Ειδήσεις

Ηράκλειο: Αυξάνονται οι πολιτικοί γάμοι και λόγω κρίσης

Μεγάλη αύξηση παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια οι πολιτικοί γάμοι που πραγματοποιούνται στο Ηράκλειο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Πολιτικών Γάμων του Δήμου Ηρακλείου, από το 2011 μέχρι και σήμερα περισσότερα από 2.600 ζευγάρια έχουν παντρευτεί στη Λότζια.

Ειδικότερα, το 2011 τελέστηκαν στο Δημαρχείο Ηρακλείου 602 πολιτικοί γάμοι. Το 2012 καταγράφηκε πτώση, με τον αντίστοιχο αριθμό να φτάνει τους 535, ενώ στα ίδια επίπεδα κυμάνθηκαν οι πολιτικοί γάμοι και το 2013 (536). Πέρυσι, ωστόσο, οι πολιτικοί γάμοι ήταν περισσότεροι από ποτέ, καθώς συνολικά 609 ανδρόγυνα παντρεύτηκαν στη Λότζια μέσα στο 2014.

Ένας από τους λόγους που τα ανδρόγυνα προκρίνουν όλο και περισσότερο τη λύση του πολιτικού γάμου είναι αναμφίβολα η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας. Ο θρησκευτικός γάμος είναι πολύ πιο δαπανηρός από το γάμο στο Δημαρχείο. Τα έξοδα για τις οικογένειες των ζευγαριών - πόσω μάλλον στην Κρήτη όπου συνηθίζονται οι εντυπωσιακές τελετές και τα πολυέξοδα γλέντια - κρίνονται πλέον σε πολλές περιπτώσεις απαγορευτικά για την τέλεση του γάμου.

Αντίθετα, όποιο ανδρόγυνο αποφασίσει να παντρευτεί στο Δημαρχείο Ηρακλείου δε θα κληθεί να πληρώσει περισσότερα από 150 ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, στη Λότζια τελούνται γάμοι κάθε Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή. Κάθε Τρίτη και Πέμπτη οι πολιτικοί γάμοι γίνονται από τις 12 το μεσημέρι και μετά, ενώ κάθε Τετάρτη και Παρασκευή από τις 7 το απόγευμα και μετά. Όσοι επιλέξουν να παντρευτούν μεσημέρι καλούνται να καταβάλουν στη δημοτική Αρχή το ποσό των 100 ευρώ. Γι' αυτούς που θέλουν να παντρευτούν απόγευμα η "ταρίφα" φτάνει τα 150 ευρώ.

Διαδικασίες... εξπρές

Πάντως, εκτός από το κόστος, υπάρχει κι άλλος λόγος που εξηγεί τη στροφή του κόσμου προς τον πολιτικό γάμο κι αυτός δεν είναι άλλος από την ταχύτητα με την οποία πραγματοποιείται η όλη διαδικασία. Για να παντρευτούν, οι μελλόνυμφοι πρέπει να καταθέσουν στο Δημαρχείο αίτηση χορήγησης άδειας πολιτικού γάμου, μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Η άδεια εκδίδεται μέσα σε διάστημα επτά ημερών από την ημέρα κατάθεσης των δικαιολογητικών.

Με το που εκδοθεί η άδεια, το ζευγάρι μπορεί να κάνει αίτηση στη δημοτική Αρχή για την τέλεση του γάμου. Από εκείνη τη στιγμή κι έπειτα οι μελλόνυμφοι μπορούν να παντρευτούν όποτε το επιθυμούν αυτοί, ακόμη και την επόμενη ημέρα (αρκεί να υπάρχουν διαθέσιμες ημερομηνίες). Το μέγιστο χρονικό διάστημα που επιτρέπεται να περάσει μέχρι την τέλεση του γάμου είναι οι έξι μήνες. Εάν δηλαδή περάσει μισός χρόνος από την έκδοση της άδειας, για να παντρευτεί το ζευγάρι, θα πρέπει να βγάλει νέα άδεια.

Σημειώνεται ότι οι μελλόνυμφοι μπορούν να κάνουν αίτηση για να παντρευτούν σε όποιο δημαρχείο της χώρας θέλουν.

Ωστόσο, εκτός από τα διαδικαστικά, και η ίδια η πράξη του πολιτικού γάμου είναι σύντομη, καθώς διαρκεί από 10 έως 15 λεπτά. Η τελετή πραγματοποιείται στην αίθουσα "Ελευθέριος Βενιζέλος", στον πρώτο όροφο της Λότζιας. Τα ζευγάρια παντρεύει ένας εκ των αντιδημάρχων του Δήμου Ηρακλείου. Το ανδρόγυνο, μάλιστα, μπορεί να διαλέξει ποιος αντιδήμαρχος θα το παντρέψει. Παρόντες στην τελετή θα πρέπει να είναι δύο μάρτυρες, ένας για τον κάθε μελλόνυμφο. Ο μάρτυρας μπορεί να είναι και συγγενής του ζευγαριού, πρέπει όμως σίγουρα να είναι ενήλικας.

Για τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, καθώς και για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία σχετικά με την τέλεση πολιτικών γάμων στο Δήμο Ηρακλείου, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Γραφείο Πολιτικών Γάμων, στον 4ο όροφο, στην οδό Ανδρόγεω 2. Εναλλακτικά, μπορούν να καλούν στο 2813/409.164 ή 409.429, να στείλουν email στο depitropi@heraklion.gr, ή να επισκεφθούν τον ιστότοπο www.heraklion.gr

Γάμοι αλλοδαπών: Μεγάλη αύξηση το καλοκαίρι

Οι περισσότεροι πολιτικοί γάμοι - όπως και οι θρησκευτικοί - τελούνται τους θερινούς μήνες. Ωστόσο, τα καλοκαίρια οι γάμοι που γίνονται στο Δημαρχείο Ηρακλείου παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση και για έναν ακόμη λόγο: Εξαιτίας των τουριστών, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια, ολοένα και περισσότερο, έρχονται στην Κρήτη και συνδυάζουν τις διακοπές τους με το... γάμο τους. Τη μερίδα του λέοντος στους τουρίστες που παντρεύονται στη Λότζια έχουν μέχρι στιγμής φέτος το καλοκαίρι οι Βρετανοί. Αρκετοί όμως είναι και οι Ισραηλινοί, οι Αυστριακοί, οι Γερμανοί, οι Πολωνοί αλλά και οι Τσέχοι που παντρεύτηκαν τις τελευταίες εβδομάδες στο Δημαρχείο Ηρακλείου.

Αξίζει να προσθέσουμε σ' αυτό το σημείο ότι τη λύση του πολιτικού γάμου προκρίνουν, εκτός από τους τουρίστες, και οι μετανάστες. Σύμφωνα με τα όσα μαρτυρούν τα στοιχεία του Γραφείου Πολιτικών Γάμων του Δήμου Ηρακλείου, οι περισσότεροι από αυτούς είναι αλβανικής εθνικότητας, ενώ πολλοί εξ αυτών είναι Ρουμάνοι, Βούλγαροι, Ρώσοι και Πολωνοί.

Πολιτικοί γάμοι στη Λότζια το 2015

Ιανουάριος

22

Φεβρουάριος

41

Μάρτιος

46

Απρίλιος

43

Μάιος

41

Ιούνιος

47

Ιούλιος

76

Αύγουστος

59

Νικόλας Αγγελίνος

Σχόλια