default-image

Διαγωνισμοί ποιότητας και διάθεσης ελαιολάδου στην Κρήτη

Κρήτη
Διαγωνισμοί ποιότητας και διάθεσης ελαιολάδου στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με στόχο να προωθηθούν ορθές πρακτικές διάθεσης του ελαιολάδου αλλά και το υψηλό επίπεδο της ποιότητας του ελαιολάδου των συν/κών και ιδιωτικών επιχειρήσεων, το Δ.Σ. του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ), στην τελευταία συνεδρίαση του, αποφάσισε να προκηρυχθούν σχετικοί διαγωνισμοί κατά την ερχόμενη ελαιοκομική περίοδο.

Οι όροι και οι προϋποθέσεις της διεξαγωγής των διαγωνισμών αυτών θα καθοριστούν με βάση ειδικές προδιαγραφές οι οποίες θα ανακοινωθούν σύντομα.

Στην οργάνωση των διαγωνισμών αυτών, εκτός του ΣΕΔΗΚ, θα προσκληθούν να μετάσχουν το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου, υπουργεία, Περιφέρειες, ερευνητικά ιδρύματα και ελαιουργικοί φορείς.

Διαγωνισμοί ή δημοπρασίες διάθεσης ελαιολάδου

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΕΔΗΚ, με τους διαγωνισμούς διάθεσης θα βραβευτούν συν/κές και ιδιωτικές επιχειρήσεις παραγωγής και εμπορίας ελαιολάδου οι οποίες εφαρμόζουν ορθές, διαφανείς και αποτελεσματικές διαδικασίες διάθεσης του προϊόντος όπως είναι οι διαγωνισμοί και οι δημοπρασίες διαφόρων τύπων που άρχισαν να εφαρμόζονται τελευταία κατά τη διάθεση του ελαιολάδου.

«Οι πρακτικές αυτές, όπως αποδείχτηκε φέτος, συνετέλεσαν στο να επιτευχθούν τιμές ελαιολάδου υψηλότερες κατά 30-80 λεπτά του ευρώ ανά κιλό, από ό,τι εκείνες που επιτεύχθηκαν με τους συνήθεις τρόπους της κατευθείαν πώλησης μικροποσοτήτων από παραγωγούς με τη γνωστή μέθοδο του "κοψίματος" στα ελαιοτριβεία», σημειώνει ο επιστημονικός σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ και πρώην δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων, Νίκος Μιχελάκης.

Διαγωνισμοί ποιότητας χύμα ελαιολάδου

Με τους διαγωνισμούς ποιότητας θα βραβευτούν μεγάλες ποσότητες ελαιολάδου της τάξεως των 25-100 τόνων που έχουν παραχθεί σε συν/κά ή ιδιωτικά ελαιοτριβεία και βρίσκονται αποθηκευμένες σε αυτά.

Στόχος των διαγωνισμών αυτών, σύμφωνα με το ΣΕΔΗΚ, είναι να επιβραβευτεί ελαιόλαδο που αντιπροσωπεύει σχετικά μεγάλες περιοχές, των οποίων οι παραγωγοί και τα ελαιοτριβεία ακολουθούν ορθές πρακτικές στην καλλιέργεια, τη φυτοπροστασία, τη συγκομιδή και την έκθλιψη του ελαιοκάρπου.

«Για το λόγο αυτό τα δείγματα που θα ληφθούν θα εξεταστούν και με λεπτομερή χημική ανάλυση σε πιστοποιημένα εργαστήρια αλλά και με οργανοληπτική αξιολόγηση από αναγνωρισμένους γευσιγνώστες», επισημαίνεται.

«Βασικά στους διαγωνισμούς αυτούς θα ακολουθηθούν οι κανόνες που εφαρμόζονται από το γνωστό παγκόσμιο διαγωνισμό "Mario Solinas" του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου μετά από κάποιες προσαρμογές τους, ώστε να ανταποκρίνονται καλύτερα στα σύγχρονα τοπικά δεδομένα.

Θέμα που θα εξεταστεί είναι αν οι διαγωνισμοί αυτοί θα αφορούν μόνο την Κρήτη ή θα επεκταθούν σε εθνικό ή και διεθνές επίπεδο, πράγμα για το οποίο, καθώς και για άλλες τεχνικές λεπτομέρειες, ο ΣΕΔΗΚ αναμένει και θα λάβει υπόψη του τεκμηριωμένες προτάσεις από οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο ([email protected], καταλήγει ο Σύνδεσμος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News