Ειδήσεις

Ζητά αναστολή του 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση ο ΣΥΡΙΖΑ

Με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά από την υπηρεσιακή κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναστολή της επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, ενώ διαψεύδει την Κομισιόν και υποστηρίζει ότι η αύξηση προέκυψε έπειτα από επίμονο αίτημα των θεσμών.

«Η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα θα καταργήσει το εν λόγω μέτρο» λέει η Κουμουνδούρου, μετά τη δημόσια δήλωση της Κομισιόν ότι, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, η ελληνική κυβέρνηση ουδέποτε αντιπρότεινε την εξαίρεση των ιδιωτικών σχολείων από τον υψηλό δείκτη ΦΠΑ, όπως έκανε σε άλλες υπηρεσίες/προϊόντα.

Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύει επίθεση και στη Ν.Δ. την οποία κατηγορεί ότι «η συγκεκριμένη αύξηση ψηφίστηκε στις 15 Ιουλίου και από τη Νέα Δημοκρατία που υποκρίνεται ότι μόλις το κατάλαβε».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου:

«Η αύξηση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση προέκυψε μετά από επίμονο αίτημα των θεσμών.

Η συγκεκριμένη αύξηση ψηφίστηκε στις 15 Ιουλίου και από τη Νέα Δημοκρατία που υποκρίνεται ότι μόλις το κατάλαβε.

Μετά και τη δημόσια δήλωση της Κομισιόν ότι δε ζητήθηκε αύξηση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, ζητάμε από την υπηρεσιακή κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναστολή του μέτρου.

Είναι πρώτη προτεραιότητα για χιλιάδες νοικοκυριά.

Σε κάθε περίπτωση, η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα θα καταργήσει το εν λόγω μέτρο».

Ποτάμι: «Αναχρονιστική αντίληψη και ιδεολογική εμμονή»

«Η κατάργηση της απαλλαγής του ΦΠΑ για το σύνολο της ιδιωτικής εκπαίδευσης αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικότερα δείγματα αναχρονιστικής αντίληψης, αντι-αναπτυξιακής νοοτροπίας και στείρας ιδεολογικής εμμονής της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι, προσθέτοντας ότι επιβαρύνει κυρίως μεσαία και μικρομεσαία στρώματα.

Επιπλέον, αναφέρει το Ποτάμι, «τοποθετεί την Ελλάδα ως τη χώρα που επιβάλλει τις βαρύτερες φορολογικές επιβαρύνσεις στον κλάδο της εκπαίδευσης, τη στιγμή που η συγκεκριμένη δραστηριότητα θα έπρεπε να αποτελεί μοχλό ανάπτυξης και εξωστρέφειας για την εθνική οικονομία.

Όπως είναι γνωστό, η επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση δεν ήταν απαίτηση των εταίρων για τη σύναψη της συμφωνίας, τουναντίον είναι αποκλειστική ευθύνη και ιδεολογική επιλογή της κυβέρνησης», υποστηρίζει και υπογραμμίζει:

«Το Ποτάμι έχει ολοκληρωμένη πρόταση ισοδυνάμων για τους συντελεστές ΦΠΑ, η οποία βασίζεται στην ύπαρξη ενός κεντρικού και ενός μειωμένου συντελεστή, στην οποία οι υπηρεσίες εκπαίδευσης απαλλάσσονται πλήρως του φόρου. Για αυτό ήταν και είναι πεποίθησή μας ότι πρέπει να επανεξεταστεί το ζήτημα της επιβολής του συντελεστή ΦΠΑ 23% σε φροντιστήρια και σχολεία και να αξιοποιηθούν οι προτάσεις ισοδύναμων μέτρων για την ανάλογη συνεισφορά στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων». Καταλήγοντας, εκφράζει ερωτηματικά για τη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για αναστολή του μέτρου που ποτέ δεν εκδόθηκε. «Αυτό μας δημιουργεί αρκετές απορίες, μήπως ήταν κι αυτή ένα από τα θύματα της προεκλογικής μάχης», αναφέρει το Ποτάμι.

Σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ-Ν.Δ.

Νωρίτερα την Τρίτη, με ανάρτησή του στο Twitter, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης υπογράμμισε ότι η επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση δεν αντιβαίνει την ευρωπαϊκή νομοθεσία. «Η επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση δεν αντιβαίνει προς την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η Ν.Δ. αντιδρά, γιατί προτιμά την υπερφορολόγηση των αδυνάτων», έγραψε χαρακτηριστικά.

Σε δηλώσεις του για το ίδιο θέμα, το πρωί, στο Mega, ο πρόεδρος της Ν.Δ., Βαγγέλης Μεϊμαράκης, είχε τονίσει: «Η κυβέρνηση είπε "όχι", δεν παγώνει το 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση», λέγοντας ότι δεν πρέπει να διαχέεται η φήμη ότι η δίμηνη αναστολή του μέτρου κόπηκε από την τρόικα.

Όπως είπε, η πληροφόρησή του είναι ότι «ο κ. Τσίπρας δεν το επέτρεψε και δεν το άφησε».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. εξήγησε ότι υπάρχει κοινοτική οδηγία, που δεν επιτρέπει τη φορολόγηση της ιδιωτικής παιδείας και πως είχε έρθει εντολή από την Κομισιόν για πάγωμα του 23% ΦΠΑ.

«Ο κ. Τσίπρας για ιδεολογικούς λόγους κατά τη γνώμη μου το έβαλε (το ΦΠΑ 23%), γιατί, όταν ακούν για κάτι ιδιωτικό, θέλουν να το πυροβολήσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Είναι "πιστεύω" του ΣΥΡΙΖΑ, στη σελίδα 35 του προγράμματός του λέει ότι ο φόρος στην παιδεία, το 23%, είναι για τους έχοντες».

Σύμφωνα με τον κ. Μεϊμαράκη, το πρόβλημα είναι ιδεοληπτικό: «Όπως δεν ήθελαν τα μη κρατικά πανεπιστήμια για λόγους ιδεοληψίας, το ίδιο κάνουν και τώρα».

Την ίδια ώρα, η Κομισιόν υποστηρίζει και επισήμως ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έκανε καμία κίνηση, προκειμένου να πετύχει την εξαίρεση της ιδιωτικής εκπαίδευσης από το ΦΠΑ 23%.

Σχόλια