default-image

Δέκα χρόνια αγνοούμενος ο Στίβεν Κουκ

Κρήτη
Δέκα χρόνια αγνοούμενος ο Στίβεν Κουκ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δέκα χρόνια απόλυτου μυστηρίου, αλλά και θρήνου για μια οικογένεια που αναζητά το παιδί της, συμπληρώνονται σήμερα. Η εξαφάνιση του - τότε - 20χρονου σπουδαστή Στίβεν Κουκ στην περιοχή των Μαλίων, το Σεπτέμβριο του 2005, αποτελεί μια από τις πλέον σκοτεινές και περίεργες υποθέσεις που έχουν απασχολήσει την Ελληνική Αστυνομία και πολύ περισσότερο τις βρετανικές Αρχές.

Από την πλευρά τους δεν έχουν καταθέσει τα όπλα, καθώς εξακολουθούν να αναζητούν απαντήσεις για την τύχη του Στίβεν, αναθεωρώντας πολύ συχνά το φάκελο της υπόθεσης, στον οποίο φροντίζουν να προσθέτουν επιπλέον στοιχεία. Με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από τη στιγμή που τα ίχνη του 20χρονου Βρετανού χάθηκαν, η αστυνομία του Cheshire, όπου διαμένει η οικογένειά του, προχώρησε στην αναθεώρηση της προσομοιωμένης εικόνας που είχε δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια, δείχνοντας πώς θα μπορούσε να μοιάζει σήμερα ο Στίβεν, σε ηλικία πλέον 30 ετών, εφόσον παραμένει ζωντανός.

Η προσομοίωση βασίζεται στη φυσική διαδικασία ωρίμασης των χαρακτηριστικών του προσώπου του, αλλά και με βάση τις ομοιότητές του με τα μεγαλύτερα αδέλφια του. Αυτό το νέο πορτρέτο κάνει το γύρο του διαδικτύου σε μια προσπάθεια αφύπνισης του κόσμου, η οποία βρίσκει πολύ μεγάλη απήχηση στη Βρετανία και τυγχάνει της στήριξης των Αρχών που ανταποκρίνονται στον αγώνα και τις συγκινητικές εκκλήσεις της οικογένειάς του. Τον περασμένο Σεπτέμβριο τα αδέλφια του Στίβεν, μέσω της «ΚΡΗΤΗ TV» και της «Νέας Κρήτης», προσπάθησαν για μια ακόμη φορά να μεταφέρουν την έκκλησή τους και στους πολίτες της Κρήτης, τους κατοίκους των Μαλίων, όπου πιστεύουν ότι εξακολουθεί να κρύβεται η άκρη του νήματος για την εξαφάνιση του 20χρονου, ζητώντας έστω μια ανώνυμη πληροφορία που θα δώσει τέλος στο δράμα της οικογένειάς τους. Ωστόσο, η προσπάθειά τους έπεσε στο κενό καθώς καμία νέα πληροφορία δεν προέκυψε, κανείς δεν επικοινώνησε με την οικογένεια παρά την αμοιβή των 7.000 ευρώ που εξακολουθεί να προσφέρεται, ενώ ούτε οι τοπικές Αρχές έδειξαν πρόθεση να ασχοληθούν με την υπόθεση.

Η οικογένεια του αγνοούμενου ωστόσο πέτυχε το προηγούμενο διάστημα να εντάξει την υπόθεση του Στίβεν στη λίστα των αγνοουμένων της Ιντερπόλ, όσο και την εφαρμογή Missing Person που είναι διαθέσιμη για I phone και Smartphone. Πολύ μεγάλη είναι η ανταπόκριση και στην ιστοσελίδα Find Steven Cook, την οποία διατηρεί η οικογένειά του, μέσω της οποίας Βρετανοί πολίτες που έρχονται για διακοπές στην Κρήτη ενημερώνονται ώστε να εντείνουν την παρατηρητικότητά τους μήπως και εντοπίσουν κάποιο άτομο που να μοιάζει στον 30χρονο σήμερα αγνοούμενο. Τους προηγούμενους μήνες ξεκίνησε και μια δράση ενημέρωσης των Βρετανών που έκαναν διακοπές στα Μάλια το 2005, ώστε να προσκομίσουν φωτογραφικό και άλλο οπτικό υλικό που έχουν στη διάθεσή τους, ώστε να εξεταστεί για τυχόν στοιχεία.

