Ειδήσεις

Ο Βασίλης Σκουλάς στο Ηρώδειο

Μια αριστουργηματική παράσταση ετοιμάζει ο Βασίλης Σκουλάς για το κοινό του στο Ηρώδειο στις 26 Σεπτεμβρίου με τίτλο "Σε ρυθμούς της νοτιοανατολικής Μεσογείου".

Ο "πατριάρχης" της κρητικής μουσικής, που με μεγάλη προσοχή και σοβαρότητα στο πέρασμα των χρόνων επιλέγει τα καλλιτεχνικά του βήματα, βρήκε την καλλιτεχνική αιτία για να ανέβει στη σκηνή του Ηρωδείου και να αποζημιώσει για μια φορά ακόμα το κοινό του.

Ας σημειώσουμε ότι τα εισιτήρια γίνονται ανάρπαστα στις μεγάλες του παραστάσεις και στο Ηρώδειο και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, και αναγνωρίζεται ως μια προσωπικότητα καθολικής αποδοχής και κύρους.

Ο Βασίλης Σκουλάς δουλεύει το τελευταίο διάστημα έργα του Μίκη Θεοδωράκη σε συνεργασία με τη γνωστή πιανίστα και στενή συνεργάτιδα του συνθέτη Τατιάνα Παπαγεωργίου, η οποία θα ερμηνεύσει και κλασικά έργα του συνθέτη εμπνευσμένα από την Κρήτη, τον τόπο καταγωγής του, όπως το "Συρτό χανιώτικο",  μεταξύ άλλων, για πιάνο και κρουστά. Έργο που γράφτηκε στην Κρήτη το 1952. «... Στο συρτό, μιμούμαι στο πιάνο το λαούτο, που συνοδεύει την κρητική λύρα, εξ ου και επαναλαμβανόμενες στακάτες νότες...», γράφει ο Μίκης Θεοδωράκης στην αυτοβιογραφία του, όπου αφιερώνει σημαντικό μέρος στην κρητική μουσική και στο ρόλο που έπαιξε για τον ίδιο: «... Απέκτησα ένα μουσικό θεμέλιο που πάνω του θα έχτιζα τη νέα μουσική μου».

Οι ερμηνείες του Βασίλη Σκουλά, του σπουδαίου Κρητικού ερμηνευτή, στο έργο του Μίκη Θεοδωράκη αποτελούν τη συνέχεια της προσέγγισης του έργου του συνθέτη με επίκεντρο την επιρροή στο έργο του της παραδοσιακής και ειδικά της κρητικής μουσικής, στοιχεία που εμφανίζονται π.χ. στα Λιανοτράγουδα της Πικρής Πατρίδας του Γιάννη Ρίτσου, μέρος των οποίων θα ερμηνεύσει ο Βασίλης Σκουλάς, αλλά και σε άλλα που θα ακούσουμε.

Η πρώτη απόπειρα έγινε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τον περασμένο Μάιο, με μεγάλη επιτυχία, όπου το κοινό ανταποκρίθηκε με καθολική αποδοχή και αληθινή συγκίνηση, ενώ τα εισιτήρια εξαντλήθηκαν σε χρόνο ρεκόρ.

Με ενδιαφέρον περιμένουμε την παράσταση στο Ηρώδειο στις 26 Σεπτεμβρίου, για να ακούσουμε δωρικές ερμηνείες από τον Ανωγειανό Βασίλη Σκουλά, στο πνεύμα του μεγάλου Μίκη Θεοδωράκη. Ερμηνείες που έχουν το πλεονέκτημα της βιωματικής προσέγγισης λόγω εντοπιότητας, ευαίσθητης  ψυχοσύνθεσης, κρητικής λεβεντιάς, με βαθύ στοχασμό και ψυχική καθαρότητα, που χαρακτηρίζουν τον τόπο, τον ερμηνευτή αλλά και το μεγάλο συνθέτη.

Μαζί του ο Haig Υazdjian

Και κάτι ακόμη, όμως, τον φέρνει στη σκηνή του Ηρωδείου και είναι η συνεργασία που κάνει τον τελευταίο καιρό με το διεθνή ethnic καλλιτέχνη Haig Υazdjian (Χάικ Γιαζιτζιάν), δουλεύοντας σε παραδοσιακά τραγούδια Κρήτης και δημοφιλή αραβόφωνα, που συναντώνται και στην Κρήτη - όπως Χαλεπιανός Μάνες, Μεσοπέλαγα Αρμενίζω, Φιδελέ κ.ά. - και θα έχουμε την ευκαιρία να τα ακούσουμε σε εναλλαγή ελληνικών κα αραβικών στίχων, μια αριστουργηματική δουλειά που ενθουσίασε το κοινό.

Μαζί τους ο Όμιλος Βρακοφόρων Κρήτης. Το ιστορικό αυτό συγκρότημα παραδοσιακών χορών, που εντυπωσιάζει επί σκηνής με την αριστουργηματική τεχνική και το συγχρονισμό αλλά και την πλούσια ιματιοθήκη και τις φορεσιές, θα έρθει από το Ρέθυμνο συνοδεία με τους "Ριζίτες", στιβαρούς Κρητικούς που τραγουδούν ριζίτικα τραγούδια και θα συμπληρώσουν το πάνθεο μουσικής και θεάματος για το αθηναϊκό κοινό.

Μια αριστουργηματική παράσταση με χρώματα, έντονους ρυθμούς, κρητικά στιβάνια και μαντίλια "σαρίκια", με αποκορύφωμα τους ήχους του Ζορμπά του Μίκη Θεοδωράκη, θα πρωταγωνιστήσει φέτος στο Ηρώδειο! Μέρος των εσόδων θα δοθεί στον Πανελλήνιο Σύλλογο Μεταμοσχευμένων Καρδιάς-Πνευμόνων "Η Σκυτάλη".

Εισιτήρια από 16 ευρώ, 29 και 45 ευρώ (διακεκριμένη). Τηλέφωνο: 210/72.34.567. www.ticketservices.gr, Πανεπιστημίου 39.

Σχόλια