Ειδήσεις

Νέο κύμα μεταναστών στα Χανιά

Αιγύπτιοι, Σύριοι και Σουδανοί είναι τελικά οι 240 μετανάστες που διασώθηκαν με εντολή ιταλικών Αρχών από το "BBC Quebec" και αποβιβάστηκαν προχθές στο λιμάνι της Παλαιόχωρας Χανίων. Ανάμεσά τους βρέθηκαν και συνελήφθησαν 5 διακινητές, όλοι τους Αιγύπτιοι. Χθες νωρίς το βράδυ ολοκληρώθηκε η επίσημη καταμέτρησή τους από τον Λιμεναρχείο Χανίων, που διενεργεί και την προανάκριση της υπόθεσης.

Συνολικά 48 Σύριοι, 9 Σουδανοί και οι υπόλοιποι - πλην των διακινητών - 178 Αιγύπτιοι εξακολουθούν να φιλοξενούνται, προσωρινά μέχρι να φύγουν για Αθήνα, στο Κλειστό Γυμναστήριο της Παλιάς Ηλεκτρικής στο κέντρο της πόλης των Χανίων. Από προχθές το απόγευμα, για τη μεταφορά τους στήθηκε μια μεγάλη κινητοποίηση από το Λιμενικό, τις Αρχές και τους Δήμους Καντάνου-Σελίνου και Χανίων.

Είχαν εντοπιστεί 112 ναυτικά μίλια νότια της Κρήτης, όπου ξεκίνησε η επιχείρηση για τη διάσωσή τους, καθώς αντιμετώπισαν κίνδυνο όταν το σκάφος στο οποίο αρχικά επέβαιναν άρχισε να βυθίζεται. Από την Παλαιόχωρα, όπου έφτασαν αργά προχθές το βράδυ, μεταφέρθηκαν με λεωφορεία - σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο - στο Κλειστό Γυμναστήριο της Παλιάς Ηλεκτρικής.

«Ο Δήμος έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου τη φιλοξενία, τη σίτιση και τη βοήθεια που χρειάζονται οι μετανάστες μέχρι να φτάσουν στον προορισμό τους. Μοναδικό πρόβλημα που παρουσιάζεται είναι η ύπαρξη πολλών ανηλίκων, οι οποίοι θα πρέπει να πάνε σε ειδικό κέντρο κράτησης. Θέλω να ευχαριστήσω τους Γιατρούς του Κόσμου, το Λιμενικό Σώμα, τους Εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού, τη Μητρόπολη Χανίων, το Νοσοκομείο, καθώς και το προσωπικό του Δήμου, που βοηθούν για τη σωστή παροχή βοήθειας», είπε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας, που επισκέφθηκε το Δημοτικό Γυμναστήριο.

Ιωάννα Βλαχάκη

Σχόλια