Το χρονικό της εξαφάνισης

Ο Steven Cook εξαφανίστηκε την 1η Σεπτεμβρίου του 2005. Λίγες μόλις ώρες αφότου έφτασε στην Κρήτη μαζί με συμμαθητές του για να περάσει τις διακοπές του στα Μάλια. Η παρέα βγήκε αμέσως για διασκέδαση, όμως λίγο πριν τα μεσάνυχτα, κουρασμένος από το ταξίδι, θέλησε να επιτρέψει στο δωμάτιό του. Η τελευταία φορά που τον είδε κάποιος ήταν όταν ζήτησε από ντόπιους και νεαρούς Βρετανούς πληροφορίες για το πού ακριβώς βρισκόταν το ξενοδοχείο στο οποίο είχε καταλύσει η παρέα του. Τα ίχνη του χάθηκαν στην κεντρική λεωφόρο των Μαλίων, καθώς ο 20χρονος δεν έφτασε ποτέ στο δωμάτιό του, που βρισκόταν λίγες εκατοντάδες μέτρα παρακάτω.

Τα πρώτα χρόνια μετά το χαμό του Έλληνες και Βρετανοί αστυνομικοί που εργάστηκαν πάνω στη συγκεκριμένη υπόθεση εξέτασαν ακόμη και το σενάριο κάποιοι να τον έριξαν μεθυμένο μέσα σε κάδο απορριμμάτων και τα απομεινάρια του να κατέληξαν με απορριμματοφόρο στην παλιά χωματερή των Μαλίων, η οποία ερευνήθηκε, αν και καθυστερημένα, με τη χρήση μηχανημάτων.

Η οικογένειά του, που έχει βυθιστεί έκτοτε στη θλίψη και την απόγνωση, ταλαιπωρήθηκε πολλές φορές από πληροφορίες για άτομα που έμοιαζαν στον Στίβεν, ωστόσο καμία δεν επαληθεύτηκε.

Σε πρόσφατα ρεπορτάζ του βρετανικού Τύπου, που αναφέρονται στην υπόθεση, ο Gary McIntyre, μέλος της ερευνητικής ομάδας, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «κάποιος στην περιοχή έχει στη διάθεσή του πληροφορίες για τον Στίβεν. Σε σχέση με τις συνθήκες της εξαφάνισής του, τις κινήσεις του, όσο και πού μπορεί να βρίσκεται, και πρέπει να παρουσιαστεί, να μας μιλήσει με οποιονδήποτε τρόπο. Παραμένουμε στο πλευρό της οικογένειας που υποφέρει, κινητοποιούμε τους επισκέπτες του νησιού και ελπίζουμε να πιάσει τόπο αυτή η έκκληση».  

«Οι ελπίδες μας δεν έχουν εξασθενίσει»

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 10 χρόνων από την εξαφάνιση του Στίβεν, η οικογένειά του προχώρησε σε μια ακόμη δήλωση, η οποία αναφέρει: «Δεν περιμέναμε ποτέ ο πολυαγαπημένος μας γιος, αδελφός και θείος ότι θα πήγαινε για πρώτη φορά διακοπές και δε θα γυρνούσε ποτέ. Αυτά τα δέκα χρόνια, η αγάπη μας και η ελπίδα ότι μια μέρα θα επιτρέψει κοντά μας δεν έχουν εξασθενίσει.

Από εκείνη τη στιγμή, κάθε μέρα είναι μια μάχη για να τον εντοπίσουμε και δε θα την εγκαταλείψουμε ποτέ. Ο Steven έχει αποκτήσει ανίψια και η οικογένειά μας νέα μέλη που περιμένουν να τον συναντήσουν. Αν και δεν τον έχουν γνωρίσει, έχουν ακούσει και έχουν μάθει τα πάντα για το πόσο έξυπνος και αγαπητός άνθρωπος είναι. Ελπίζουμε και προσευχόμαστε κάθε συμπατριώτης που ταξιδεύει για την Ελλάδα να δώσει προσοχή και να μας ενημερώσει για οποιαδήποτε πληροφορία μπορεί να μάθει. Ας προσέξει έστω τις φωτογραφίες που έχει, μήπως υπάρχει κάτι μέσα σε αυτές. Είχαμε πολλές πιθανές θεάσεις αυτά τα χρόνια, όμως κανένα σοβαρό στοιχείο. Παρακαλούμε όλους να μας βοηθήσετε να φέρουμε τον Στίβεν πίσω στο σπίτι του».

Έλλη Κοκάλη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News