Ειδήσεις

Β. Θάνου: Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ελλάδας (;)

Οι πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις αλλά και οι κυβερνητικοί χειρισμοί έφεραν στο προσκήνιο όχι μόνο τις πρόωρες κάλπες αλλά και τη θεσμική υποχρέωση της νέας Προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου να αναλάβει καθήκοντα υπηρεσιακού πρωθυπουργού για το μικρό διάστημα έως ότου διεξαχθούν οι εκλογές στα μέσα Σεπτεμβρίου. Σήμερα, μετά το τέλος των διερευνητικών εντολών και σύμφωνα με το σύνταγμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παύλοπουλος θα ανοίξει το δρόμο για την συγκρότηση υπηρεσιακής κυβέρνησης υπό την κυρία Θάνου.

Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, που επελέγη από το υπουργικό συμβούλιο τον περασμένο Ιούλη, θα είναι η πρώτη γυναίκα που έστω και σε υπηρεσιακή κυβέρνηση θα αναλαμβάνει καθήκοντα πρωθυπουργού. Η ανώτατη δικαστική λειτουργός με πολυετή συνδικαλιστική δράση στο δικαστικό σώμα και εκφρασμένες δημόσια θέσεις κατά των μνημονιακών νόμων των τελευταίων ετών, θα είναι εκείνη που θα οδηγήσει τη χώρα στην εκλογική διαδικασία με λίστα αυτή τη φορά, όπως προέβλεπε ο νόμος.

Η κυρία Θάνου το 2014 έγινε αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου από την τότε κυβέρνηση και συνταξιοδοτείται μετά την παρέλευση διετίας, το 2017. Αποτέλεσε την επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ για τη θέση της πρόεδρου του ανωτάτου δικαστηρίου με πολλαπλά κριτήρια. Ανήκε στην αντιπροεδρία του Αρείου Πάγου και είχε υψηλή θέση στη δικαστική επετηρίδα. Ταυτόχρονα είχε στο πλαίσιο των δικαστικών της καθηκόντων ταχθεί κατά νόμων δημοσιονομικής προσαρμογής, μεταξύ άλλων κρίνοντας αντισυνταγματικό το λεγόμενο χαράτσι για τα ακίνητα.

Επιπρόσθετα είχε απευθύνει, ως Πρόεδρος της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων, επιστολή στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και ως Πρόεδρος του Αρείου Πάγου και σε ευρωπαίους ομολόγους της για να υποστηριχθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και να διατρανωθεί η αντίθεση σε μνημονιακά μέτρα, δεχόμενη κριτική για τις κινήσεις της αυτές ως αντίθετες με τα δικαστικά της καθήκοντα.

Η κυρία Βασιλική Θάνου, πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ελλάδας θα σχηματίσει κυβέρνηση σήμερα μετά την παράδοση της τρίτης και τελευταίας διερευνητικής εντολής από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, πρόεδρο της ΛΑΕ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, που θα προκύψει από τις κάλπες του Σεπτέμβρη, η κ.Βασιλική Θάνου θα επιστρέψει, εφόσον το επιθυμεί, στα δικαστικά της καθήκοντα. Η ίδια επιθυμεί να ανταποκριθεί στα σύνθετα καθήκοντά της με συνέπεια και να καταδείξει στην πράξη ότι στο πλαίσιο των θεσμικών της καθηκόντων θα εμπνέεται από τις δικαστικές αρχές της ισότητας και της ισονομίας.

Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου έχει γεννηθεί το 1950 στη Χαλκίδα, έχει τρία παιδιά, σπουδές στη Νομική αλλά και μεταπτυχιακές στη Σορβόννη ενώ έχει μετάσχει σε πολλά νομικά συνέδρια, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ διδάσκει τα τελευταία χρόνια στην Εθνική Σχολή Δικαστών Αστικό Δίκαιο.

Για χρόνια μετείχε στην συνδικαλιστική δράση της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων και τα τελευταία χρόνια είχε αναδειχθεί σε πρόεδρό της με έντονη δράση για τα αιτήματα του δικαστικού σώματος.

Στον αντίποδα, από τη Νέα Δημοκρατία διατυπώθηκαν αντιρρήσεις για την επιλογή της κυρίας Θάνου ως υπηρεσιακή πρωθυπουργός, καθώς όπως επισημαίνεται η κυβέρνηση δεν επέλεξε όπως όφειλε νέους προέδρους στα ανώτατα δικαστήρια από τον περασμένο Ιούνιο, πλην του Αρείου Πάγου δημιουργώντας συνθήκες μονόδρομου για την κυρία Θάνου ως επικεφαλής της υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Σχόλια