Ειδήσεις

Τι δήλωσαν οι νέοι υπουργοί

Ανέλαβε καθήκοντα η υπηρεσιακή κυβέρνηση με πρωθυπουργό τη Βασιλική Θάνου, μετά την ορκωμοσία που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στο νέο, 24μελές κυβερνητικό σχήμα, οι γυναίκες είναι τέσσερις, συμπεριλαμβανομένης της πρωθυπουργού που παρέλαβε χθες καθήκοντα από τον Αλέξη Τσίπρα.

Συνεδρίασε το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο υπό τη Β. Θάνου

Υπό τη Βασιλική Θάνου συνεδρίασε, μετά το πέρας της ορκωμοσίας, το Υπουργικό Συμβούλιο της υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου.

Στην εναρκτήρια ομιλία της, η πρωθυπουργός είπε ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση είναι ευρύτατης αποδοχής και την αποτελούν πρόσωπα και προσωπικότητες από την πολιτική, την επιστήμη και την τέχνη, όλοι επιτυχημένοι στον τομέα τους.

Εξήγησε ότι στόχος είναι η προετοιμασία των βουλευτικών εκλογών, αλλά και άλλα ζητήματα που είναι σε εξέλιξη, όπως το μεταναστευτικό και η ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς.

«Αναλαμβάνω το τιμητικό βάρος της υπηρεσιακής κυβέρνησης για την προετοιμασία των εκλογών», είπε χαρακτηριστικά, ενώ διαβεβαίωσε ότι όλοι οι υπουργοί θα κάνουν το καλύτερο για την άψογη διεξαγωγή των εκλογών, αλλά και την επίλυση και των υπόλοιπων ζητημάτων.

«Ήσασταν αυστηρή στις συστάσεις σας προς τους υπουργούς;», ρώτησε δημοσιογράφος την πρωθυπουργό, αμέσως μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου. «Γιατί να είμαι αυστηρή; Είναι όλοι τους διακεκριμένες προσωπικότητες με λαμπρή σταδιοδρομία», απάντησε η Βασιλική Θάνου.

Χαμογελαστή, καταδεκτική αλλά στιβαρή και φειδωλή στις απαντήσεις της, η υπηρεσιακή πρωθυπουργός άκουγε με υπομονή τα σχόλια των δημοσιογράφων που την πλαισίωσαν όση ώρα παρέμεινε με τους υπουργούς στο περιστύλιο της Βουλής, έως ότου ο υπεύθυνος ασφαλείας δώσει το "πράσινο φως", να κατευθυνθεί το Υπουργικό Συμβούλιο στο δυτικό προαύλιο χώρο της Βουλής για να βγάλει την αναμνηστική φωτογραφία.

Η Βασιλική Θάνου απάντησε ότι θα χρειαστεί να ξαναγίνει Υπουργικό Συμβούλιο και μάλιστα σύντομα.

Οι δηλώσεις των υπηρεσιακών υπουργών

Μετά την τελετή ορκωμοσίας, άλλοι διστακτικοί άλλοι περισσότερο τολμηροί, αρκετοί από τους υπουργούς της υπηρεσιακής κυβέρνησης ανταποκρίθηκαν στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων που τους… περιστοίχισαν έξω από το Προεδρικό Μέγαρο.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης ήταν το πρόσωπο που πλησίασαν πρώτον οι δημοσιογράφοι. Στις απαντήσεις του ήταν όμως αρκετά φειδωλός.

Ωστόσο στο ερώτημα αν το διάστημα μέχρι τις εκλογές υπάρχουν κρίσιμες συναντήσεις για το ζήτημα της οικονομίας, είπε πως θα μεσολαβήσει ένα Εuroworking και ένα Εurogroup.

Προσεκτικός στις απαντήσεις του ήταν και ο υπουργός Εσωτερικών Αντώνης Μανιτάκης. Το μόνο που αποκάλυψε για το περιεχόμενο της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου ήταν πως επισημάνθηκε πως πρέπει να τρέξουν οι προθεσμίες για το ΕΣΠΑ.

«Η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα κάνει ό,τι προβλέπει το Σύνταγμα», ανέφερε εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου ο υπουργός Επικρατείας Ελευθέριος Παπαγεωργόπουλος.

