default-image

Σε εξέλιξη οι συζητήσεις για το Κυπριακό

Κόσμος
Σε εξέλιξη οι συζητήσεις για το Κυπριακό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση των δύο ηγετών, του Νίκου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί, στο πλαίσιο των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού.

Τους δύο ηγέτες υποδέχθηκαν σήμερα Τρίτη, λίγο μετά τις 9:30 ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε και η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Λίζα Μπάτενχαιμ.

Πρώτος έφθασε στο χώρο του παλιού αεροδρομίου Λευκωσίας ο Τουρκοκύπριος ηγέτης και στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν τα κριτήρια διευθέτησης των προβλημάτων που θα προκύψουν με την αναγνώριση του δικαιώματος ιδιοκτησίας για όλους του νόμιμους κατοίκους

Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί συναντώνται για πρώτη φορά σήμερα μετά τις θερινές διακοπές, στο πλαίσιο των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού.

Το σημαντικό θέμα στην ατζέντα της συνάντησης είναι το περιουσιακό, με τους δύο ηγέτες να συζητούν τα κριτήρια διευθέτησης των προβλημάτων που θα προκύψουν με την αναγνώριση του δικαιώματος ιδιοκτησίας για όλους του νόμιμους κατοίκους. Αυτό σημαίνει ότι τόσο οι ελληνοκύπριοι όσο και οι τουρκοκύπριοι που διαθέτουν περιουσίες τις κατεχόμενες και τις ελεύθερες περιοχές αντιστοίχως διατηρούν τα δικαιώματα τους τα οποία θα μπορούν να ασκήσουν σε συνδυασμό με «δικαιώματα» των χρηστών των περιουσιών μετά το 1974.

Σε χθεσινή δήλωσή, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης είχε πει ότι κατά τη σημερινή συνάντηση θα συζητηθεί κατά κύριο λόγο το περιουσιακό και τα σχετικά κριτήρια.

Αναμένεται οι κύριοι Αναστασιάδης και Ακιντζί να ανακοινώσουν τη σύσταση επιτροπής η οποία θα εξετάζει όλες τις περιπτώσεις. Οι ιδιοκτήτες περιουσιών είτε θα μπορούν να επιστρέψουν στις περιουσίες τους είτε να τις ανταλλάξουν ή να αποζημιωθούν.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News