Ειδήσεις

Το νησί που τείνει να γίνει "υποβρύχιο"

Σε μία πόλη με 403 κατοίκους που βρίσκεται πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο στην Αλάσκα, οι παραλίες εξαφανίζονται, ο πάγος λιώνει, η θερμοκρασία ανεβαίνει και το νησί Kivalina μικραίνει με κάθε καταιγίδα.

Δεν υπάρχει πια χώρος να χτιστούν σπίτια για όσους ζουν εκεί και οι νεκροί μεταφέρονται σε ηπειρωτικό χώρο προκειμένου να μην χαθούν στον ωκεανό οι τάφοι.

Οι περισσότεροι κάτοικοι συμφωνούν πως η πόλη πρέπει να μετεγκατασταθεί. Παραμένουν όμως αναπάντητα τα ερωτήματα πού, πότε και με τι χρήματα καθώς οι μέρες της είναι μετρημένες και δεν έχουν δοθεί χρήματα για συντήρηση κτηρίων ή βελτίωση της ζωής των κατοίκων.

Οι επιστήμονες εκτιμούν πάντως πως μέσα στην επόμενη δεκαετία η Kivalina θα έχει γίνει… υποβρύχια. και σύμφωνα με τους Los Angeles Times, τα σπίτια σε ποσοστό 80% δεν έχουν τουαλέτα και οι κάτοικοι υιοθετούν αυτοσχέδιες αμφιλεγόμενες λύσεις.

Το νησί ήταν κάποτε προστατευμένο από ένα «τείχος» θαλάσσιου πάγου. Τις τελευταίες δεκαετίες όμως ο πάγος έλιωσε και το νησί βρέθηκε έρμαιο της διάβρωσης.

Σχόλια