«Προτεραιότητα είναι η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές και να αποκτήσει εκλεγμένη κυβέρνηση, αυτή είναι η προτεραιότητα», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

«Συνεχίζουμε να υλοποιήσουμε το σχεδιασμό από τον τελευταίο νόμο 4336 - σε αυτό συνεχίζουμε και το θεσμικό πλαίσιο που ήδη έχει νομοθετηθεί. Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε και στις φορολογικές δηλώσεις και στους φορολογικούς ελέγχους. Δε σταματάει να εργάζεται το υπουργείο Οικονομικών», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών στον κρίσιμο τομέα των εσόδων, Τρύφων Αλεξιάδης.

«Είναι ένα υπουργείο-φωτιά αυτή τη στιγμή. Το πρόβλημα δεν είναι να διεκπεραιώσει κανείς υπηρεσιακά αυτή την ιστορία αλλά να δώσει μια συνέχεια στις προσπάθειες των προηγουμένων κυβερνήσεων και να βοηθήσει την επόμενη κυβέρνηση», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Ιωάννης Μουζάλας και πρόσθεσε: «Από ό,τι συζήτησα με την κυρία πρωθυπουργό αποτελεί προτεραιότητα. Υπάρχουν διάφορα σχέδια για να γίνουν. Επίσης αποτελεί προτεραιότητα να συνεχίσουμε την ευρωπαϊκή πολιτική, να προχωρήσουμε τη διάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας, του κ. Παυλόπουλου, να γίνει άμεσα μια συνδιάσκεψη κορυφής, γιατί, αν δε διεθνοποιηθεί το ζήτημα, δεν μπορεί να λυθεί. Είναι ένα ζήτημα που το υφιστάμεθα εμείς, πρέπει να το αντιμετωπίσουμε εμείς, αλλά, όπως καταλαβαίνετε, είναι πανευρωπαϊκό και διεθνές ζήτημα».

«Στόχος μας είναι να αντιμετωπίσουμε τα κενά στα σχολεία, τις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών, τα συγγράμματα», ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Φρόσω Κιάου. «Υπάρχει μια πλήρης δρομολόγηση των διαδικασιών ώστε τα σχολεία να μπορέσουν να ξεκινήσουν απρόσκοπτα κατά το δυνατόν. Υπάρχουν πράγματι κενά. Αυτό το ξέρουμε και η απερχόμενη ηγεσία το ξέρει. Θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να καλυφθούν το γρηγορότερο δυνατό», είπε η κ. Κιάου και ανέφερε ότι τα γνωρίζει επειδή επί 7 μήνες ήταν άμισθη συνεργάτιδα του Αριστείδη Μπαλτά.

Ένα από τα πρόσωπα της ημέρας, η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Αλ. Πρωτοψάλτη, ζήτησε χρόνο, ενώ στο σχόλιο δημοσιογράφου ότι η δουλειά της μπορεί να γίνει επικοινωνιακό όπλο για την προβολή της χώρας απάντησε: «Ούτως ή άλλως μέχρι τώρα, μέσα από αυτά τα 40 χρόνια που είμαι σε αυτό που λέγεται ελληνικό τραγούδι, ελληνικός πολιτισμός και ελληνική γλώσσα, που πιστεύω ότι είναι το ωραιότερο άνθος του πολιτισμού μας, μεταφέρω την ψυχή, την αγάπη, την αισιοδοξία, τον πολιτισμό και όλα όσα κρίνει ο ελληνικός λαός».

«Μπορεί να είστε περισσότερο από 23 ημέρες υπουργός», σχολίασε ο δημοσιογράφος… «Θα τα πούμε», περιορίστηκε να δηλώσει η κ. Πρωτοψάλτη και απομακρύνθηκε από τους δημοσιογράφους.

«Αυτό που μπορούμε τουλάχιστον να κάνουμε είναι να επισημάνουμε σε στενή συνεργασία με τους υπηρεσιακούς παράγοντες ποια είναι τα προβλήματα που έχουν εκεί ώστε ο επόμενος υπουργός να ασχοληθεί και να τα λύσει», δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα και πρόσθεσε: «Αυτά σε επίπεδο υπηρεσιακό. Αλλά σε επίπεδο συμβολικό, νομίζω ότι ο ρόλος ο δικός μου είναι να τονίσουμε πόσο σημαντικό πράγμα είναι ο πολιτισμός ακόμη και σε μια χώρα που βρίσκεται σε οικονομική κρίση».

Υπενθυμίζεται ότι η σύνθεση της νέας υπηρεσιακής κυβέρνησης ανακοινώθηκε το πρωί της Παρασκευής, ενώ χθες ορκίστηκε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, η οποία στη συνέχεια παρέλαβε το Μέγαρο Μαξίμου από τον απελθόντα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Σχόλια