Ειδήσεις

Ποια ονόματα ακούγονται για την υπηρεσιακή κυβέρνηση

Μετά την ολοκλήρωση, γύρω στις 4:30 το απόγευμα, του κύκλου των τηλεφωνικών συνεννοήσεων που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς - έπειτα από σχεδόν δύο ώρες - ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, προχώρησε τις διαβουλεύσεις με βάση την απόφαση να οριστεί υπηρεσιακή πρωθυπουργός η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου.

Η κ. Θάνου αναμένεται να ορκιστεί πρωθυπουργός απόψε στις 8, αφού λάβει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εντολή να προχωρήσει στο σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Οι κ. Αλέξης Τσίπρας, Πάνος Καμμένος και Δημήτρης Κουτσούμπας αρνήθηκαν να παραστούν σε ενδεχόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ως εκ τούτου ο κ. Παυλόπουλος, διαπιστώνοντας την αδυναμία σύγκλησης του Συμβουλίου, προχώρησε στις τηλεφωνικές συνεννοήσεις.

Σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τα υπουργεία της νέας κυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες, υπουργός Εξωτερικών της υπηρεσιακής κυβέρνησης θα είναι ο Πέτρος Μολυβιάτης, στενός συνεργάτης του Κωνσταντίνου Καραμανλή ο οποίος έχει διατελέσει δύο φορές ΥΠ.ΕΞ. της Ελλάδας.

Υπουργός Εσωτερικών αναμένεται να οριστεί ο Αντώνης Μανιτάκης, υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ο καθηγητής του ΕΚΠΑ, Αντώνης Μακρυδημήτρης, ενώ υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν ότι η υπηρεσιακή υπουργός Πολιτισμού θα είναι η Άλκηστις Πρωτοψάλτη.

Ωστόσο, η πιο βασική τοποθέτηση θα είναι αυτή του υπουργού Οικονομικών, μια θέση την οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα αναλάβει ο Γιώργος Χουλιαράκης, ένας από τους βασικούς διαπραγματευτές της ελληνικής κυβέρνησης κατά τις διαβουλεύσεις με τους δανειστές τους τελευταίους μήνες.

Σύμφωνα με το "Βήμα", η λίστα με τα 16 μέλη της υπηρεσιακής κυβέρνησης είναι σχεδόν έτοιμη. Τα ονόματα που έως τώρα ακούγονται είναι:

Υπουργός Εξωτερικών: Πέτρος Μολυβιάτης

Υπουργός Οικονομικών: Γιώργος Χουλιαράκης

Υπουργός Οικονομίας: Νίκος Χριστοδουλάκης

Υπουργός Εσωτερικών: Αντώνης Μανιτάκης

Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης: Μιχάλης Σπουρδαλάκης

Υπουργός Άμυνας ο πτέραρχος ε.α. Ι. Γιάγκος

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αντώνης Μακρυδημήτρης

Υπουργός Παιδείας: Φρόσω Κιάου

Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας: Χρήστος Ζώης

Κυβερνητικός εκπρόσωπος: Ροδόλφος Μορώνης

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr, για τη θέση του υπηρεσιακού υπουργού Υγείας επικρατέστερος φέρεται ο Γιάννης Κυριόπουλος, ομότιμος καθηγητής Οικονομικών της Υγείας.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα ορκιστεί το πρωί της Παρασκευής.

Η ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας

Μετά το πέρας των τηλεφωνικών συνεννοήσεων, από την Προεδρία της Δημοκρατίας εκδόθηκε και σχετική ανακοίνωση, σήμερα Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015 και ώρα 16:30, η οποία αναφέρει τα εξής:

«Μετά το πέρας της διαδικασίας των κατά το Σύνταγμα διερευνητικών εντολών - η πρώτη παρασχέθηκε στον πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα, την Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015, αμέσως μετά την παραίτησή του και επιστράφηκε επίσης αμέσως, και με δημόσια δήλωσή του ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, η δεύτερη παρασχέθηκε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη, την Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015 και αξιοποιήθηκε πλήρως, και η τρίτη στον πρόεδρο της Λαϊκής Ενότητας, κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη, τη Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015, και επίσης αξιοποιήθηκε πλήρως - οι οποίες δεν τελεσφόρησαν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος προχώρησε, κατά δέσμια αρμοδιότητα, στη διαδικασία εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 37 παρ. 3 εδ. Γ' του Συντάγματος, κατά τις οποίες: "…ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, επιδιώκει το σχηματισμό κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών…".

Προς τούτο, από τις 14:45 της Πέμπτης 27ης Αυγούστου 2015, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε διαδοχικώς τηλεφωνική επικοινωνία - όπως άλλωστε ισχύει κατά την κοινοβουλευτική μας πρακτική προκειμένου περί σύγκλησης σύσκεψης των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας - με όλους τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, κατά την κοινοβουλευτική τους δύναμη, στους οποίους πρότεινε την εντός της ημέρας σύγκληση σύσκεψης, υπό την προεδρία του, προκειμένου να γίνει ύστατη προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής ή, εφόσον τούτο δεν καταστεί δυνατόν, προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης από όλα τα πολιτικά κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών.

