default-image

"Καζάνι που βράζει" οι καζανάρηδες στην Κρήτη

Κρήτη
"Καζάνι που βράζει" οι καζανάρηδες στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Όποια και αν είναι η επόμενη κυβέρνηση, θα πρέπει να στηρίξει τους αμπελουργούς και τους καζανάρηδες, για να μην πετάξουν φέτος τα σταφύλια τους οι αγρότες», ήταν το ομόφωνο αίτημα των αποσταγματοποιών στη χθεσινοβραδινή τρίωρη γενική συνέλευση του Συλλόγου Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Νομού Ηρακλείου, που είχε θέμα την ενημέρωση του κλάδου από το νομικό Αντώνη Βγόντζα και εκλογές για νέα διοίκηση.

Η προκήρυξη των πρόωρων εκλογών συνέπεσε με τα σοβαρά προβλήματα των αμπελουργών λόγω της σαπίλας των σταφυλιών. Έτσι, κανείς δεν μπορεί σε αυτό το μεσοδιάστημα, σε ένα κράτος με υπηρεσιακή κυβέρνηση, να ασχοληθεί με την απορρόφηση των σουλτανί από τα ρακοκάζανα, κάτι που θα αποτελούσε την καλύτερη λύση για τους κατεστραμμένους αμπελουργούς.

Στο περιθώριο της συνέλευσης, ο απερχόμενος πρόεδρος του συλλόγου Στάθης Φραγκιαδάκης τόνισε στη "Νέα Κρήτη" ότι, όποια και αν θα είναι η κυβέρνηση, το αίτημα του κλάδου ήταν και παραμένει η απορρόφηση των σουλτανί από τα ρακοκάζανα κατά τη φετινή χρονιά. Εκτός και αν από τη νέα διοίκηση υπάρξει διαφορετικό πλαίσιο διεκδίκησης, κάτι όμως που δε διαφαίνεται σε μια χρονιά όπως τη φετινή, που το μεγαλύτερο μέρος των σταφυλιών δεν έχει άλλη διέξοδο πέρα από την οινοποίηση και την απόσταξη.

«Είναι μια τραγική κατάσταση. Δε βλέπουμε πώς αλλιώς θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί από το κράτος, αν και εφόσον θέλει να βοηθήσει τον αμπελουργικό κόσμο και τους καζανάρηδες», λέει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα μας ο Στάθης Φραγκιαδάκης. Ο ίδιος επισημαίνει, βέβαια, ότι στο επόμενο διάστημα, μόλις συγκροτηθεί σε σώμα η νεοεκλεγείσα διοίκηση των καζανάρηδων, θα συνεδριάσει για να ξανασυζητήσει την υπόθεση αυτή.

Από την πλευρά του το μέλος της γενικής συνέλευσης του συλλόγου Ναπολέων Λουκαδάκης, από τις Δαφνές, τονίζει προς την εφημερίδα μας ότι οι μόνες διέξοδοι για τα καταστρεμμένα σταφύλια του νομού Ηρακλείου είναι τα καζάνια ή το θειομένο γλεύκος. «Εκτός και αν ο ΕΛΓΑ αποζημιώσει το σύνολο της καταστρεμμένης παραγωγής, κάτι το οποίο δε βλέπουμε να γίνεται», σύμφωνα με τον κ. Λουκαδάκη. Ο ίδιος κάνει λόγο για μια πολύ κακή χρονιά, με τα σταφύλια να μην κάνουν ούτε για επιτραπέζια, ούτε για σταφιδοποίηση λόγω της σαπίλας που προκάλεσε ο κακός καιρός, με τις επανειλημμένες βροχές και τις δροσούλες. «Όποια και αν θα είναι η επόμενη κυβέρνηση, θα πρέπει να στηρίξει τα αιτήματα των αμπελουργών και των καζανάρηδων», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ναπολέων Λουκαδάκης.

Ενημέρωση από Α. Βγόντζα: «Τι τσικουδιά... τι βότκα»

Στο μεταξύ, στη χθεσινοβραδινή γενική συνέλευση ο νομικός Αντώνης Βγόντζας, που βοηθάει και στηρίζει τον αγώνα επιβίωσης των αποσταγματοποιών, ενημέρωσε τον κόσμο για ζητήματα που έχουν σχέση με τις προσπάθειες των ποτοποιών να πετύχουν να εκτοπίσουν τη ρακή από την αγορά, καθιστώντας την ασύμφορη για τους καταναλωτές.

Όπως έχουμε ξαναγράψει, άλλωστε, οι καζανάρηδες μέσω των νομικών συμβουλών και ενεργειών του γνωστού νομικού έχουν αποδείξει στην κεντρική εξουσία ότι, αν περάσουν τα μέτρα που "μαγειρεύονται" για τη φορολόγηση και την απαγόρευση της χύμα διακίνησης της ρακής, τότε πλέον οι καταναλωτές θα λένε «τι ρακή, τι βότκα» και ο μεγάλος χαμένος, ασφαλώς, θα είναι το παραδοσιακό μας προϊόν.

Μέχρι σήμερα, πάντως, η ρακή είναι ανάρπαστη παντού λόγω ποιότητας και χαμηλής τιμής σε σχέση με τα ξενόφερτα προϊόντα και αυτό... "μεθάει" τους ποτοποιούς, που έχουν βάλει στο μάτι τόσο την τσικουδιά όσο και το τσίπουρο.

Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News