Ειδήσεις

Τσίπρας: "Να μην επιστρέψει το παλιό κατεστημένο"

O ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει τη μάχη για να μην επιστρέψει το παλιό κατεστημένο που βύθισε την χώρα, τόνισε ο  Αλέξης Τσίπρας, στην δευτερολογία του στην Πανελλήνια Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας ότι το κόμμα έκανε την κριτική του και την αυτοκριτική του και άπαντες αντιλήφθηκαν το εσωκομματικό κλίμα.

Ωστόσο, ενόψει των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου έστειλε το μήνυμα ότι το κόμμα που στάθηκε όρθιο από την αυτοκριτική πρέπει να δώσει την μάχη του για να μην επιστρέψει το παλιό κατεστημένο στην διακυβέρνηση της χώρας.

«Κριτική και αυτοκριτική κάναμε το προηγούμενο διάστημα, όπως πρέπει να γίνεται στα συλλογικά όργανα. Μας έδωσε την δυνατότητα αυτό να έρθουμε σε επαφή με το πραγματικό κλίμα που υπάρχει μέσα στο κόμμα. Τις τελευταίες ημέρες αναδεικνύεται ένα κόμμα σε αποσύνθεση που δεν μπορεί να δώσει την μάχη, όπως λένε στα ΜΜΕ. Ομως η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τις αδυναμίες μας αυτό το διάστημα.

Το διήμερο αυτό μας δίνει την δυνατότητα να βάλουμε τέλος στην μελαγχολία, αλλά να πάμε στην αισιοδοξία. Το κλίμα αυτό είναι το πραγματικό της κοινωνίας. Είμαστε εδώ, είμαστε όρθιοι, έτοιμοι για την μάχη. Για να μην επιτρέπουμε να επιστρέψει το παλιό κατεστημένο που βύθισε την χώρα.

Τώρα φορά το κατεστημένο το πρόσωπο της ήρεμης δύναμης του μεσαίου χώρου και αν γυρίσει θα γυρίσει με το χειρότερο πρόσωπο. Τρεις εβδομάδες τώρα έχουμε να οργώσουμε την χώρα για να μην επιτρέψουμε στο παρελθόν να επιστρέψει» είπε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός.

«Δεν είναι μια νύχτα εφόδου στα θερινά ή χειμερινά ανάκτορα. Είναι διαρκής μάχη, πάλη. Να δώσουμε τις μάχες μας κάθε μέρα. Να τις δίνουμε με συνείδηση, πίστη και προσήλωση, σε αξίες και ιδανικά.

Τώρα κλείνει ένας κύκλος και ανοίγει αυτός της μάχης.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι βαθιά επιθυμία του κατεστημένου είναι να μας κάνουν παρένθεση 7 μηνών για να ξεπλύνουν 40 ετών αμαρτίες. Δεν θα τους αφήσουμε να τους περάσει. Να μην μιλήσουμε μόνο στην καρδιά, αλλά και στο νου των πολιτών» τόνισε ο κ.Τσίπρας ενόψει των επερχόμενων εκλογών.

Το Οχι είναι το γαμώτο του ελληνικού λαού

«Μας τιμάει και είμαστε περήφανοι που δώσαμε τη δυνατότητα αυτό το "γαμώτο" του ελληνικού λαού, για τα όσα συνέβησαν τα τελευταία 62 χρόνια να εκφραστεί με το "όχι" και το 62% του δημοψηφίσματος», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι από αύριο θα μιλάει «με τη γλώσσα της μάχης».

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας πως τις τελευταίες ημέρες αναδεικνύεται η εικόνα ενός κόμματος σε αποσύνθεση που δεν μπορεί να δώσει τη μάχη αλλά, όπως σημείωσε, η πραγματικότητα που αναδείχθηκε από τη χθεσινή και σημερινή διαδικασία είναι διαφορετική.

«Δεν θα τους αφήσουμε να τους περάσει. Σας καλώ σε αυτή την εκλογική αντιπαράθεση. Οι αντίπαλοί μας έχουν μια συγκεκριμένη στρατηγική συσκότισης των πολίτικων μηνυμάτων. Το μήνυμά τους είναι πως "όλοι το ίδιο είμαστε"», είπε, τονίζοντας ότι «επί 40 χρόνια δημιούργησαν αυτό το κράτος της διαφθοράς» και ότι «οι αμαρτίες 40 χρόνων δεν συγκρίνονται με τους επτά μήνες διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ».

Την ίδια ώρα, αναφερόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, διερωτήθηκε: «Αν αύριο οδηγηθούμε πίσω. Μας λέει η ΝΔ και ο κ. Μεϊμαράκης ότι επτά μήνες γυρίσατε τη χώρα πίσω και εμείς έχουμε να επιδείξουμε ένα πρόγραμμα φιλολαϊκών μεταρρυθμίσεων. Τι θα κάνει; Θα τα πάρει πίσω; Θα κλείσει ξανά την ΕΡΤ; Τις 100 δόσεις; το πρόγραμμα για την ανθρωπιστική κρίση;».

Δέχθηκε να λάβει μέρος σε debate με τον κ. Μεϊμαράκη

Πάντως, μιλώντας στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας αποδέχθηκε το αίτημα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη για τηλεοπτικό διάλογο.

«Κι ένα και δύο και τέσσερα debate κι όσα θέλει και όποτε θέλει και όπου θέλει», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας: «Δεν κρυφτήκαμε ποτέ».

Τέλος, αναφέρθηκε και στην σύγκριση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ αυτό το επτάμηνο με ότι έκαναν οι τελευταίες κυβερνήσεις. «Λένε ότι όλοι το ίδιο είμαστε, γιατί φέραμε συμφωνία με την Ευρώπη. Αυτοί δεν αντιστάθηκαν, αλλά το ευχαριστήθηκαν, εμείς ματώσαμε, συγκρουστήκαμε για την συμφωνία. Μας λένε ότι είμαστε το ίδιο. Το ίδιο λένε ότι έγινε τα 40 χρόνια, με τους 7 μήνες που είχαμε το πιστόλι στον κρόταφο. Φόρτωσαν στον λαό, ελλείμματα και χρέος. Τώρα είδαμε την δέσμευση θα αναδιαρθρωθεί το χρέος. Μας έλεγαν αυτοί ότι είναι βιώσιμο το χρέος. Το τρίγωνο της αμαρτίας: ΜΜΕ, τράπεζες, πολιτικό σύστημα. Αυτό κυβερνούσε. Εμείς δώσαμε δείγματα γραφής. Για να αλλάξεις το σύστημα, δεν αρκεί μόνο η κυβέρνηση του τόπου. Ενα μέρος είναι στο Μαξίμου. Να έχεις τους συσχετισμούς και στην κοινωνία. Να μπορείς να τους χτυπήσεις, όσους ήταν μέσα στον κρατικό μηχανισμό».

Σχόλια