Ειδήσεις

Κομισιόν: "Δε ζητήσαμε αλλαγή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση"

Δεν ήταν αίτημα της Κομισιόν η αλλαγή στη νομοθεσία για το ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Αυτό δήλωσε την Τρίτη η εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, Ανίκα Μπράιτχαρτ.

Σε ερώτηση σχετικά με το θέμα, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης της Επιτροπής προς τους εκπροσώπους του Τύπου, η κ. Μπράιτχαρτ ανέφερε ότι η Επιτροπή είναι ενήμερη για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να επιβάλει ΦΠΑ 23% στους παρόχους υπηρεσιών ιδιωτικής εκπαίδευσης, όμως σημείωσε ότι αυτό δεν είναι κάτι που ζήτησε η ίδια η Επιτροπή.

Τόνισε δε ότι το Μνημόνιο δεν προβλέπει τίποτα για το θέμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, υπογραμμίζοντας ότι ο ΦΠΑ ήταν μέρος του νομοθετικού πακέτου που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων στις 14 Αυγούστου.

Τέλος, σύμφωνα με πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, φαίνεται, ωστόσο, εκ πρώτης όψεως, ότι η επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση δεν αντιβαίνει με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

ΠΑΣΟΚ

Σε ό,τι αφορά την επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, η υπεύθυνη του Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, Εύη Χριστοφιλοπούλου,κάνει λόγο για «δάκτυλο ΣΥΡΙΖΑ» στο μπλόκο της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για το «πάγωμα».

Σε δήλωσή της για το θέμα αναφέρει: «Η εκπαίδευση, τυπική και άτυπη, γίνεται πάλι έρμαιο του ατελείωτου ιδεοληπτικού εκκρεμούς του κ. Τσίπρα και του στενού συνεργάτη του κ. Μπαλτά. Η δαιμονοποίηση του ιδιωτικού τομέα για να τονωθεί η... αριστεροσύνη τους πλήττει βάναυσα χιλιάδες μαθητές και σπουδαστές και χιλιάδες εκπαιδευτικούς.

Δεν αφορά τους λίγους και ισχυρούς αλλά τη μέση ελληνική οικογένεια και ένα ζωτικό κλάδο της οικονομίας. Για το ΠΑΣΟΚ η κατάργηση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση αποτελεί κρίσιμο σημείο επαναδιαπραγμάτευσης και μια εκ των βασικών προγραμματικών μας θέσεων! Ας κρίνουν οι πολίτες τι τελικά συνιστά πρόοδο και τι οπισθοδρόμηση!», επισημαίνει η κ. Χριστοφιλοπούλου.

Σημειώνεται ότι η διατήρηση του 23% ιδιωτικά εκπαιδευτήρια προκάλεσε έκπληξη, καθώς το πρωί της Δευτέρας ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης δήλωνε ότι είναι έτοιμη και αναμένεται να εκδοθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία θα «πάγωνε» για δύο μήνες ο ΦΠΑ στην Εκπαίδευση, ωστόσο το απόγευμα το σκηνικό άλλαξε άρδην.

Η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου ανακοίνωσε ότι υπέγραψε εγκύκλιο με την οποία απλώς παρατείνεται μέχρι και τις 8 Σεπτεμβρίου η προθεσμία που έχουν οι επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες εκπαίδευσης (φροντιστήρια, ιδιωτικά σχολεία κλπ.) και υπάγονται στο καθεστώς ΦΠΑ από τις 19 Αυγούστου προκειμένου να κάνουν τη δήλωση μεταβολής στις εφορίες χωρίς την επιβολή προστίμου.

Σχόλια