Ειδήσεις

ΕΚΗ: "Ασπιρίνη" οι έλεγχοι στην ανασφάλιστη εργασία

Την οργισμένη αντίδραση του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου προκάλεσαν τα νέα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ που φανερώνουν αύξηση των ποσοστών ανεργίας, αλλά και οι πρόσφατοι έλεγχοι του ΣΔΟΕ σε τουριστικές περιοχές του νομού Ηρακλείου, οι οποίοι αποκαλύπτουν τη ζοφερή εικόνα που επικρατεί αναφορικά με την ανασφάλιστη εργασία, ιδιαίτερα στον τουριστικό και τον επισιτιστικό κλάδο.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ΕΚΗ, τα στοιχεία του ΟΑΕΔ και οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ, που «έδειξαν την πραγματική εικόνα της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας, έρχονται ουσιαστικά να επαληθεύσουν όλες αυτές τις επισημάνσεις που έχει κάνει εδώ και πολύ καιρό το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου».

Σύμφωνα με το ΕΚΗ, τα στοιχεία του ΟΑΕΔ προμηνύουν νέα εκτίναξη της ανεργίας τις ερχόμενες εβδομάδες, με δεδομένη τη μη απασχόληση των δεκάδων χιλιάδων εποχικών εργαζομένων στον τουρισμό.

Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου αναφέρεται, πάντως, και στα «νέα αντιαναπτυξιακά μέτρα του νέου μνημονίου, που θα αποτελέσει εκρηκτικό μείγμα για την αύξηση της ανεργίας».

Στο μεταξύ, σχολιάζοντας τους ελέγχους του ΣΔΟΕ και της Επιθεώρησης Εργασίας σε Ηράκλειο, Χερσόνησο, Μάλια και Αμμουδάρα, το ΕΚΗ κάνει λόγο για «εργασιακό μεσαίωνα που επικρατεί ειδικά στο χώρο του επισιτισμού-τουρισμού, όπου η "μαύρη", ανασφάλιστη εργασία οργιάζει».

Αξίζει να προσθέσουμε ότι η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου χαρακτηρίζει τους εν λόγω ελέγχους «ασπιρίνη» για το πρόβλημα, καθώς ήταν «δειγματοληπτικοί και πραγματοποιήθηκαν από στελέχη της Επιθεώρησης Εργασίας της Αθήνας».

Διογκώνεται η ανεργία

Την ίδια ώρα, το Εργατικό Κέντρο δε μένει στις καταγγελίες εναντίον όλων αυτών «που επιμένουν στις πολιτικές λιτότητας διογκώνοντας την ανεργία», αλλά προχωρά ένα βήμα παραπέρα, ζητώντας από την Πολιτεία την επανασύσταση και λειτουργία της ΕΥΠΕΑ, του ελεγκτικού μηχανισμού του ΙΚΑ, καθώς και την ισχυροποίηση της Επιθεώρησης Εργασίας, ούτως ώστε να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στους χώρους εργασίας και να εξαλειφθούν τα κρούσματα με εργαζόμενους που δουλεύουν ανασφάλιστοι.

Τέλος, το ΕΚΗ καλεί «την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσουν άμεσα σε αναπτυξιακά μέτρα για να αποφευχθεί η εξαθλίωση των εργαζομένων, των αγροτών, των μικρομεσαίων, των ανέργων και των συνταξιούχων».

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες κλιμάκια της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας προχώρησαν σε ελέγχους 35 εστιατορίων, καφετεριών και μπαρ σε τουριστικές περιοχές του νομού Ηρακλείου. Σε 9 από τα 35 καταστήματα οι έλεγχοι έδειξαν παραβάσεις που σχετίζονται με τη φοροδιαφυγή και τη "μαύρη" εργασία.

Σχόλια