default-image

"Θα συμμετέχει και το ΔΝΤ στη χρηματοδότηση της Ελλάδας"

Οικονομία
"Θα συμμετέχει και το ΔΝΤ στη χρηματοδότηση της Ελλάδας"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο ESM δεν θα είναι ο μοναδικός χρηματοδότης του προγράμματος των 86 δις ευρώ προς την Ελλάδα» δήλωσε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξη, που παραχώρησε σήμερα στη Γερμανία και κύριο αντικείμενο είχε τη νέα χρηματοδότηση προς την Ελλάδα.

Προς την πλευρά της Ουάσιγκτον έστρεψε το βλέμμα του ο Κλάους Ρέγκλινγκ αναφέροντας πως «ο ESM δεν θα είναι ο μοναδικός χρηματοδότης του προγράμματος των 86 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα», ρίχνοντας το «μπαλάκι» στην πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που ως τώρα έχει δηλώσει πως δεν επιθυμεί να λάβει μέρος στο τρίτο Μνημόνιο. Ο κ. Ρέγκλινγκ υπογράμμισε πως «το Ταμείο θα μπορούσε να εισφέρει 16 δισεκατομμύρια ευρώ στο πρόγραμμα».

Ταυτόχρονα, ο κ. Ρέγκλινγκ απέρριψε κάθε πιθανότητα ονομαστικής διαγραφής του χρέους, δίνοντας παράλληλα μια άλλη διάσταση αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους μέσω της αναβολής τόκων και της αύξησης της περιόδου λήξης.

«Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί την επιτυχία του ελληνικού προγράμματος και ότι τα χρήματα θα δίδονται στην Ελλάδα μόνο εάν ολοκληρώνει τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες έχει δεσμευτεί να κάνει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ.Ρέγκλινγκ. Για το review του Οκτωβρίου είπε πως «δεν θα υπάρξει πρόβλημα, καθώς η ελληνική πλευρά έχει προχωρήσει ήδη σε αρκετές από τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες έχουν ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή».

Αναφορικά για τις πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα διατύπωσε πως «θα προσφέρουν μεγαλύτερη σταθερότητα και ότι στη νέα Βουλή θα υπάρξει μεγαλύτερη υποστήριξη προς το δανειακό πρόγραμμα». Ολοκληρώνοντας είπε πως «οι ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας θα είναι κάτω του 15% του ΑΕΠ για τα επόμενα 10 χρόνια, καθώς και τα επιτόκια δανεισμού του ESM δεν θα υποχωρήσουν κάτω από τα κόστη αναχρηματοδότησης».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News