default-image

Χρεωστικές 4 στις 10 φορολογικές δηλώσεις

Οικονομία
Χρεωστικές 4 στις 10 φορολογικές δηλώσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περιθώριο τεσσάρων ημερών, έως την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015, έχουν οι φορολογούμενοι να υποβάλλουν τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων χωρίς την επιβολή του προστίμου εκπρόθεσμης καταβολής (100 ευρώ).

Όσοι εκ των φορολογουμένων υποβάλλουν τη δήλωσή τους μέχρι την Παρασκευή θα πληρώσουν εφόσον προκύπτει φόρος προσαύξηση 0,73%.

Από το σύνολο των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί μέχρι χθες είχαν εκκαθαρισθεί 5.723.122 δηλώσεις.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, από την επεξεργασία των στοιχείων προκύπτει πως 4 στις 10 φορολογικές δηλώσεις είναι χρεωστικές

• 2.389.360 φορολογούμενοι θα λάβουν χρεωστικό σημείωμα (αποτελούν το 41,75% επί του συνόλου των φορολογουμένων). Καλούνται να πληρώσουν 3 δισ. ευρώ. Ο κάθε ένας από αυτούς πρέπει να καταβάλει στο ελληνικό Δημόσιο το ποσό των 1.281 (επιπλέον φόρος). Η πρώτη δόση για όσους υπέβαλαν τη δήλωσή τους μετά την 18η Ιουλίου καταβλήθηκε χθες. Οσοι πλήρωσαν εφάπαξ είχαν έκπτωση 2% επί του φόρου.

• 1.066.281 φορολογούμενοι θα λάβουν επιστροφή από την εφορία (αποτελούν το 18,63%). Το ποσό που θα λάβουν ανέρχεται συνολικά σε 322 εκατ. ευρώ. Ο κάθε ένας από αυτούς θα λάβει επιστροφή φόρου κατά μέσο όρο 302 ευρώ. Το πότε θα πιστωθεί από το Δημόσιο το ποσό στους λογαριασμούς είναι άγνωστο, δεδομένων των κακών οικονομικών συνθηκών. Αρκετοί φορολογούμενοι έχουν μεταβεί στις εφορίες τους προκειμένου να ζητήσουν το ποσό επιστροφής φόρου που δικαιούνται, με τα στελέχη των εφοριών να τους απαντούν ότι ο πιθανός χρόνος πίστωσης του ποσού είναι ο Δεκέμβριος ή ο Ιανουάριος.

• 2.267.481 φορολογούμενοι οι οποίοι αποτελούν το 39,62% του συνόλου των φορολογουμένων, των οποίων η δήλωση έχει εκκαθαρισθεί, δεν θα καταβάλουν κανέναν επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο.

Το ελληνικό Δημόσιο από την εκκαθάριση των δηλώσεων θα βάλει στα ταμεία του μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου το ποσό των 2,74 δισ. ευρώ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News