default-image

Πολωνική κυβέρνηση: "Βρήκαμε το... χρυσό τρένο των ναζί"

Κόσμος
Πολωνική κυβέρνηση: "Βρήκαμε το... χρυσό τρένο των ναζί"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κυβέρνηση της Πολωνίας επιβεβαίωσε την Παρασκευή επίσημα την ύπαρξη του τρένου των ναζί, το οποίο (εικάζεται πως) βρίσκεται θαμμένο κάτω από το έδαφος της πόλης Βάλμπρζισκ φορτωμένο με χρυσό, όπλα και πολύτιμα αντικείμενα.

Σύμφωνα με τη δήλωση του Πίοτρ Ζουκόφσκι, επικεφαλής του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού της χώρας, το τρένο όντως υπάρχει και μάλιστα έχει βρεθεί και το ακριβές σημείο όπου είναι θαμμένο -όμως το ακριβές σημείο δεν αποκαλύπτεται για ευνόητους λόγους.

Η ανακάλυψή του - που έγινε χάρη στην χρήση ειδικών τρυπανιών τα οποία ελέγχουν το υπέδαφος με τη χρήση ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων - είναι ιστορικής σημασίας, καθώς μιλάμε για ένα τρένο 100 μέτρων, αποτελούμενο από 24 βαγόνια γεμάτα χρυσό, ασήμι, πολύτιμους λίθους, όπλα και πίνακες που είχαν αρπάξει από τους Εβραίους της Ουγγαρίας.

Ο Πολωνός αξιωματούχος, σύμφωνα με το in.gr, έκανε έκκληση στους κατοίκους της περιοχής αλλά και στους απανταχού κυνηγούς θησαυρών να μην επιχειρήσουν να φτάσουν εκεί καθώς το σημείο φυλάσσεται από το στρατό, ενώ τίθεται και ζήτημα σωματικής ακεραιότητας, καθώς κανείς δε γνωρίζει αν το τρένο είναι παγιδευμένο με εκρηκτικά.  

Οι δύο κυνηγοί θησαυρών που το ανακάλυψαν, ένας Γερμανός και ένας Πολωνός, δικαιούνται ένα 10% της συνολικής αξίας.

«Όντως αυτοί οι δυο άντρες ήταν που το ανακάλυψαν», τόνισε ο Αρκάντιους Γκρίτζιεν, δήμαρχος της πόλης Βάλμπρζισκ.

Πριν την ανεύρεση του, οι τοπικές δοξασίες ανέφεραν ότι το τρένο μπήκε σε ένα τούνελ στην Κάτω Σιλεσία και δε βγήκε ποτέ. Το τούνελ μετά σφραγίστηκε και η τοποθεσία του ξεχάστηκε.

Φωτογραφίες οι οποίες τραβήχτηκαν με ειδικό ραντάρ δείχνουν κάτω από το έδαφος κάτι που μοιάζει με τρένο και το μήκος του ξεπερνά τα 100 μέτρα. Τα βαγόνια του ήταν θωρακισμένα, γεγονός που ενδεχομένως να μετέφερε ειδικό φορτίο, ίσως στρατιωτικό εξοπλισμό, αλλά ίσως και κοσμήματα, έργα τέχνης ή αρχεία, όπως είπε ο κ. Ζουκόφσκι στους δημοσιογράφους.

Οι Αρχές άρχισαν να ψάχνουν μόλις πρόσφατα για το τρένο, αφότου ενημερώθηκαν από τους δύο κυνηγούς θησαυρών ότι το εντόπισαν στη νοτιοδυτική Πολωνία.

Επί δεκαετίες κυκλοφορούσαν φήμες ότι τρένο των ναζί είχε εξαφανιστεί μέσα σε σήραγγα κοντά στα σύνορα της Πολωνίας με τη Γερμανία, ενώ πλησίαζαν στην περιοχή οι δυνάμεις του Κόκκινου Στρατού. Ο κ. Ζουκόφσκι αποκάλυψε ότι η αρχική πηγή των θρύλων αυτών ήταν ένας άνδρας που ισχυριζόταν ότι βοήθησε το κρύψιμο του τρένου. «Στο νεκροκρέβατό του έδωσε την πληροφορία μαζί με ένα σχεδιάγραμμα του πού μπορεί να βρισκόταν», είπε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

(Φωτογραφία: Μία από τις τοποθεσίες της πόλης Βάλμπρζισκ στην Πολωνία όπου εικάζεται πως μπορεί να είναι θαμμένο κάτω από το έδαφος ένα τρένο των ναζί, φορτωμένο με χρυσό, όπλα και πολύτιμα αντικείμενα)  

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News