Ειδήσεις

"Θησαυρός" φυσικού αερίου και στην ελληνική ΑΟΖ

Η πληροφορία από την Κυριακή το απόγευμα κάνει το γύρο όλων των μέσων ενημέρωσης , ιδίως εκείνων που ασχολούνται με τους ενεργειακούς δρόμους παγκόσμια, και εν πολλοίς αναφέρει ότι οι ειδικοί στις λεγόμενες "δοκιμαστικές γεωτρήσεις" χτύπησαν κολοσσιαίο κοίτασμα φυσικού αερίου στην αιγυπτιακή ΑΟΖ, τα δε όριά του γεωλογικά και γεωγραφικά ουσιαστικά "δείχνουν" ότι υπάρχει "θησαυρός" και στην ελληνική ΑΟΖ! Το κοίτασμα ουσιαστικά εντοπίστηκε στη βόρεια και βορειοανατολική περιοχή της αιγυπτιακής ΑΟΖ. Περιοχές που αγγίζουν την ελληνική ΑΟΖ και μάλιστα νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας, σε μία περιοχή που εκτείνεται μέχρι τη λεκάνη του Ηροδότου!

Σημεία που τόσο οι Έλληνες καθηγητές του Πολυτεχνείου Κρήτης Αντώνης Φώσκολος και ο στρατηγικός σύμβουλος Νίκος Λυγερός έχουν υποδείξει επανειλημμένα ομού με το σύμβουλο-αναλυτή σε θέματα πετρελαϊκής πολιτικής, Ηλία Κωνοφάγο. Το συγκεκριμένο κοίτασμα μάλιστα έχει αναφερθεί εκτενώς και στο βιβλίο του υποστράτηγου ε.α. Νίκου Καρατουλιώτη "Γεωπολιτική σκακιέρα-Η Ελλάδα στο κέντρο των γεωστρατηγικών συγκρούσεων", σε ένα ένθετο εικόνων στη σελίδα 59, από όπου και ο σχετικός χάρτης που παρουσιάζει σήμερα η "Νέα Κρήτη".

Κοίτασμα- "μαμούθ"

Η ιταλική πετρελαϊκή εταιρεία ΕΝΙ ανακοίνωσε προχθές Κυριακή ότι ανακάλυψε το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου που βρέθηκε ποτέ στη Μεσόγειο στην ΑΟΖ της Αιγύπτου. Σύμφωνα με την ΕΝΙ, το κοίτασμα θα μπορούσε να δώσει περίπου 30 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου και καλύπτει μια έκταση περίπου 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

To κοίτασμα είναι πολύ μεγαλύτερο από τα ισραηλινά Λεβιάθαν και Ταμάρ και το κυπριακό κοίτασμα Αφροδίτη, και η έναρξη εξόρυξής του σε επτά χρόνια από σήμερα θα δώσει στην Αίγυπτο πόρους ίσους με 10 δισ. δολάρια ετησίως, ενώ θα μπορούν να ικανοποιηθούν οι ανάγκες της Ευρώπης για φυσικό αέριο μέχρι 10% αυτού που καταναλώνεται σήμερα ετησίως.

Το ενδιαφέρον είναι ότι το κοίτασμα θεωρείται βέβαιο ότι συνορεύει με ένα άλλο που βρίσκεται εντός της ελληνικής ΑΟΖ, το οποίο πιθανόν είναι μεγαλύτερο και από αυτό της Αιγύπτου! O εκπρόσωπος της ΕΝΙ δήλωσε ότι το κοίτασμα Zohr, εκτός από το μεγαλύτερο μέχρι στιγμής της Μεσογείου, είναι και ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου και μπορεί να καλύψει για πολλές δεκαετίες τις ανάγκες της Αιγύπτου σε φυσικό αέριο και φυσικά να της αποφέρει έσοδα δεκάδων δισ. δολαρίων από εξαγωγές!

