default-image

Το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ σε 68 σελίδες

Ελλάδα
Το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ σε 68 σελίδες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με ένα εκτενές κείμενο 68 σελίδων ως κυβερνητική πρόταση, κατεβαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 20ης Φεβρουαρίου.

Το νέο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ συζητείται στην πανελλαδική συνδιάσκεψη του κόμματος.

Πρόκειται για ένα εκτενές κείμενο όπου όμως λείπουν οι "μαξιμαλιστικές" (βάσει των δεδομένων) υποσχέσεις που κυριαρχούσαν στο προηγούμενο κυβερνητικό πρόγραμμα.

Αντίθετα, στο μεγαλύτερο μέρος του το νέο πρόγραμμα αποτελεί την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την διαχείριση του νέου, τρίτου μνημονίου και την ελαχιστοποίηση των αρνητικών σημείων.

Υπάρχουν αρκετά ζητήματα τα οποία θέτει το νέο πρόγραμμα, ορισμένα εκ των οποίων προκαλούν έκπληξη: στο τρίτο μνημόνιο υπάρχουν σαφείς αναφορές για περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και απαγορεύεται με ρητό και κατηγορηματικό τρόπο, οποιαδήποτε ακύρωση των προηγούμενων νόμων που δημιούργησαν αυτήν την απορρύθμιση.

Παρόλα αυτά στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν πλείστες όσες αναφορές για προστασία της μισθωτής εργασίας και δημιουργίας ενός καλύτερου πλαισίου, κάτι που προφανώς είναι αδύνατο κάτω από την υφιστάμενη μνημονιακή διαχείριση της εξουσίας.

Στο εκτενές κείμενο αναφέρονται ουσιαστικά και τα πεπραγμένα της κυβέρνησης, με πολλά σημεία να αφιερώνονται στα όσα πρόλαβε να κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στον βραχύ βίο της. Ακόμη υπάρχουν εκτενείς αναφορές σε ορισμένα κομβικά σημεία που δεν προσδιορίζονται με απόλυτη ακρίβεια στο νέο μνημόνιο, όπως είναι το ζήτημα των κόκκινων δανείων και των τραπεζών, της αγροτικής φορολόγησης, του νέου καθεστώτος της τραπεζικής λειτουργίας.

Ακόμη γίνεται αναφορά στον οδικό χάρτη για την άρση των capital controls από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ εδώ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News