Ειδήσεις

Συγχαρητήρια "Ενεργών Πολιτών" στους επιτυχόντες

Με αφορμή τη χθεσινή ανακοίνωση των βάσεων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, η δημοτική κίνηση «Ηράκλειο Ενεργοί Πολίτες», εύχονται σε όλους τους επιτυχόντες νέους καλή επιτυχία και καλή αρχή στη σταδιοδρομία τους.

Ειδικότερα:

«Οι «Ενεργοί Πολίτες» καλούν τους νεοεπιτυχόντες να αγνοήσουν όσους απαξιώνουν συστηματικά τις σπουδές και βάλλουν σκοπίμως την παιδεία και το δημόσιο ελληνικό πανεπιστήμιο. Διαχρονικά στις δύσκολες εποχές οι σπουδές και η παιδεία αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη αξία και τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, έχουν πολλά να προσφέρουν.

Και τα φετινά αποτελέσματα των πανελλαδικών επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα των ριζικών αλλαγών που έχει ανάγκη το δημόσιο σχολείο, ώστε το δικαίωμα στη πραγματική μόρφωση να αφορά όλα τα παιδιά και ιδιαίτερα από τα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα. Και τη φετινή χρονιά συνεχίστηκε η στρέβλωση του λυκείου με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τα θέματα μεγάλης δυσκολίας σε βασικά μαθήματα έξω από την σχολική πραγματικότητα που όξυναν τον ανταγωνισμό, τις ταξικές διακρίσεις και οδήγησαν σε ψυχολογική εξόντωση πολλούς μαθητές.

Ο αγώνας για μια καλύτερη ζωή και μια δικαιότερη κοινωνία είναι καθημερινός και δεν δίνεται μια φορά. Γι αυτό, όσοι δεν έμειναν ευχαριστημένοι από τα αποτελέσματα, δεν έχουν παρά να συνεχίσουν να αγωνίζονται με περισσότερη διάθεση και πείσμα. Άλλωστε, ένας διαγωνισμός και μια χρονική στιγμή δεν είναι ικανά να καθορίσουν την πορεία μιας ζωής.

Τα φετινά αποτελέσματα των πανελλαδικών επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα των ριζικών αλλαγών που έχει ανάγκη το δημόσιο σχολείο, ώστε το δικαίωμα στη πραγματική μόρφωση να αφορά όλα τα παιδιά και ιδιαίτερα από τα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα. Και τη φετινή χρονιά συνεχίστηκε η στρέβλωση του λυκείου (εξεταστικός χαρακτήρας εις βάρος της μόρφωσης) με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τα θέματα μεγάλης δυσκολίας σε βασικά μαθήματα έξω από την σχολική πραγματικότητα που όξυναν τον ανταγωνισμό, τις ταξικές διακρίσεις και οδήγησαν σε ψυχολογική εξόντωση πολλούς μαθητές».

Την ίδια στιγμή, στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι «η αναμενόμενη πτώση των βάσεων σε συνδυασμό με τον περιορισμό των μετεγγραφών δημιουργεί νέα προβλήματα και αποκλεισμούς για την μεγάλη κατηγορία των φτωχών μαθητών.

Ταυτόχρονα, για τις λαϊκές οικογένειες των επιτυχόντων, ένας νέος κύκλος αγώνα και θυσίας θα ακολουθήσει, καθώς θα πρέπει να παλέψουν σκληρά για να στηρίξουν τα παιδιά τους. Τα τριτοβάθμια ιδρύματα, αποψιλωμένα από τις μνημονιακές πολιτικές, ελάχιστες υποδομές υποστήριξης διαθέτουν για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες».

«Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε την αιμορραγία του έμψυχου κεφαλαίου από την οποία υποφέρει η πατρίδα μας, τη μετοίκιση ολοκληρωμένων επιστημόνων σε χώρες της Ευρώπης στις οποίες προσφέρουν την ενέργεια και την επιστημοσύνη τους για τη δική τους ανάπτυξη» αναφέρει το κόμμα, ενώ εκτιμά ότι «οι μνημονιακές πολιτικές της λιτότητας και στην Παιδεία θα οξύνουν παραπέρα αυτά τα προβλήματα».

«Η Λαϊκή Ενότητα δεσμεύεται να παλέψει για μια δημόσια και δωρεάν Παιδεία που θα προσφέρει στα παιδιά και στους νέους όχι μόνο τα σύγχρονα εφόδια αλλά και μια μόρφωση που θα τους καθιστά ικανούς να διεκδικούν το μέλλον τους με τους καλλίτερους όρους και να γίνονται ολοκληρωμένοι πολίτες.

Μόνος δρόμος, ο δρόμος του αγώνα για τη νεολαία για την κατάκτηση του βασικού δικαιώματος στη μόρφωση. Η Λαϊκή Ενότητα θα δώσει όλες της τις δυνάμεις σε αυτήν την κατεύθυνση» καταλήγει η ανακοίνωση.

Σχόλια