Ειδήσεις

Διήμερο ιστορίας στην Έμπαρο

Την ώρα που η Βιάννος μετρά αντίστροφα για τη συμπλήρωση των 72 χρόνων από το Ολοκαύτωμα της περιοχής από τους ναζί το Σεπτέμβριο του 1943, σήμερα και αύριο πραγματοποιείται στην Έμπαρο διήμερο ιστορικού, λαογραφικού, αλλά και γεωπονικού περιεχομένου, με αφορμή την ιστορική επέτειο. Οι εκδηλώσεις θα γίνουν στην πλατεία της Εμπάρου και στο Πολιτιστικό Κέντρο του χωριού, το οποίο αποτελεί φωτεινό παράδειγμα συνεισφοράς στους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες του τόπου και τη συντριβή του ναζισμού.

Σήμερα, πρώτη μέρα του διημέρου, οι εκδηλώσεις έχουν να κάνουν με τη γεωπονία. Στις 11 πραγματοποιήθηκε η διάλεξη του καθηγητή αρωματικών φυτών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Νικόλα Κρίγκα, με τίτλο "Έρωντας/Δίκταμος: Από το μύθο και την ιστορία στο παραδοσιακό φάρμακο φυτικής προέλευσης και τις νέες προοπτικές". Ακολουθεί και δεύτερη ομιλία από τον καθηγητή του ΤΕΙ Ηρακλείου Δημήτρη Γκούμα, αναφορικά με το βακτήριο xylella fastidiosa, τις επιπτώσεις του στις καλλιέργειες της Κρήτης και τους τρόπους αντιμετώπισής του. Και οι δύο διαλέξεις πραγματοποιούνται στο Πολιτιστικό Κέντρο της Εμπάρου.

Το διήμερο κορυφώνεται αύριο στις 7 το απόγευμα, στην πλατεία Εμπάρου, όπου θα λάβει χώρα εκδήλωση ιστορικής μνήμης και διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων. Η εκδήλωση θα έχει τίτλο "Τα χωριά της Εμπάρου στην Κατοχή και την Αντίσταση-Ναζιστικά εγκλήματα και γερμανικές αποζημιώσεις". Ομιλητές θα είναι ο αντιστασιακός Γιάννης Πλαγιωτάκης, ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Καστελίου και υποψήφιος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Καλογεράκης, καθώς και ο διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών, Αριστομένης Συγγελάκης.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα απονεμηθούν βραβεία στις οικογένειες των αντιστασιακών Χαρίλαου Τυλιανάκη, Ραδάμανθυ Κονδυλάκη, Βασίλη και Γιάννη Πλαγιωτάκη, αλλά και του δημιουργού του Ύμνου της Βιάννου, Ευριπίδη Πλαγιωτάκη.

Η ζωή του Ν. Σουκατζίδη επί σκηνής

Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει θεατρική μουσική παράσταση από την Ομάδα "Πείρα(γ)μα" με σκοπό τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης. Πρόκειται για τη θεατρική μεταφορά του μυθιστορήματος "Ο κύκλος των μάταιων πράξεων" του Σπύρου Τζόκα (Εκδόσεις "Εύμαρος"), το οποίο πραγματεύεται το βίο του Μικρασιάτη αγωνιστή Ναπολέοντα Σουκατζίδη. Τη διασκευή του μυθιστορήματος και τη σκηνοθεσία υπογράφει η Αγγελική Κασόλα. Τον Ναπολέοντα Σουκατζίδη θα ζωντανέψει επί σκηνής ο Γιάννης Καρούνης και την αρραβωνιαστικιά του, Χαρά Λιουδάκη-Κυπραίου, η Ειρήνη Μελά. Η μουσική επιμέλεια είναι του Αλέξη Βάκη, ενώ τη σκηνογραφική και ενδυματολογική επιμέλεια έχει αναλάβει η χαράκτρια Ευτυχία Ροδοπούλου. Τη θεατρική παράσταση πλαισιώνουν μουσικά η Νατάσσα Παπαδοπούλου (τραγούδι), ο Δημήτρης Καρβέλης (κλασική κιθάρα) και ο λυράρης Γιώργος Γλυκοκόκκαλος.

Το διήμερο των εκδηλώσεων διοργανώνεται από τις Τοπικές Κοινότητες Εμπάρου, Ξενιάκου και Μηλλιαράδων του δήμου Βιάννου, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Εμπάρου, καθώς και την Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος του Δήμου Βιάννου, με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.

Σχόλια