Ειδήσεις

Κρήτη: Στη φυλακή οι δουλέμποροι για τους 235 μετανάστες

Το δρόμο για τη φυλακή πήραν οι τέσσερις από τους πέντε δουλεμπόρους που εμπλέκονται στην υπόθεση των 235 μεταναστών, οι οποίοι εντοπίστηκαν και περισυνελέγησαν τις προηγούμενες ημέρες στα διεθνή ύδατα νότια της Κρήτης.

Χθες, νωρίς το πρωί, και οι 5 Αιγύπτιοι δουλέμποροι, ηλικίας από 28 έως 41 ετών, πέρασαν το κατώφλι του ανακριτή, ο οποίος με τη σύμφωνη γνώμη και του εισαγγελέα αποφάσισε την προσωρινή κράτηση των τεσσάρων, ενώ αφέθηκε ελεύθερος ο πέμπτος κατηγορούμενος.  

Στο μεταξύ, το περασμένο Σάββατο ταξίδεψαν για Πειραιά οι μετανάστες-πρόσφυγες, που φιλοξενούνταν στις εγκαταστάσεις της παλιάς Ηλεκτρικής στα Χανιά. Έφυγαν από την Κρήτη εν πλω, από το λιμάνι του Ηρακλείου, και όχι από τα Χανιά γιατί δεν υπήρχαν εισιτήρια.

Στη συντριπτική τους πλειονότητα ήταν ανήλικα αγόρια. Συγκεκριμένα, 154 ανήλικα παιδιά, ανάμεσά τους και 5 μωρά. Συνολικά ήταν 48 Σύριοι, 9 Σουδανοί και οι υπόλοιποι -πλην των διακινητών - 178 Αιγύπτιοι.

Εντοπίστηκαν 112 ναυτικά μίλια νότια της Κρήτης την περασμένη εβδομάδα και διασώθηκαν με εντολή ιταλικών Αρχών από το "BBC Quebec", την ώρα που το πλοίο, στο οποίο επέβαιναν, άρχισε να βυθίζεται.

Σύμφωνα με την προανάκριση που διενεργούνταν από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων, οι μετανάστες είχαν ξεκινήσει από την Αλεξάνδρεια και είχαν προορισμό την Ιταλία. Βρέθηκαν, όπως ανέφεραν, σε δυσχερή θέση και τους μάζεψε ένα πλοίο, ενώ ήταν φανερά ταλαιπωρημένοι και καταβεβλημένοι όταν περισυνελέγησαν.

Υπενθυμίζεται πως, σε συνεννόηση με τις ελληνικές Αρχές, οδηγήθηκαν αρχικά στο λιμάνι της Παλαιόχωρας και από εκεί με λεωφορεία στα Χανιά και στο Κλειστό Γυμναστήριο της παλιάς Ηλεκτρικής στο κέντρο της πόλης των Χανίων, όπου φιλοξενήθηκαν μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου. Η κινητοποίηση, που στήθηκε από το Λιμενικό, τις Αρχές και τους Δήμους Καντάνου-Σελίνου και Χανίων ήταν μεγάλη.

Ιωάννα Βλαχάκη

Σχόλια