Ειδήσεις

"Πιο καθαρή φέτος η Χρυσή", υποστηρίζει ο Δήμος Ιεράπετρας

Παρά τη μεγάλη επισκεψιμότητα που σημειώνεται φέτος στη Χρυσή, το νησί διατηρείται πιο καθαρό από πέρυσι, δηλώνει ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Αργύρης Πανταζής.

«Παρόλο που τη φετινή σεζόν η επισκεψιμότητα στη Χρυσή ξεπερνάει κάθε προηγούμενο, με τους επισκέπτες μέχρι σήμερα να φτάνουν τις 80 χιλιάδες, έχουμε καταφέρει το νησί να διατηρείται αρκετά καθαρό χωρίς να παρατηρούνται ιδιαίτερα προβλήματα και παράπονα», σημειώνει.

«Ως Υπηρεσία Καθαριότητας, καθημερινά καταβάλλουμε τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, εφαρμόζοντας αυστηρά τους όρους της σύμβασης για τον καθαρισμό, την αποκομιδή και την απομάκρυνση με πλωτό μέσο των απορριμμάτων και των λυμάτων.

Παρά τις δυσκολίες που προκύπτουν στην καθαριότητα λόγω των μελτεμιών, η Χρυσή διατηρείται καθαρή, προσφέροντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες της να απολαύσουν τις καθαρές "χρυσές" παραλίες της και τα γαλαζοπράσινα νερά της.

Οι φωτογραφίες που έχουν δημοσιευτεί απεικονίζουν το χώρο της προσωρινής εναπόθεσής απορριμμάτων, πριν αυτά απομακρυνθούν», τονίζει ο κ. Αργύρης Πανταζής.

Η Χρυσή αποτελεί μια προστατευόμενη περιοχή που φιλοξενεί το μεγαλύτερο φυσικώς σχηματιζόμενο δάσος λιβανέζικου κέδρου στην Ευρώπη και έναν ιδανικό προορισμό με πεντακάθαρες παραλίες, χρυσές αμμουδιές και κρυστάλλινα νερά που γίνεται προσπάθεια από όλους να διαφυλαχθεί.

«Από τη μεριά μας», υπογραμμίζει ο κ. Πανταζής καταλήγοντας, «παράλληλα με τις προσπάθειες που καθημερινά καταβάλλουμε, στοχεύουμε στην εκπόνηση ενός σχεδίου ορθής διαχείρισης του οικοτόπου, αξιοποιώντας τα έσοδα από το ανταποδοτικό τέλος για την καθαριότητα του νησιού, ενός τόπου με αναρίθμητες φυσικές και εξωτικές ομορφιές και με μαγευτικές πεντακάθαρες ακτές που μαγνητίζουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη».

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Δήμου κ. Μιχάλης Προϊστάκης διαβεβαιώνει ότι «πρώτη φορά φέτος γίνεται τόσο οργανωμένα ο καθαρισμός της Χρυσής», και το νησί βρίσκεται σε πάρα πολύ καλό επίπεδο.

Όπως αναφέρει, «μεμονωμένα προβλήματα υπάρχουν και δημιουργούνται από τους παράνομους κατασκηνωτές, που στήνουν τις σκηνές τους μέσα στο δάσος. Παρ' όλα αυτά φροντίζουμε να περισυλλέγουμε τα σκουπίδια που αφήνουν, τα συγκεντρώνουμε σε προκαθορισμένους χώρους σε πλαστικές σακούλες και τις μεταφέρουμε με λάντζα στην Ιεράπετρα. Η λάντζα δεν έκανε μεταφορές σκουπιδιών μόνο τις μέρες που ο άνεμος ήταν πάνω από 4 Μποφόρ, γιατί δεν επέτρεπε το Λιμεναρχείο τον απόπλου της».

Στο μεταξύ το πρόβλημα που και φέτος παρουσιάστηκε και θα πρέπει να λυθεί του χρόνου είναι η αδυναμία των τριών χημικών τουαλετών, που έχουν εγκατασταθεί, να εξυπηρετήσουν τη φυσική ανάγκη όλων των επισκεπτών.

Νίκος Πετάσης

Σχόλια