Είναι βέβαιο ότι η αιγυπτιακή κυβέρνηση του στρατηγού Σίσι γνώριζε εδώ και καιρό την ανακάλυψη εξ ου και οι φρενιτιώδεις εξοπλισμοί στους οποίους έχει αποδυθεί με προμήθειες οπλικών συστημάτων κυρίως από τη Γαλλία (24 Rafale, 1 FREMM, 1 κορβέτα) και τη Ρωσία (38 ΜiG-29/35, αντιαεροπορικά συστήματα BUK-M2, επιθετικά ελικόπτερα Ka-52 κ.λπ.)...

Στον παραπάνω χάρτη της Γεωλογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ (USGS) για κοιτάσματα στον Κώνο του Νείλου (Δέλτα), στην ανατολική Μεσόγειο, έκανε προβολή των ΑΟΖ με κίτρινες γραμμές! Το αποτέλεσμα μιλά από μόνο του, καθώς τμήματα της ελλαδικής και κυπριακής ΑΟΖ συμπεριλαμβάνονται στις χρυσοφόρες περιοχές, που χωρίζονται σε 4 ζώνες από κάτω προς τα επάνω:

α. Ζώνη Νείλου (χερσαία και θαλάσσια) με χρώμα πορτοκαλί

β. Ζώνη Κώνου του Νείλου (θαλάσσια) με το υπόλοιπο γαλάζιο χρώμα

γ. Ζώνη Μεσογειακής Ράχης εντός των ΑΟΖ Ελλάδας (με τμήμα της λεκάνης του Ηροδότου) και Κύπρου με λευκό χρώμα

δ. Ζώνη Θαλάσσιου Όρους Ερατοσθένη, στην κυπριακή ΑΟΖ, με φούξια χρώμα.

Σημειώνουμε πως στη σχετική δημοσίευση του USGS παρατίθενται ποσοτικά στοιχεία για τη γαλάζια συνολικά ζώνη, όχι όμως και για την λευκή και φούξια, που όλως τυχαίως είναι ελληνικές...

Στη δε γαλάζια κυρίως αιγυπτιακή ζώνη εκτιμάται από τη Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ πως υπάρχουν 1,8 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, 223 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου (δηλαδή 7,8 τρισ. κυβικά μέτρα) και 6 δισ. βαρέλια υγρών φυσικού αερίου (NGL)!

Παρόμοιες ποσότητες, τηρουμένων των αναλογιών, πρέπει να υπάρχουν και στις δικές μας ζώνες, τη λευκή και φούξια, που και οι δυο μαζί είναι σε μέγεθος όσο η μισή γειτονική γαλάζια! Αλλά οι Αμερικανοί δε δημοσιεύουν τα στοιχεία για εκεί...

Οι κόκκινες κουκκίδες είναι τα 126 εντοπισμένα κοιτάσματα φυσικού αερίου, που έχουν αποδώσει οι γεωτρήσεις των Αιγυπτίων μέσω ξένων εταιρειών, ενώ οι πράσινες κουκκίδες είναι εντοπισμένα κοιτάσματα πετρελαίου.

Κομβικός ο ρόλος της Κρήτης - Η ελληνική ΑΟΖ ξανά στο τραπέζι

Σε άλλο χάρτη και έρευνά της η USGS εκτιμά ότι και στη λεκάνη της Λεβαντίνης, που συνορεύει με την ανατολική κυπριακή ΑΟΖ, υπάρχουν 1,7 δισ. βαρέλια πετρελαίου και 122 τρισ. κυβικά πόδια (δηλαδή 4,3 τρισ. κυβικά μέτρα) φυσικού αερίου! Θυμίζουμε ότι το περίφημο κυπριακό "Οικόπεδο 12", με το πλούσιο κοίτασμα "Αφροδίτη", εφάπτεται στη λεκάνη αυτή, όπου βρίσκονται τα ισραηλινά κοιτάσματα Λεβιάθαν και Ταμάρ.

Το ζήτημα της ανακήρυξης ελληνικής ΑΟΖ ξαναμπαίνει στο τραπέζι με δυναμικό τρόπο, εκ των πραγμάτων πλέον, με την Κρήτη φυσικά να παίζει κομβικό ρόλο στην υπόθεση αυτή.

Γιώργος Σαχίνης

Σχόλια