετυχαίνουμε! - να είμαστε το πρώτο ειδησεογραφικό portal της Κρήτης που ανεβάζει τα ονόματα!

Το αυτό ακριβώς έγινε και φέτος! Νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης, μετά από εργασία όλων των εμπλεκόμενων, στο ατελιέ μας δημιουργήθηκαν τα σχετικά αρχεία και ανέβηκαν στον server μας και από εκεί στο portal neakriti.gr.  Τα υπόλοιπα ειδησεογραφικά sites - όσα ανέβασαν τα στοιχεία - το έκαναν πολλές ώρες μετά.

Ωστόσο για μία ακόμη φορά πέσαμε θύματα… κλοπής! Ένα άλλο ειδησεογραφικό site, το prismanews, που προφανώς δεν είχε δικό του μηχανισμό, αντί να αναζητήσει πρωτογενώς τα αποτελέσματα και να τα επεξεργαστεί εσωτερικά - όπως κάναμε εμείς - βρήκε την… εύκολη λύση: μπήκε στο neakriti.gr και… κατέβασε τα δικά μας αρχεία, τα οποία στη συνέχεια ανέβασε ως «δικά του»!

Το ότι πρόκειται περί κλοπής και όχι αναπαραγωγής των ίδιων στοιχείων (όπως θα υπέθετε  κάποιος καλόπιστος) φαίνεται ξεκάθαρα από μια σειρά στοιχεία, που έχουν να κάνουν με την ταυτότητα των συγκεκριμένων αρχείων: ο επικεφαλής του ατελιέ Νίκος Λιναρδάκης που έκανε την επεξεργασία των αποτελεσμάτων, αφαίρεσε κάποια ονόματα (κατόπιν απαιτήσεως κάποιων γονέων, που μας τηλεφώνησαν) και διαφοροποίησε τη σειρά παρουσίασης των ονομάτων.

Στα ανάλογα αρχεία που ανέβασαν όλα τα υπόλοιπα sites (πλην του prismanews) η σειρά παρουσίασης ήταν αυτή που έδωσαν οι υπηρεσίες του υπουργείο Παιδείας που εξέδωσαν τα αποτελέσματα, ενώ και τα ονόματα που είχαμε εμείς αφαιρέσει, αναφερόταν κανονικά. Αντίθετα, στα αρχεία που ανέβασε το prismanews, η σειρά είναι αυτή που χρησιμοποιήσαμε εμείς και τα ονόματα που είχαμε αφαιρέσει, έλειπαν!

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα προφανή κλοπή ενός προϊόντος πνευματικής εργασίας, γεγονός απολύτως απαράδεκτο και καταδικαστέο. Είναι γεγονός - και δεν θα το αρνηθούμε - ότι λόγω της φύσης του μέσου (internet) είναι αρκετά σύνηθες γεγονός η «κλοπή» (εντός εισαγωγικών) κάποιων ειδήσεων, πληροφοριών κλπ. - ακόμη και φωτογραφιών, ενίοτε, εφόσον δεν έχουν υδατογράφημα. Είπαμε, είναι η φύση του μέσου. Και δεν θα διαμαρτυρόμασταν εφόσον επρόκειτο για κάτι τέτοιο - όλοι το κάνουν, καθημερινά. Ωστόσο εδώ πρόκειται για κάτι διαφορετικό. Στήθηκε ολόκληρος μηχανισμός προκειμένου να έχουμε εγκαίρως και νωρίτερα από κάθε άλλον τα αποτελέσματα, να τα επεξεργαστούμε και να τα ανεβάσουμε, προς ενημέρωση των αναγνωστών μας. Πολλοί άνθρωποι εργάστηκαν αρκετές ώρες για να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα και είναι τουλάχιστον έλλειψη σεβασμού σε αυτούς τους ανθρώπους, να καπηλεύεται κάποιος το αποτέλεσμα του κόπου τους. Είναι κρίμα για τους ανθρώπους που εργάστηκαν για να δημοσιευθούν έγκυρα και έγκαιρα τα στοιχεία. Ωστόσο κρίμα είναι επίσης το γεγονός ότι το prismanews όπως είναι γνωστό ανήκει και στον αντιδήμαρχο Ηρακλείου Χάρη Μαμουλάκη , ο οποίος περιμέναμε-αφού ενημερώθηκε για την κλοπή -να φροντίσει στοιχειωδώς ένα συγνώμη πρωτίστως στους συναδέλφους του neakriti.gr που εργάστηκαν. Ωστόσο αυτό δεν έγινε μέχρι και σήμερα όπου ακόμη περιμένουμε τις εξηγήσεις για την προφανή κλοπή.

Επιφυλασσόμαστε παντός νομίμου δικαιώματος μας και καλούμε τους υπεύθυνους του εν λόγω site να προχωρήσουν σε άμεση επανόρθωση με αναφορά της πηγής.

Σχόλια