Κατά τις ως άνω τηλεφωνικές επικοινωνίες ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας απάντησε αρνητικά, δηλώνοντας ότι, όπως είχε ήδη καταστήσει σαφές και με τις δηλώσεις του κατά την ημέρα της υποβολής της παραίτησής του (20.8.2015), η κατά τ' ανωτέρω σύσκεψη, και ως προς τις δύο εκδοχές της, δεν έχει νόημα και ότι δεν πρόκειται, κατά συνέπεια, να προσέλθει σ' αυτήν. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης απάντησε θετικά και δήλωσε ότι θα προσέλθει και θα μετάσχει στη σύσκεψη. Ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης απάντησε θετικά και δήλωσε ότι θα προσέλθει και θα μετάσχει στη σύσκεψη. Ο γενικός γραμματέας του Λαϊκού Συνδέσμου - Χρυσή Αυγή, κ. Νικόλαος Μιχαλολιάκος, απάντησε αρνητικά, δηλώνοντας ότι η κατά τ' ανωτέρω σύσκεψη, και ως προς τις δύο εκδοχές της, δεν έχει νόημα και ότι δεν πρόκειται να προσέλθει σ' αυτήν. Ο επικεφαλής του κόμματος "Το Ποτάμι" κ. Σταύρος Θεοδωράκης απάντησε θετικά και δήλωσε ότι θα προσέλθει και θα μετάσχει στη σύσκεψη. Ο γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, κ. Δημήτρης Κουτσούμπας, απάντησε αρνητικά, δηλώνοντας ότι, όπως και δημοσίως είχε καταστήσει σαφές επανειλημμένως, η κατά τ' ανωτέρω σύσκεψη, και ως προς τις δύο εκδοχές της, δεν έχει νόημα και ότι δεν πρόκειται να προσέλθει σ' αυτήν. Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Παναγιώτης Καμμένος απάντησε αρνητικά, δηλώνοντας ότι, όπως και δημοσίως είχε καταστήσει σαφές επανειλημμένως, η κατά τ' ανωτέρω σύσκεψη, και ως προς τις δύο εκδοχές της, δεν έχει νόημα και ότι δεν πρόκειται να προσέλθει σ' αυτήν. Η πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος, κ. Φώφη Γεννηματά, απάντησε θετικά και δήλωσε ότι θα προσέλθει και θα μετάσχει στη σύσκεψη.

Κατ' ακολουθία της υπό τις ανωτέρω συνθήκες άρνησης του πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα, του γενικού γραμματέα του Λαϊκού Συνδέσμου - Χρυσή Αυγή, κ. Νικολάου Μιχαλολιάκου, του γενικού γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, κ. Δημήτρη Κουτσούμπα, και του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κ. Παναγιώτη Καμμένου, να δεχθούν τη σχετική πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας και να προσέλθουν στη σύσκεψη αυτή, η σύγκλησή της, κατά το γράμμα και το πνεύμα των προμνημονευόμενων διατάξεων του άρθρου 37 παρ. 3 εδ. γ' του Συντάγματος και την, ως σήμερα, διαμορφωμένη κοινοβουλευτική πρακτική, κατέστη άνευ αντικειμένου και απέτυχε, και ως προς τις δύο εκδοχές της, όπως περιγράφηκαν προηγουμένως.

Κατά τούτο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποχρεούται, κατά δέσμια αρμοδιότητα, να προχωρήσει αμέσως στη διαδικασία εφαρμογής των λοιπών διατάξεων του άρθρου 37 παρ. 3 εδ. γ' του Συντάγματος, κατά τις οποίες: "…και σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές".

Με δεδομένο το γεγονός ότι, μετά τη λήξη της θητείας των προέδρων των ως άνω τριών Ανώτατων Δικαστηρίων, μόνον η θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου έχει πληρωθεί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά δέσμια αρμοδιότητα, υποχρεούται ν' αναθέσει την εντολή, για τον σχηματισμό κυβέρνησης όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής προκειμένου να διενεργήσει εκλογές, στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου κ. Βασιλική Θάνου. Τούτο ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προς την κ. πρόεδρο του Αρείου Πάγου, της οποίας η ορκωμοσία ως πρωθυπουργού θα γίνει σήμερα Πέμπτη, 27 Αυγούστου 2015 και ώρα 20:00. Ενώ η ορκωμοσία της υπ' αυτήν κυβέρνησης θα γίνει την Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2015, σε ώρα που θα καθορισθεί ύστερα από συνεννόηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και της νέας πρωθυπουργού».

Σχόλια