default-image

Ορκίστηκε ως υπηρεσιακή πρωθυπουργός η Βασιλική Θάνου

Ελλάδα
Ορκίστηκε ως υπηρεσιακή πρωθυπουργός η Βασιλική Θάνου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπηρεσιακή πρωθυπουργός της χώρας ορκίστηκε στις 8 το βράδυ της Πέμπτης η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, η οποία υπέγραψε το πρωτόκολλο ανάληψης των καθηκόντων της, υπό την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.

"Αποστολή" της πρώτης γυναίκας πρωθυπουργού στην Ελλάδα με την υπηρεσιακή της κυβέρνηση είναι να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές - η ημερομηνία διεξαγωγής των οποίων (20 ή 27 Σεπτεμβρίου, με επικρατέστερη την πρώτη) αναμένεται να γίνει γνωστή την Παρασκευή.

Η κυρία Θάνου ορκίστηκε πρωθυπουργός αφού έλαβε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, την εντολή να προχωρήσει στο σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Μετά την τελετή ορκωμοσίας μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να παραλάβει από τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Τσίπρας υποδέχτηκε τη Βασιλική Θάνου στην είσοδο του Μεγάρου Μαξίμου.

«Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που σας υποδέχομαι, διότι υποδέχομαι την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό στην ιστορία της Ελληνικής Δημοκρατίας. Είμαι βέβαιος ότι τόσο εσείς όσο και η υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα διορίσετε αύριο θα κάνετε το καλύτερο δυνατό. Ήθελα να σας ευχηθώ το καλύτερο. Θα κάνω ό,τι είναι δυνατό ώστε να διεξαχθεί με τρόπο πολιτισμένο αυτή η εκλογική αναμέτρηση», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος την υπηρεσιακή πρωθυπουργό.

«Η υπηρεσιακή κυβέρνηση, όπως είναι γνωστό, έχει κυρίως ρόλο τη διεξαγωγή των εκλογών κατά τρόπο αδιάβλητο. Αλλά θεωρώ ότι αυτή η κυβέρνηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει και θέματα κρίσιμα, όπως το μεταναστευτικό», είπε η Βασιλική Θάνου στον Αλέξη Τσίπρα.

Σημείωσε ακόμη ότι τα μέλη της κυβέρνησης θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό ώστε να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της με τον καλύτερο τρόπο η υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Πριν επιβιβαστεί στο αυτοκίνητο που τη μετέφερε στο Μέγαρο Μαξίμου, η υπηρεσιακή πρωθυπουργός ρωτήθηκε από δημοσιογράφο πώς αισθάνεται που αναλαμβάνει καθήκοντα σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο. «Είμαι χρόνια στον αγώνα. Είναι μια έπαλξη ακόμα», απάντησε η κ. Θάνου.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση, η σύνθεση της οποίας βρίσκεται υπό διαμόρφωση με αρκετά ονόματα να έχουν ήδη γίνει γνωστά, θα ορκιστεί στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής, ενώ αμέσως μετά αναμένεται η διάλυση της Βουλής.

Πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας

Με την ορκωμοσία της ως πρωθυπουργού, η κ. Θάνου καταγράφει τρεις πρωτιές στη μέχρι τώρα σταδιοδρομία της: Είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ελλάδας, ενώ είναι η πρώτη γυναίκα που έγινε πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και η πρώτη πρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου με μακρά συνδικαλιστική πορεία. Ως 42η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, είναι η δεύτερη γυναίκα στην ιστορία του θεσμού.

Η Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου εισήλθε στο Δικαστικό Σώμα το 1975 και προήχθη σε πρόεδρο Πρωτοδικών το 1992, σε εφέτη το 1996 και σε πρόεδρο Εφετών το 2005.

Μετά την προαγωγή της σε αρεοπαγίτη, από το 2008 μέχρι το 2014 υπηρέτησε στο Δ' Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου.

Από το 2014 προήχθη σε αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου και προεδρεύει του ίδιου αυτού τμήματος.

Εξελέγη πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) κατά τις δύο τελευταίες θητείες.

Η Βασιλική Θάνου γεννήθηκε στη Χαλκίδα το έτος 1950. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι (Πανεπιστήμιο Paris ΙΙ, Σορβόννη), στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Μιλάει τη γαλλική και την αγγλική γλώσσα.

Συμμετείχε σε πολλά ευρωπαϊκά και διεθνή συνέδρια, σε θέματα σχετικά με το Δίκαιο και με τη λειτουργία της Δικαιοσύνης ως εκπρόσωπος του Αρείου Πάγου, του υπουργείου Δικαιοσύνης και της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Εκλέχθηκε πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) κατά τις δύο τελευταίες θητείες (2012-2014, 2014-2016), ενώ είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΔΕ τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Επίσης, είναι μέλος της Ένωσης Αστικολόγων και της Ένωσης Δικονομολόγων.

Διδάσκει επί έξι χρόνια στην Εθνική Σχολή Δικαστών (Αστικό Δίκαιο), ενώ έχει εκδώσει σειρά επιστημονικών εργασιών.

Είναι παντρεμένη και μητέρα τριών παιδιών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News