default-image

Μεγάλο φορτίο παράνομων όπλων στη θάλασσα της Κρήτης

Κρήτη
Μεγάλο φορτίο παράνομων όπλων στη θάλασσα της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια μεγάλη επιχείρηση εξάρθρωσης διεθνούς κυκλώματος παράνομης διακίνησης και εμπορίας όπλων στο Λιβυκό έφερε με επιτυχία εις πέρας το Λιμεναρχείο Ιεράπετρας με το πλωτό Λ.Σ. 138, και το πλωτό ανοικτής θαλάσσης Λ.Σ. 070, σε συνεργασία με το θάλαμο επιχειρήσεων του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος.

Λίγο πριν τα μεσάνυκτα της Δευτέρας 31 Αυγούστου, εντοπίστηκε να πλέει κοντά στα διεθνή ύδατα, νότια της Χρυσής και του Κουφονησίου, ένα ύποπτο εμπορικό πλοίο μήκους 65 μέτρων με τη διακριτική ονομασία "Haddad 1", με σημαία Βολιβίας και πλήρωμα 7 άντρες ινδικής και αιγυπτιακής υπηκοότητας.

Το μήκους 60 μέτρων πλωτό ανοικτής θαλάσσης Λ.Σ. 070, που είχε καταφτάσει από τον Πειραιά αφού του είχε ζητηθεί η συνδρομή, λόγω μεγέθους και εξοπλισμού, με την υποστήριξη του πλωτού Λ.Σ. 138, τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης προσέγγισε το ύποπτο εμπορικό πλοίο και το οδήγησε ανοικτά στον όρμο της Ιεράπετρας, όπου αγκυροβόλησε με το πρώτο φως της ημέρας, ένα μίλι νότια της Μεγάλης Παραλίας Κουτσουναρίου Αγίου Ιωάννου και τρία μίλια Ανατολικά του λιμανιού της Νύμφης του Λιβυκού Πελάγους.

Στο μεταξύ, είχε κληθεί και η Ομάδα Ειδικών Αποστολών του Λιμενικού Σώματος από το Ηράκλειο, 10 άντρες της οποίας επιβιβάστηκαν πάνοπλοι στο ύποπτο εμπορικό πλοίο, ακινητοποίησαν το 7μελές πλήρωμα, που δεν πρόβαλε αντίσταση και άμεσα ξεκίνησαν την έρευνα, προκειμένου να εντοπίσουν λίγο αργότερα, ανάμεσα σε διάφορα εμπορεύματα επιμελώς κρυμμένα, κυνηγετικές καραμπίνες και όπλα διαφόρων τύπων, τουρκικής προέλευσης.

Επειδή ήταν τεχνικά αδύνατον να ανοιχτούν τα κοντέινερ που υπήρχαν στο πλοίο και να εξακριβωθεί ποιο ήταν το περιεχόμενό τους, οι λιμενικοί αποφάσισαν να οδηγήσουν το παράνομο εμπορικό πλοίο στο λιμάνι του Ηρακλείου, προκειμένου να ολοκληρώσουν την έρευνά τους.

Στις 3 μ.μ. απέπλευσε από τον όρμο της Ιεράπετρας το παράνομο εμπορικό πλοίο συνοδευόμενο από το σιδερένιο πλωτό ανοικτής θαλάσσης Λ.Σ. 070 του Πειραιά, με προορισμό το λιμάνι του Ηρακλείου, όπου αναμενόταν εκτός απροόπτου τα ξημερώματα της Τετάρτης μετά από ταξίδι περίπου 15 ωρών λόγω της μικρής ταχύτητάς του.

Αν και μέχρι αργά το απόγευμα το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας δεν είχε κάνει επίσημες ανακοινώσεις, οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το φορτίο των όπλων - το μέγεθος του οποίου είναι ακόμη ένα μυστήριο, αφού δεν έχουν ανοιχτεί τα κοντέινερ - εξετάζεται για κάθε ενδεχόμενο, και από την προανάκριση που θα ακολουθήσει στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου θα προκύψει αν τα όπλα που μετέφεραν οι λαθρέμποροι είχαν προορισμό ακόμα και τους τζιχαντιστές του ISIS.  

Οι τελευταίες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, αλλά και ελέγχου των εμπορευμάτων που διακινούνται διά θαλάσσης νότια της Κρήτης δικαιολογούν την αναβάθμιση του Λιμεναρχείου Ιεράπετρας και επιβεβαιώνουν το σημαντικό ρόλο που παίζει η καθημερινή παρουσία, στα νερά του Λιβυκού, του πλωτού Λ.Σ. 138 με το έμπειρο πλήρωμά του.

Ο περιφερειακός διοικητής Κρήτης του Λιμενικού Σώματος κ. Γιώργος Σεφεριάδης, αφού επιβράβευσε, μιλώντας στο neakriti.gr, τη σοβαρή δουλειά που γίνεται από το προσωπικό του Λιμεναρχείου Ιεράπετρας, μας ζήτησε να είμαστε επιφυλακτικοί και να περιμένουμε μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος σε ολόκληρο το πλοίο, να ανοιχτούν όλα τα κοντέινερ και μετά να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας.

Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News