default-image

Αντιδρούν στο Λασίθι για τις επενδύσεις ανεμογεννητριών

Κρήτη
Αντιδρούν στο Λασίθι για τις επενδύσεις ανεμογεννητριών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πληθαίνουν τα "όχι" στο νομό Λασιθίου κατά της επένδυσης- "μαμούθ" της "ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή", που προβλέπει την εγκατάσταση 285 ανεμογεννητριών συνολικής ισχύος 855 μεγαβάτ κατά μήκος των κρητικών βουνών και συνάμα την καλωδιακή διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Η περιβαλλοντική μελέτη της επένδυσης έχει, ως γνωστόν, τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από την Περιφέρεια Κρήτης ως τις 15 Σεπτεμβρίου. Στο πλαίσιο αυτό, Δήμοι και τοπικοί φορείς συνεδριάζουν για να αποφανθούν θετικά ή αρνητικά, με την πλάστιγγα στο νομό Λασιθίου, όπου προβλέπεται αναλογικά και η μεγαλύτερη εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε σχέση με την υπόλοιπη Κρήτη, να γέρνει ως τώρα εμφατικά υπέρ του "όχι".

Μετά την αρνητική απόφαση για την επένδυση του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας, κατηγορηματικά ενάντιοι στο επενδυτικό σχέδιο τάχθηκαν τοπικοί φορείς, σύλλογοι και απλοί πολίτες από όλο το νομό Λασιθίου, που συνεδρίασαν στις 24 Αυγούστου στο Κάτω Χωριό.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «στο πλαίσιο της διαβούλευσης σχετικά με τη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση Βιομηχανικών ΑΠΕ από τις εταιρείες "ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ" και "ΕΛΙΚΑ Α.Ε." στους ορεινούς όγκους του νομού Λασιθίου, Τοπικά Συμβούλια, σύλλογοι και φορείς των Δήμων Αγίου Νικολάου, Ιεράπετρας και Σητείας συναντηθήκαμε σήμερα 24/8/15 στο Κάτω Χωριό και αποφασίσαμε να εκδώσουμε το παρακάτω ψήφισμα:

Η σχεδιαζόμενη εγκατάσταση 195 ανεμογεννητριών στους ορεινούς όγκους του νομού μας (και άλλων 470 στους άλλους νομούς) από τις εταιρείες "ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ" και "ΕΛΙΚΑ Α.Ε." θα έχει τεράστιο οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό κόστος χωρίς κανένα όφελος για τις τοπικές κοινωνίες και την ανάπτυξη της Κρήτης.

Την ίδια ώρα που σε όλη την Ε.Ε. οι πυρήνες της άγριας φύσης και ζωής προστατεύονται από την εγκατάσταση ΒΑΠΕ, στο νησί μας, το πιο παρθένο κομμάτι, η ψυχή της Κρήτης μας, θυσιάζεται στο βωμό της κακώς εννοούμενης ανάπτυξης και μάλιστα παρά την αντίθεση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των φορέων και των κατοίκων».

Οι φορείς που συμμετείχαν στην ανοιχτή συνέλευση στο Κάτω Χωριό ζητούν:

• Να διακοπεί η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί και να ανακληθούν όλες οι άδειες παραγωγής και εγκατάστασης Βιομηχανικών ΑΠΕ που έχουν εκδοθεί χωρίς προηγούμενο εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό και εν αγνοία των τοπικών κοινωνιών.

• Να αλλάξει το νομικό πλαίσιο που διέπει αυτή τη διαδικασία καταστροφής του τόπου μας και καταπάτησης πατρογονικών περιουσιών.

Το ψήφισμα υπογράφουν οι παρακάτω συμμετέχοντες εκπρόσωποι και πολίτες: Γιάννης Ρεμεδιάκης (πρ. Καβουσίου), Γιώργος Ραπάνης (πρ. Παχιάς Άμμου), Μαρία Σακκαδάκη (πρ. Αϊ Γιάννη), Νίκος Οικονομίδης (πρ. Πρίνας), Ρένα Ψυλλινάκη(πρ. Καλαμαύκας), Μανώλης Γερακιανάκης (πρ. Ανατολής), Μανώλης Χρυσός (πρ. Π.Σ. Κάτω Χωριού), Μανώλης Βγόντζας (πρ. Π.Σ. Σταυρού), Δέσποινα Κουρουπάκη (πρ. Π.Σ. Σφάκας), Γιώργης Μυλωνάκης (πρ. Π.Σ. Ορεινού), Γιώργος Χαμηλός (Π.Σ. Θρυπτής), Ιερέας Π. Καβουσανός (ενορία Κάτω Χωριού), Παύλος Δασκαλάκης (μέλος Δ.Σ. ΝΠΔΔ "Περιβάλλον" δήμου Ιεράπετρας), Γιώργος Προϊστάκης (δημοτικός σύμβουλος Ιεράπετρας), Μιχάλης Μαχαιράς (δημοτικός σύμβουλος Ιεράπετρας), Γιώργος Λαγκαδινός (Επιτροπή Αγώνα Κρούστα), Δημήτρης Βαρελάς (τ. νομαρ/κός σύμβουλος, Άγιος Νικόλαος), Βάνα Σφακιανάκη (αρχιτέκτων, δίκτυο για τις ΒΑΠΕ, Ηράκλειο), Μιχάλης Λιαπάκης (μέλος Δ.Σ. Π.Σ. Επισκοπής), Γιάννης Χαμηλός (μέλος Δ.Σ. Π.Σ. Κάτω Χωριού), Γιώργος Τομαδάκης (μέλος Δ.Σ. Π.Σ. Κάτω Χωριού), Πυθαρούλης Αντώνης (μέλος Δ.Σ. Π.Σ. Σταυρού), Δέσποινα Προϊστάκη (μέλος Δ.Σ. Π.Σ. Ορεινού, Ορειβατικός Σύλλογος Ιεράπετρας), Αντώνης Φουντουλάκης (Καβούσι), Γιάννης Λιανάκης(Ορεινό) και Νίκος Μπαχλιτζανάκης (Αϊ Γιάννης).

Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News