default-image

Τι δείχνουν οι πρώτες επίσημες και οι κρυφές δημοσκοπήσεις

Ελλάδα
Τι δείχνουν οι πρώτες επίσημες και οι κρυφές δημοσκοπήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από 1,2 ως 3,5 μονάδες εκτιμάται το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Ν.Δ. στις τέσσερις δημοσκοπήσεις που είδαν την Παρασκευή το φως της δημοσιότητας. Ιδιαίτερα θολό είναι το τοπίο όσον αφορά την κατανομή δυνάμεων στα υπόλοιπα κόμματα, με Ποτάμι, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή να διεκδικούν την τρίτη θέση, τη Λαϊκή Ενότητα και τον Βασίλη Λεβέντη να είναι σίγουρα εντός Βουλής και τους Ανεξάρτητους Έλληνες να δίνουν μάχη επιβίωσης προκειμένου να φτάσουν το όριο του 3%.

Αναλυτικά το εύρος ποσοστών που προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις της Marc, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, της Metron Analysis και της ProRata είναι το εξής:

Από 23% ως 29%

Νέα Δημοκρατία

Από 19,5% ως 27,8%

Χρυσή Αυγή

Από 5,5% ως 8,3%

Από 4% ως 6,7%

Από 4,2% ως 6%

Από 4,4% ως 5,4%

Λαϊκή Ενότητα

Από 3,5% ως 5%

Ένωση Κεντρώων

Από 3% ως 5,5%

Από 2% ως 3%

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, από την κάλπη -στην αρχή του προεκλογικού αγώνα των κομμάτων- θεωρείται δεδομένο ότι θα προκύψει οκτακομματική Βουλή, η οποία μπορεί να είναι και εννεακομματική εάν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εξασφαλίσουν τουλάχιστον 3%, αντλώντας και από τη δεξαμενή της αδιευκρίνιστης ψήφου.

Τι λένε οι μετρήσεις των κομμάτων

Τα επιτελεία των δυο κομμάτων αναλύουν πυρετωδώς τα δεδομένα που προκύπτουν από τις πρώτες μετρήσεις.

Το ΣΥΡΙΖΑ προβληματίζει η χαμηλή συσπείρωση του κόμματος που φαίνεται να προσεγγίζει το 50% με 55 % σε σχέση με τους ψηφοφόρους του Ιανουαρίου. Αδύνατο σημείο φαίνεται να είναι επίσης και οι νεαρές ηλικίες 18-30, εκεί όπου στις προηγούμενες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταγράψει πολύ υψηλά ποσοστά.

Στη Νέα Δημοκρατία οι μετρήσεις που έχουν στα χέρια τους βλέπουν τη διαφορά από μια έως τρεις ποσοστιαίες μονάδες. Η συσπείρωση της Ν.Δ. φαίνεται κοντά στο 75%, κάτι που στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν μια καλή αφετηρία, σύμφωνα με το ethnos.gr.

Οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι φαίνονται προς στιγμή μοιρασμένοι, λένε στη Συγγρού, ενώ και τα ποιοτικά στοιχεία του Αλέξη Τσίπρα φαίνεται να έχουν επηρεαστεί σε σχέση με τον περασμένο Ιανουάριο. Το γεγονός ότι οι δύο δημοσκοπήσεις δίνουν εκτός Βουλής τους Ανεξάρτητους Έλληνες φαίνεται πως δεν πτοεί το κόμμα, καθώς η εκπρόσωπός του, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, δήλωσε ότι το ίδιο είχε γίνει και στις προηγούμενες εκλογές.

Σε ποσοστό 64% οι πολίτες κρίνουν λανθασμένη την προσφυγή στις κάλπες, ενώ το 24% έχει αντίθετη άποψη. Στην ερώτηση για το εάν η Ελλάδα έπρεπε να παραμείνει πάση θυσία εντός του ευρώ, το 68% των ερωτηθέντων απαντά θετικά, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει περαιτέρω μέτρα και θυσίες για τον ελληνικό λαό, έναντι 28% που απαντά αρνητικά.

Οι θετικές γνώμες για τον Αλέξη Τσίπρα φτάνουν το 41% και οι αρνητικές το 34%. Ο Ευ. Μεϊμαράκης συγκεντρώνει 34% θετικές απόψεις και 32% αρνητικές. Στο 39% φτάνουν οι αρνητικές απόψεις για τον Στ. Θεοδωράκη και στο 25% οι θετικές, ενώ αρνητική άποψη έχει το 43% για τον Δημ. Κουτσούμπα και θετική το 16%.

Συντριπτικά αρνητικές είναι οι απόψεις για τον Ν. Μιχαλολιάκο (78%), ενώ μεγάλα αρνητικά ποσοστά συγκεντρώνουν οι Π. Λαφαζάνης με 57% και Π. Καμμένος με 50%. Η Φώφη Γεννηματά έχει 40% αρνητικές και 24% θετικές απόψεις.

Πολύ κακές είναι και εντυπώσεις των ερωτηθέντων από τη συμπεριφορά Ζωής Κωνσταντοπούλου με 55% αρνητικές γνώμες, ενώ αρνητική είναι και η κοινή γνώμη για τη στάση του Γιάνη Βαρουφάκη με 42%, έναντι 27% που τον αξιολογεί θετικά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News