default-image

Στη ΓΓΔΕ περνά το ΣΔΟΕ από 30 Οκτώβρη 2015

Οικονομία
Στη ΓΓΔΕ περνά το ΣΔΟΕ από 30 Οκτώβρη 2015

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από 30 Οκτώβρη 2015 περνά ο έλεγχος του ΣΔΟΕ στις αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων , που αποτελεί και μια από τις βασικές απαιτήσεις της τρόικας, που συμπεριλαμβάνεται και στο μνημόνιο.

Με αυτήν την εξέλιξη οι εκπρόσωποι των δανειστών θεωρούν ότι θα αποκτήσει αφενός δύναμη ο τομέας των ελέγχων και αφετέρου θα ενισχυθεί η ανεξαρτησία της φορολογικής διοίκησης και του φοροελεγκτικού μηχανισμού από πιθανές πολιτικές και κομματικές παρεμβάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι στην αρμοδιότητα της ΓΓΔΕ είχαν περάσει σχεδόν όλες οι λειτουργίες του φορολογικού μηχανισμού, ακόμη και ο προληπτικός έλεγχος που διενεργούσε το ΣΔΟΕ. Ωστόσο, δεν είχε περάσει στη ΓΓΔΕ η αρμοδιότητα για τους ελέγχους προσαύξησης περιουσίας που γίνονται κατόπιν εισαγγελικής εντολής.

Η υπαγωγή του ΣΔΟΕ στην αρμοδιότητα της Κ. Σαββαΐδου θα γίνει από τις 30 Οκτωβρίου 2015. Η σχετική διάταξη περιλαμβάνεται στο νέο μνημόνιο, την οποία κοινοποιεί με εγκύκλιό της η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου.

Σε αυτήν, μεταξύ άλλων, ορίζεται ότι από 30 Οκτωβρίου «όλες οι αρμοδιότητες και καθήκοντα που άπτονται φορολογικών και τελωνειακών υποθέσεων μεταφέρονται από την Ειδική Γραμματεία του ΣΔΟΕ στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών».

Όπως προβλέπεται στην εγκύκλιο, στις υφιστάμενες οργανικές θέσεις στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προστίθενται πεντακόσιες νέες, οι οποίες θα καλυφθούν από το προσωπικό που υπηρετεί στην Ειδική Γραμματεία ΣΔΟΕ.

Ταυτόχρονα με αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών που αναμένεται να εκδοθούν έως τις 20 Σεπτεμβρίου θα καθοριστούν όλες οι λεπτομέρειες της μετακίνησης, οι κατηγορίες, οι κλάδοι και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια που αφορά του προσωπικό του ΣΔΟΕ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News