Ειδήσεις

"Οι ιδιωτικοποιήσεις θα απαιτήσουν περισσότερο χρόνο"

Στις καθυστερήσεις του ελληνικού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων επικεντρώνεται σημερινό δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, παρουσιάζοντας το πώς οι γραφειοκρατικές διαδικασίες επηρεάζουν τις αποκρατικοποιήσεις στην Ελλάδα, με το παράδειγμα του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, παρά το γεγονός ότι ο χώρος οικοδόμησης του μουσείου επιλέχθηκε το 1976, οι δικαστικές αμφισβητήσεις από κατοίκους, η ανακάλυψη των αρχαιολογικών ερειπίων και οι πολιτικές διενέξεις είχαν ως αποτέλεσμα να απαιτηθούν 33 χρόνια για να ολοκληρωθεί το κτίριο.

Η συντάκτρια αναφέρει πως οι προσπάθειες των προηγουμένων κυβερνήσεων να διασφαλίσουν έσοδα από την πώληση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου όπως αεροδρόμια, λιμάνια και παράκτια ακίνητα απέτυχε παταγωδώς. Όπως υπογραμμίζει, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που ξεκίνησε το 2011 έχει αποφέρει μόλις 3,1 δισ. ευρώ από το τέλος του 2014.

Ενδεικτικώς για την ακίνητη περιούσια του Δημοσίου σημειώνεται πως το ΤΑΙΠΕΔ δεν οδηγήθηκε στην επίτευξη του στόχου της αξιοποίησης της, εν μέρει επειδή η χώρα δεν έχει κεντρικό κτηματολόγιο. «Όταν αξιωματούχοι επισκέφθηκαν ένα παραθαλάσσιο οικόπεδο που προοριζόταν για πώληση, ανακάλυψαν χιλιάδες παράνομα κτίρια στην περιοχή», αναφέρει το δημοσίευμα.

Σχόλια