default-image

Μέχρι εργολάβου και για την παραλιακή Ηρακλείου

Κρήτη
Μέχρι εργολάβου και για την παραλιακή Ηρακλείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το μη χείρον βέλτιστον αποφάσισε τελικά χθες το Δημοτικό Συμβούλιο για το πολύπαθο έργο της δυτικής παραλιακής. Υπηρεσιακά στο Δήμο είχαν αποφασίσει την έκπτωση του ανάδοχου εργολάβου, ο οποίος δε λέει να υλοποιήσει το μόλις 8% των εργασιών του έργου που απομένει για την ολοκλήρωσή του.

Ωστόσο, σε πολιτικό επίπεδο, η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν στην αντίθετη κατεύθυνση. Αποφασίστηκε, δηλαδή, και μάλιστα σχεδόν ομόθυμα από τις παρατάξεις να δοθεί η τελευταία περίοδος ανοχής στον εργολάβο. Μια οριακή νέα παράταση 2 μηνών για να ολοκληρώσει το έργο.

Την πρόταση αυτή έκανε πολιτικά ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Χάρης Μαμουλάκης, με το σκεπτικό να μην μπλέξει το έργο σε μονοπάτια απένταξης από το ΕΣΠΑ, που θα σήμαινε και επιστροφή ενός μεγάλου ποσού πίσω στις Βρυξέλλες...

Ένα τέτοιο σενάριο θα ήταν καταστροφικό. Γι' αυτό η πρόταση της δημοτικής Αρχής βρήκε τη συναίνεση και των παρατάξεων της αντιπολίτευσης με εξαίρεση τον Μιχάλη Κασσαπάκη εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης. Τόσο η μείζονος αντιπολίτευση διά στόματος του Νίκου Γιαλιτάκη όσο και οι Ενεργοί Πολίτες διά στόματος του Ηλία Λυγερού σημείωσαν πως υπάρχει εργολαβική ευθύνη για τη μη αποπεράτωση του έργου. Τόνισαν όμως την ίδια στιγμή πως ο Δήμος δεν μπορεί να ρισκάρει την απένταξη του έργου και την επιστροφή ενός ποσού που μπορεί να φτάσει ακόμα και κοντά στα 2 εκατ. ευρώ!

Ευχή και ελπίδα βεβαίως είναι ο ανάδοχος να τελειώσει το ελάχιστο κομμάτι των εργασιών που απομένει (μόλις 8%) το επόμενο δίμηνο, για το οποίο έχει πάρει οριακή προθεσμία.  

Ο ίδιος πάντως από την πλευρά του έχει επικαλεστεί ως δικαιολογία την οικονομική ασφυξία στην αγορά ελέω των capital controls. Επιχείρημα που υπηρεσιακά στο Δήμο είχαν απορρίψει.

Θυμίζουμε η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων του Δήμου είχε στείλει το Μάιο ειδική πρόσκληση για να ολοκληρώσει τις εναπομείνασες εργασίες. Με τη λήξη της προθεσμίας της ειδικής πρόσκλησης και αφού ο ανάδοχος δε συμμορφώθηκε, ο διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας αποφάσισε νόμιμα και εμπρόθεσμα την έκπτωση της εταιρείας, απορρίπτοντας συνάμα το επιχείρημα της οικονομικής ασφυξίας ως μη ισχύον νομικά...

Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News