Ειδήσεις

"Δε ζητήσαμε βοήθεια από την Ε.Ε. για το μεταναστευτικό"

«Να μη ζήσετε την κόλαση που έζησα εγώ» ήταν τα τελευταία αποχαιρετιστήρια λόγια της τέως αναπληρώτριας υπουργού για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής Τασίας Χριστοδουλοπούλου, κατά τη χθεσινή παράδοση-παραλαβή στο υπουργείο.

Λόγια αιχμηρά με υπόνοιες περί ρατσιστικών συμπεριφορών από την τέως υπουργό, που μπορεί από την πλευρά της να εξαπολύει αιχμές κατά μερίδας του πληθυσμού ή και φορέων, όμως θα έπρεπε να αναρωτηθεί αν η ίδια έκανε όλα όσα μπορούσε για να αντιμετωπιστεί το εκρηκτικό πρόβλημα των προσφυγικών κυμάτων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου...

Εδώ υπάρχουν σοβαρά ερωτηματικά τόσο για την ίδια την Τασία Χριστοδουλοπούλου, όσο συνολικά για την κυβέρνηση. Και αυτό γιατί την ώρα που στη Λέσβο, στην Κω, στη Ρόδο και σε άλλα μεγάλα νησιά του ανατολικού Αιγαίου επικρατεί ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα λόγω των προσφύγων που καταφτάνουν συνεχώς, η απερχόμενη κυβέρνηση δεν έχει κάνει καν στοιχειώδη και αυτονόητα πράγματα. Όπως το να ζητήσει τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης!

Όσο κι αν ακούγεται απίστευτο, εν μέσω τρικυμίας και πανικού για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών που έχουν κατακλύσει τα νησιά, στην πρώην κυβέρνηση είχαν ξεχάσει να ζητήσουν την ευρωπαϊκή χείρα βοηθείας που δικαιούνταν! Η χείρα βοηθείας εν προκειμένω θα μπορούσε να έρθει μέσα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας. Αρκούσε ένα απλό τυπικό αίτημα για να ενεργοποιηθεί η συνδρομή του εν λόγω Μηχανισμού προς τη χώρα μας. Όμως, όπως αποκάλυψε ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. Μανώλης Κεφαλογιάννης και εισηγητής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τη μετανάστευση, δεν κατατέθηκε ποτέ!

«Η αλλοπρόσαλλη πολιτική της κυβέρνησης Τσίπρα στην αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών δεν έχει τέλος. Σε ώρες που τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου βούλιαζαν και συνεχίζουν να βουλιάζουν από την εισροή προσφύγων και παράτυπων μεταναστών, δεν κατέθεσε καν αίτημα για την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας», αποκάλυψε ο κ. Κεφαλογιάννης, παραθέτοντας σχετική απαντητική επιστολή που έλαβε από τον αρμόδιο επίτροπο για θέματα μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον αρμόδιο επίτροπο για την Ανθρωπιστική Κρίση Χρήστο Στυλιανίδη.

«Η ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας θα μπορούσε να συνδράμει στην αντιμετώπιση της μαζικής εισροής μεταναστών στα ελληνικά νησιά. Και θα μπορούσε να παρέχει επιχειρησιακή βοήθεια στις ελληνικές Αρχές για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης».

Οι επίτροποι επισημαίνουν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ενημερώσει από τις αρχές Ιουνίου τα κράτη-μέλη για τη στήριξη που μπορεί να προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Βάσει των κανονισμών που διέπουν τη λειτουργία του μηχανισμού για την ενεργοποίησή του, είναι απαραίτητο να κατατεθεί αίτημα από τις Αρχές του ενδιαφερόμενου κράτους-μέλους, χωρίς ωστόσο κάτι τέτοιο να έχει συμβεί μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα να μη γίνεται χρήση ενός μηχανισμού ο οποίος συνιστά έκφραση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Στην περίπτωση ενεργοποίησής του, το Κέντρο Συντονισμού Έκτακτων Αναγκών της Επιτροπής συντονίζει την κινητοποίηση και ανάπτυξη της επιχειρησιακής βοήθειας, την οποία δύναται να χρηματοδοτήσει η Επιτροπή.

Επιστολή στον Γιούνκερ: Ζητούν μετεγκατάσταση προσφύγων

Mε στόχο την περαιτέρω άσκηση πίεσης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να συνδράμει την Ελλάδα, η οποία ως χώρα-σύνορο της Ευρώπης αντιμετωπίζει πρωτόγνωρα κύματα μεταναστευτικών ροών, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης και συνάδελφοί του ευρωβουλευτές ζητούν με επιστολή τους από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μεριμνήσει ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στους ευρωπαϊκούς πόρους προς την Ελλάδα για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, δεδομένης της κρισιμότητας της κατάστασης στα ελληνικά νησιά.

Η Επιτροπή να εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης των πόρων αυτών, δεδομένης της δραματικής αύξησης των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα και να εφαρμοστεί άμεσα η μετεγκατάσταση 16.000 αιτούμενων άσυλο από την Ελλάδα προς άλλα κράτη- μέλη, όπως αποφασίστηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 25-26 Ιουνίου».

Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια